Zeg vaarwel tegen keuzestress met deze simpele assertiviteitstechnieken

Beeld je een maandagochtend in: je wekker gaat af en meteen word je overspoeld door een stortvloed aan keuzes.

Welke outfit trek je aan? Welke route neem je naar je werk om de ochtendspits te vermijden? Welk project pak je als eerste aan?

En dat is nog maar het begin van je dag. Voor velen resulteert dit scenario dagelijks in stress en vermoeidheid, een bevinding die wordt ondersteund door recente psychologische studies.

De eindeloze stroom van beslissingen kan overweldigend zijn, en het is geen verrassing dat velen zich aan het einde van de dag uitgeput voelen, zonder energie voor de dingen die ze echt willen doen.

keuzestress assertiviteit besluitvaardigheid keuzemoeheid zelfvertrouwen beslissen afbeelding mental coach

Vroeger was het simpeler

Vroeger maakten we keuzes uit een beperkter aanbod, vrij van de constante druk van sociale media en digitale communicatie. Vergelijk dat met nu, waar elke keuze lijkt bij te dragen aan een onzichtbare last die we de hele dag met ons meedragen.

Wetenschappers duiden dit aanhoudende gevoel van besluiteloosheid en uitputting aan als “keuzemoeheid“, een staat waarin te veel opties ons besluitvermogen uithollen.

Het probleem van keuzestress

De paradox van de keuze, zoals uiteengezet door psycholoog Barry Schwartz, toont aan dat meer opties niet noodzakelijkerwijs tot meer tevredenheid leiden.

Integendeel, het kan leiden tot verlamming en zelfs ontevredenheid met de uiteindelijke keuze.

Denk aan het dilemma van het kiezen van een film op een streamingplatform zoals Netflix: eindeloos scrollen, angst om fout te kiezen, en zelfs na een keuze een sluimerend gevoel van frustratie — een metafoor voor de bredere keuzestress die velen ervaren.

Assertiviteit als oplossing

Om te navigeren in een wereld vol keuzes, is assertiviteit van cruciaal belang. Want assertiviteit stelt je in staat je wensen duidelijk te communiceren en beslissingen te nemen die in lijn zijn met je waarden en doelen. Assertiviteit stelt je in staat proactief beslissingen te nemen die je leven vorm geven, waardoor je meer controle en richting ervaart.

Drie stappen naar assertief keuzes maken

Stap 1: Begin met kleine, significante keuzes

Start door elke dag bewust een kleine, maar significante keuze assertief te maken. Dit kan iets simpels zijn zoals beslissen wat je gaat eten voor lunch zonder iemand anders om input te vragen.

Of, kies welke kleding je draagt naar werk gebaseerd op jouw eigen voorkeur, in plaats van te kiezen wat je denkt dat anderen goedkeuren. Het idee is om te wennen aan het nemen van besluiten zonder externe goedkeuring.

mental coach afbeelding keuzestress assertiviteit besluitvaardigheid keuzemoeheid zelfvertrouwen beslissen

Stap 2: Zet concrete dagelijkse doelen

Identificeer elke dag één specifieke situatie waarin je gewoonlijk zou aarzelen of iemand anders de keuze voor jou zou laten maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn het uitspreken tegen een collega die jou constant onderbreekt tijdens vergaderingen. Jouw doel zou kunnen zijn om tijdens de volgende vergadering respectvol aan te geven dat je jouw punt wilt afmaken voordat anderen reageren.

Een ander voorbeeld is het kiezen van een film of restaurant zonder eerst bevestiging te zoeken bij vrienden of familie. Deze bewust zelfgekozen momenten helpen je zelfvertrouwen te bouwen in jouw vermogen om assertief te zijn.

Stap 3: Overweeg professionele versterking

Als je merkt dat je moeite hebt met het consistent toepassen van assertiviteit of je herkent passieve of agressieve patronen in je gedrag die je moeilijk kunt doorbreken, overweeg dan een workshop of coaching in assertiviteit. Deze professionele trainingen bieden niet alleen de ruimte om je eigen gedragspatronen te herkennen en te begrijpen, maar ze geven je ook praktische tools en technieken om deze te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld leren hoe je assertief kunt blijven in confrontaties zonder agressief te worden, of hoe je jouw grenzen duidelijk maakt in persoonlijke relaties zonder jezelf weg te cijferen.

Neem nu de controle terug

Assertiviteit vermindert stress en vermoeidheid door je een duidelijk kader te geven waarbinnen je beslissingen kunt nemen, waardoor je minder tijd besteedt aan twijfelen. Je wordt niet alleen efficiënter in je keuzes, maar je leven wordt ook rijker en meer vervullend.

Met elk weloverwogen besluit bouw je aan je zelfvertrouwen en leer je effectiever om te gaan met keuzestress. Dus neem nu de controle terug: omarm je keuzes en leid je leven op jouw voorwaarden.

Als loopbaancoach en personal breintrainer help ik mijn cliënten om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en via kleine stappen naar een groots leven te gaan. Met de nieuwste mentale technieken kunnen we de gewoontes creëren die jij wil en je leren goede beslissingen te nemen. Dus neem contact op wanneer je meer wil weten over hoe ik je kan helpen je problemen op te lossen en je doelen te bereiken.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar één iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zeg vaarwel tegen keuzestress met deze simpele assertiviteitstechnieken

  1. Ilse zegt:

    Ik heb allemaal dezelfde onderbroeken en sokken. Dat zijn al een paar beslissingen minder die ik moet nemen ’s ochtends. En als ik de was vouw, zijn de sokken ook veel sneller gedaan dan vroeger, want gelijk welke 2 sokken ik neem, ze mogen altijd samen. 🙂

    Geliked door 2 people

  2. wimannerel zegt:

    Schitterende tip, Ilse! Minder beslissingen te nemen, én sneller klaar. 🙂

    Geliked door 2 people

  3. shivatje zegt:

    Tegen keuzestress kan men voor jezelf veel doen. Want ik deze stress kan problemen geven.

    Aum Shanti

    Geliked door 1 persoon

  4. shivatje zegt:

    Ik=ook😊

    Aum Shanti

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.