Assertiever zijn: zo krijg je wat je wil zonder te manipuleren

assertiviteit tips om assertiever te zijn mental coach zelfvertrouwencoach foto vrouw water

Je wil geen ruzie maken. Je wil niet lastig gevallen worden. Je wil jouw collega, baas, partner,… niet teleurstellen. Het is makkelijker om gewoon ja te knikken en anderen te geven wat ze willen.

Maar achteraf voel je je gefrustreerd en teleurgesteld omdat je niet krijgt wat je nodig hebt en je de hele tijd anderen tegemoet komt. Ken je dat gevoel?

Voor sommigen van ons is het verdeeld: je bent assertief op het werk maar thuis niet, of omgekeerd: thuis ben je een strijder voor je eigen rechten maar op het werk durf je je baas niet vragen om opslag of ander werk.

Assertiviteit is één van de 4 stijlen van omgaan met mensen.

Sub-assertieve mensen hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over anderen. En omdat ze toegeven om conflicten te vermijden, hebben ze ook het gevoel dat ze geen controle over zichzelf hebben.

Agressieve mensen zijn het tegenovergestelde. Ze weten dat ze controle hebben over zichzelf en ze geloven ook dat ze in staat moeten zijn om anderen te controleren. Ze doen dit meestal door intimidatie. Op korte termijn werkt dat vaak, maar op lange termijn vermijden mensen dit type.

Passief-agressieve mensen hebben controle over zichzelf. Ze willen anderen controleren… maar ze willen niet de prijs betalen om direct te zijn. Ze willen niet als agressief gezien worden en ze willen niet bij anderen in de schuld komen te staan nadat ze om dingen gevraagd hebben. Dus spelen ze spelletjes. Ze denken dat er geen nadelen zijn aan ontkenbare agressie. Maar ze hebben het mis. Uiteindelijk worden ze gezien als onverschillig of manipulatief.

En dan is er assertiviteit: de perfecte balans die helpt om de dingen te krijgen die je nodig hebt terwijl je relaties op de lange termijn in stand worden gehouden.

Maar hoe doe je dat? Hoe krijg je wat je nodig hebt zonder een eikel of een manipulator te zijn?

assertiviteit tips om assertiever te worden mental coach zelfvertrouwencoach foto vrouw

Dit zijn 3 krachtige geheimen om assertiever te zijn.

Belangrijk bij alle drie is dat je dit onthoudt: jij bent de baas over jouw gedrag; anderen zijn de baas over hun gedrag.

Als je je subassertief gedraagt, vergeet je dat je een keuze hebt. Maar die heb je altijd. Subassertieve mensen denken, “Ik moet doen wat de ander wil.” Maar dat hoef je niet. Andere mensen zeggen de hele tijd nee. Het probleem is vaak dat subassertieve mensen ervan uitgaan dat de gevolgen van nee zeggen rampzalig zullen zijn.

Het probleem is de onredelijke veronderstelling in je hoofd dat nee zeggen gelijk staat aan de relatie kapotmaken.

Oké, voor jezelf opkomen kan consequenties hebben. Maar als je de autonomie van anderen respecteert, zijn de resultaten zelden zo slecht als je denkt dat ze zullen zijn.

Agressieven en passief-agressieven proberen anderen te controleren en dat komt hen op termijn vaak duur te staan. Maar het feit dat je mensen niet kunt controleren betekent niet dat je hulpeloos bent. Je kunt nog steeds met anderen praten, verzoeken doen en onderhandelen.

Assertiviteit is geen karaktertrek zoals lengte. Het is een set van vaardigheden die je kunt ontwikkelen. En je hoeft niet de hele dag assertief rond te lopen!

Dus hoe bouw je deze vaardigheden op?

1. Hoe nee te zeggen

Reageer niet zomaar. Zeg niet “oké” uit gewoonte. Stel het uit als het nodig is: “Daar kom ik nog op terug.

Onderzoek vervolgens je gedachten. Wat denk je dat het resultaat zal zijn van nee zeggen? Is dat het meest waarschijnlijke resultaat? Als je nee zegt, zal de persoon waarschijnlijk knikken, zijn schouders ophalen, wegstappen en je niet voor altijd haten.

Beslis op basis van redelijke overtuigingen. Ben je bereid de waarschijnlijke gevolgen te accepteren? Zo ja, ga je gang en zeg nee. Als je dat niet bent, maak dan de keuze om ja te zeggen. Maar je bent geen slaaf. Jij hebt de beslissing genomen.

Als je je al lang subassertief hebt gedragen, zullen mensen verrast zijn. En als je te maken hebt met een agressieve persoon, zal die denken dat die jou kan controleren.

Als je een nee mompelt en ze blijven aandringen, zou je kunnen toegeven. En dan heb je ze alleen maar geleerd om harder te pushen.

Probeer dus in een vroeg stadium van je pogingen assertief te zijn, de “kapotte grammofoonplaat techniek”. Zeg nee. En blijf jezelf herhalen elke keer als ze aandringen.

assertiviteit tips om assertiever te zijn mental coach zelfvertrouwencoach foto vrouwen gesprek

2. Hoe te vragen om wat je wil

Andere mensen zijn niet helderziend. De reden dat je gefrustreerd bent, is omdat je gelooft dat ze dat wel zouden moeten zijn.

Wil je iets? Dan zul je het moeten vragen.

Zorg ervoor dat je het formuleert als een verzoek – niet als een eis. Je respecteert de autonomie van de persoon.

Misschien zeggen ze nog steeds nee. En dat is niet erg. Je kan hun gedrag niet controleren, alleen dat van jou.

En je hebt niet gefaald, je hebt het alleen gevraagd. Ze zullen je niet eeuwig haten — je was redelijk.

3. Hoe confronteer je een probleem?

Jouw partner heeft de afvalcontainer niet buiten gezet. Alweer. Maar eerlijk, de afvalcontainer buiten zetten is niet zo erg, toch?

Maar als hij/zij de afvalcontainer niet buiten zet voel ik me niet gerespecteerd. Als hij/zij van me hield zou hij/zij de afvalcontainer op tijd buiten zetten zonder dat ik hem/haar eraan hoefde te herinneren!

Wat betekent deze gedachte eigenlijk echt? De afvalcontainer buiten zetten heeft “symbolische waarde” voor jou. Het betekent respect en liefde.

Heb je jouw partner ooit verteld wat de afvalcontainer buiten zetten voor jou betekent? Ik denk het niet. Dus voor hem/haar betekent de afvalcontainer buiten zetten… “de afvalcontainer buiten zetten.” Hij/zij is zich niet bewust van de symbolische waarde die jij eraan hebt gehecht.

Je hebt hier drie opties:

1. Realiseer je dat het probleem bij je symbolische waarde ligt en herzie die.

2. Voer een direct gesprek over de symbolische waarde kwestie.

3. Richt je op het veranderen van het gedrag van de ander.

Als je partner regelmatig honderd andere dingen doet om jou liefde en respect te tonen, dan is nummer 1 misschien de slimme keuze.

Als je partner regelmatig honderd andere dingen doet die duidelijk maken dat je niet geliefd of gerespecteerd wordt, dan is nummer 2 misschien aan de orde.

Negen van de tien keer is het het beste om te proberen mensen hun gedrag te laten veranderen, niet hun persoonlijkheid.

assertiviteit tips om assertiever te zijn mental coach zelfvertrouwencoach foto koppel ruzie relatie

Tot slot

Als je assertiever wordt, zul je een meer aanmoedigende, ondersteunende vriend, partner, werknemer of collega zijn. En dat is iets dat het leven beter maakt voor iedereen.

Door assertiviteit ontwikkelen we contact met onszelf en met anderen. We worden echte mensen met echte ideeën, echte verschillen… en echte gebreken. En we geven al deze dingen toe. We proberen niet de spiegel van iemand anders te worden. We proberen niet andermans eigenheid te onderdrukken. We proberen niet te doen alsof we perfect zijn. We worden onszelf.

Door assertiever te zijn, laat je eindelijk de mensen om je heen zien wie je werkelijk bent.

En dat is de enige manier waarop ze van de echte jou kunnen houden.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om op te komen voor jezelf, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
4 zinnen om meteen assertiever te zijn
Waarom je vaker ‘neen’ moet zeggen
Gun jij jezelf een betere loopbaan?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de social media knoppen hieronder. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.