De waarheid over goede voornemens met nieuwjaar: waarom doelen je tegenhouden en hoe je dat kunt veranderen

Lotte herinnerde zich nog goed haar nieuwjaarsvoornemens van het vorige jaar. Ze had zich voorgenomen om elke dag een uur te gaan joggen, twee keer per week naar de fitness te gaan en haar eetgewoonten drastisch te veranderen. Ze was zo gemotiveerd om haar doelen te behalen en ze was er zeker van dat ze dit jaar eindelijk al haar voornemens zou behalen.

Maar na een paar weken was ze al afgehaakt. Ze had het te druk met werk en sociale verplichtingen, en het lukte haar gewoon niet om haar gewoonten aan te passen. Ze viel terug in haar oude patronen en voor ze het wist, was het alweer februari.

De waarheid over goede voornemens met nieuwjaar: waarom doelen je tegenhouden en hoe je dat kunt veranderen foto vrouw sport

Veel mensen maken rond deze tijd hun goede voornemens voor het nieuwe jaar. Sommigen zullen het de dag erna al hebben opgegeven (ach, volgend jaar is er weer een kans!), maar veel mensen volharden. Misschien blijven ze het volhouden tot het einde van de week, of misschien behoren ze tot de 8% die het langer dan 90 dagen volhoudt.

Toch zal minder dan 4 op de 100 mensen blijvende vorderingen maken met hun goede voornemens voor 2023.

De manier waarop de meeste mensen doelen stellen is helemaal verkeerd. De reden waarom meer dan 90% van de mensen hun doelen niet behaalt, is omdat ze al gedoemd zijn te falen voordat ze zelfs maar zijn begonnen.

Maar jij niet. Niet in 2023.

Want vandaag leer je hoe je wel betekenisvolle vorderingen maakt.

Waarom doelen soms verkeerd uitdraaien

Er zijn een paar redenen waarom doelen je kunnen tegenhouden om je ware potentieel te bereiken:

Doelen hebben een eindpunt.

Dit is de reden waarom veel mensen na het behalen van een bepaald doel weer terugvallen in hun oude gedrag. Mensen lopen een marathon en gaan daarna helemaal niet meer sporten. Of ze verdienen een bepaald bedrag en maken daarna snel schulden. Anderen bereiken een bepaald gewicht, maar verpesten hun vorderingen binnen enkele weken (of maanden) door ongezonde eetgewoonten.

Doelen zijn afhankelijk van factoren die je niet altijd kunt beheersen.

Een blessure kan een fitnessdoel dwarsbomen. Onverwachte uitgaven kunnen een financieel doel saboteren. Een familietragedie kan roet in het eten gooien bij het opstarten van een zaak.

Doelen zijn afhankelijk van wilskracht en zelfdiscipline.

Wilskracht is niet alleen een vaardigheid. Het is een spier, net zoals de spieren in je armen of benen, en die raakt vermoeid naarmate ze harder werkt, waardoor er minder kracht overblijft voor andere dingen. Het vasthouden aan een doel om je acties te sturen vereist constante wilskracht. Tijdens momenten waarop bijvoorbeeld andere problemen je voorraad wilskracht aanspreken, is het makkelijk om je doelen te vergeten. Dit is één van de redenen waarom we zo snel afhaken. We vallen dan terug in het gedrag van voor het doel.

Als je afhankelijk bent van doelen om gedrag te veranderen, ben je letterlijk in oorlog met jezelf.

Doelen kunnen ons tevreden maken.

Studies hebben aangetoond dat ons brein doelen kan verwarren met het behalen ervan. Je leest het goed. Ons brein is zo goed in het simuleren van het behalen van toekomstige gebeurtenissen, dat het onze pogingen om die doelen in de praktijk te bereiken kan ondermijnen – want tenslotte voelt het alsof we ze al hebben behaald.

Wat je in plaats daarvan beter doet

In plaats van naar doelen te streven, richt je je op het ontwikkelen van gewoonten.

Ik weet dat dit misschien lijkt op een woordenspel. Dat is het niet. Doelen en gewoonten zijn heel verschillende dingen. Gewoonten zijn de processen die op de achtergrond plaatsvinden en je leven aandrijven. Als je veranderingen wil aanbrengen die blijvend zijn, identificeer dan gewoonten die gerelateerd zijn aan het doel dat je wilt bereiken.

Bijvoorbeeld:

Stel dat je een nieuwe taal wil leren (in mijn geval Portugees). Je kunt beslissen dat je binnen zes maanden vloeiend wil kunnen spreken (doel), of je kan je verbinden aan 30 minuten oefening per dag (gewoonte).

Misschien wil je afvallen. Je kan besluiten om tegen het einde van het jaar 10 kilo te verliezen (doel), of je kunt besluiten na het avondeten niets meer te snacken (gewoonte).

Je wil meer tijd met je familie doorbrengen. Je kunt van plan zijn om zeven uur per week met hen door te brengen (doel), of je kunt kiezen om elke avond met hen te eten (gewoonte).

Of misschien staat sparen voor je pensioen op je lijst. Je kan stellen dat je het maximale bedrag aan pensioensparen wil sparen dit jaar (doel), of je kan beslissen om elke maand automatisch een vast bedrag over te schrijven (gewoonte).

foto vrouw sport mental coach De waarheid over goede voornemens met nieuwjaar: waarom doelen je tegenhouden en hoe je dat kunt veranderen

Terwijl doelen afhankelijk zijn van extrinsieke motivatie, zijn gewoonten automatisch. Ze herschikken letterlijk onze hersenen. Als we eenmaal een gewoonte hebben ontwikkeld, veranderen onze hersenen zelfs om het gedrag gemakkelijker te maken. Als je op lange termijn kijkt, zijn gewoonten de enige manier om betekenisvolle veranderingen aan te brengen.

Lotte besloot om anders te denken over hoe ze verandering wilde aanbrengen in haar leven. In plaats van zich te focussen op doelen, besloot ze zich te richten op het ontwikkelen van gewoonten. En het werkte! Ze is nu al maanden aan het hardlopen, ze gaat regelmatig naar de fitness en ze heeft haar eetgewoonten aangepast. Ze is eindelijk op de goede weg om betekenisvolle veranderingen aan te brengen die blijvend zijn.

Hoe je gewoonten ontwikkelt: de checklist

Het ontwikkelen van gewoonten vraagt tijd en aandacht, maar het is het waard. Daarom zijn hier enkele stappen om je op weg te helpen:

1. Maak je gewoonten specifiek.
In plaats van te zeggen dat je meer wil bewegen, bepaal dan hoe je dat wil doen. Wil je elke ochtend joggen, naar de fitness gaan of een wandeling maken? Door specifiek te zijn, ben je meer gemotiveerd om je gewoonte te volgen.

2. Maak je gewoonten haalbaar.
Als je nog nooit hebt gejogd, is het niet realistisch om te denken dat je binnen een maand een marathon gaat lopen. Maak kleine stapjes en bouw die op naar grotere doelen.

3. Maak je gewoonten meetbaar.
Door je vorderingen te meten, kun je zien hoe ver je bent gekomen en wat er nog moet gebeuren. Bijvoorbeeld: als je wil afvallen, kun je je regelmatig wegen om te zien hoeveel je bent afgevallen.

4. Maak je gewoonten tijdsgebonden.
Door een specifiek tijdstip te kiezen om je gewoonte te volgen, ben je meer gemotiveerd om het daadwerkelijk te doen. Als je bijvoorbeeld elke ochtend om 7 uur wil joggen, zul je meer geneigd zijn om op te staan en het te doen dan als je het op een willekeurig moment wil doen.

5. Maak je gewoonten uitvoerbaar.
Zorg ervoor dat je de middelen hebt om je gewoonte uit te voeren. Als je wil gaan joggen, zorg dan dat je een paar goede hardloopschoenen hebt. Als je wil leren mediteren, investeer in een goeie app of in een meditatiekussen. Door de juiste middelen te hebben, ben je meer gemotiveerd om je gewoonte te volgen.

foto vrouw meditatie zen mental coach loopbaancoach De waarheid over goede voornemens met nieuwjaar: waarom doelen je tegenhouden en hoe je dat kunt veranderen

6. Maak je gewoonten aantrekkelijk.
Als je iets plezant vindt, ben je meer geneigd om het te doen. Zoek dus naar manieren om je gewoonten aantrekkelijk te maken. Als je bijvoorbeeld wil gaan joggen, kies dan een mooie route of luister naar muziek tijdens het hardlopen.

7. Maak je gewoonten belonend.
Beloon jezelf voor het voltooien van je gewoonte. Dit kan iets kleins zijn, zoals een stukje chocolade na het joggen of een warm bad na het mediteren. Door jezelf te belonen, ben je meer gemotiveerd om je gewoonte te volgen.

8. Maak je gewoonten een deel van je identiteit.
Als je je gewoonten een deel van wie je bent maakt, ben je meer geneigd om ze te volgen. Bekijk je gewoonten als een manier om te groeien als persoon in plaats van als iets dat je moet doen.

9. Schakel anderen in.
Spreek af met een buur om samen te gaan joggen, of vraag aan iemand die je vertrouwt om je regelmatig te vragen naar je gewoonte. Zo’n ‘accountability buddy’ helpt om je op de goede weg te houden.

Door te focussen op het ontwikkelen van gewoonten in plaats van het stellen van doelen, kun je betekenisvolle en blijvende veranderingen aanbrengen in je leven.

Dit jaar is het tijd om jezelf niet langer te saboteren en de gewoonten te ontwikkelen die nodig zijn om je ware potentieel te bereiken.

Mocht je je ware potentieel willen bereiken, dan is het slim om een beroep te doen op een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus schrijf je nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach in 2023?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan nu op een van de knoppen hieronder:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.