Uitstellen of doorzetten? Of hoe een kikker kan helpen.

kikker eat that frog time management uitstelgedragHoe dikwijls stel jij dingen uit? Hoe dikwijls ervaar jij verlammend uitstelgedrag?

Je hebt iets te doen, maar omdat je nog zoveel tijd hebt, is “later” ook okee?

De potten en pannen afwassen na het eten… het is een vervelende taak voor velen, mezelf inbegrepen. Maar de potten en pannen wassen zichzelf niet af. Vaak is de korte pijn van ze meteen af te wassen te verkiezen boven het zich laten opstapelen van opgedroogde en aangekoekte vaat die jou de volgende morgen nog steeds aanstaart. Je stopt het allemaal in de vaatwasmachine? Okee dan. Maar de analogie blijft.

Een bekend Amerikaans “succesboek “ heet “Eat that Frog”. Het is een metafoor om dingen gedaan te krijgen die je niet echt graag doet. Naar verluidt smaken kikkers niet echt lekker. Dus hoe sneller je die kikker binnenhebt, hoe sneller je vrij bent om de plezantere dingen te doen. Want hoe langer je die kikker laat wachten, hoe slechter hij zal smaken en hoe onplezieriger de taak.

Door dingen die relatief makkelijk en eenvoudig zijn toch uit te stellen, maak je ze belangrijker en moeilijker dan ze echt zijn. Het kikkerprincipe is intussen ook wetenschappelijk aangetoond.

De gedachten eraan uit je brein houden maakt je vrij om de meer belangrijke dingen te doen die je in de richting van je doelen brengen.

Tot je die onplezierige dingen hebt gedaan, zullen ze aan jouw geest komen knabbelen, op de meest onverwachte momenten. Gewoonlijk wanneer je wil inslapen: “Ik mag niet vergeten om…”

Hoe minder van die rommel jouw geest bezoedelt, hoe meer helderheid je hebt om de belangrijkste en meest productieve taken te doen.

Een goede manier om uitstelgedrag te overwinnen is bij iets blijven tot het helemaal gedaan is. Een to-do-lijst kan helpen. Schrijf alles op dat je op een dag moet doen en prioritiseer de taken. Je kan eens experimenteren door te beslissen om de vervelende klusjes eerst van je bord te krijgen zodat je op belangrijker zaken kan focussen daarna.

Of – wat ik zelf ook doe – schrijf naast elk item op je lijst de benodigde tijd, dat geeft je een idee van hoeveel je te doen hebt. Als je niet genoeg tijd hebt, dan herbekijk je je prioriteiten.

Gelijk hoe, neem een beslissing en blijf volhardend bij je plan. Herbekijk deze methode over een week en pas het aan zodat het voor jou werkt. Tot je een werkbare methode hebt.

Zo raak je niet overweldigd doordat er teveel op jouw bord ligt. Als je wel dat gevoel hebt, is het nuttig om heel bewust wat zaken te laten liggen (niet de vuile potten en pannen), tot je de zaken weer onder controle hebt.

Nog een tip van de zenmeesters. In Zen is de vaat doen enkel de vaat doen. Niets anders komt in de weg. Een ander voorbeeld is eten: als je eet, focus dan louter op het proces en geef het al jouw aandacht. Geen tv, geen radio of andere afleidingen. Gewoon eten. Daarom dat zenbeoefenaars zo rustig lijken!

Ik nodig je uit om jouw lijstje te maken, te zien of je voldoende of te weinig tijd hebt en jezelf af te vragen of je geen tijd spendeert aan onproductieve activiteiten.

En als er een kikker te eten is, hem zonder uitstel te verorberen!

Meer lezen over uitstelgedrag overwinnen?

Wil je écht meer tijd winnen?
Wil je elke dag een uur extra vrijmaken? Lees dan Meer tijd in 12 stappen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Meer tijd in 12 stappen
Lees dit als je meer dan 40 uur per week werkt
7 herkenbare timemanagement problemen. Met oplossing.

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching, Time management en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Uitstellen of doorzetten? Of hoe een kikker kan helpen.

  1. Pingback: Uitstellen of doorzetten? Of hoe een kikker kan helpen. | IkwilOrganizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.