
Vergelijk jij jezelf ook zo vaak met anderen?
Zij is veel cooler dan ik;
hij weet altijd indruk te maken op onze baas;
zij krijgt vast eerder promotie dan ik.
En we weten ook allemaal hoe slecht het is om dit te doen. We worden er niet beter van.
Integendeel, het zorgt ervoor dat we ons slechter voelen over onszelf omdat we niet kunnen tippen aan alle mensen om ons heen.
Dit soort interne dialoog is niet productief. Ik kan je niet tegenhouden om deze gedachten te hebben – het is normaal om het succes van mensen rondom ons te zien en hetzelfde voor onszelf te wensen. Maar ik kan je wel helpen om die onzekerheden om te zetten in gezonde, proactieve acties.
De volgende keer dat je jaloers wordt op de prestaties van anderen, kun je jezelf op deze manier een zelfvertrouwen-boost geven.
1. Stop je innerlijke criticus
Je innerlijke criticus zegt dat je niet goed genoeg bent wanneer een collega in jouw plaats een promotie krijgt, of wanneer een bedrijf het beter doet dan het jouwe.
Stop die stem, want het weerhoudt je ervan alternatieven te zien… misschien heeft jouw baas je die promotie niet gegeven omdat hij/zij betere plannen voor je heeft. Misschien heeft dat bedrijf wel dezelfde moeilijkheden doorgemaakt als jij nu, voordat het eindelijk op zijn hoogtepunt was.

2. Houd bij wat je bereikt hebt
Natuurlijk, je collega liep een marathon of je vriendin heeft een geweldige nieuwe job. Maar hoe zit het met jou? Ik wed dat je niet alleen maar hebt zitten wachten tot je “geluk” had.
Als je je down voelt over wat iedereen doet, stop dan met jezelf neer te halen en neem verantwoordelijkheid voor je eigen prestaties door ze op te schrijven. Het kan van alles zijn, en het kan op korte of lange termijn zijn. Begin gewoon met het opschrijven van de dingen waar je deze dag, week, jaar of zelfs je hele leven het meest trots op bent. Door ze op papier te zetten, maak je ze pas echt, tastbaar, noemenswaardig – en je kunt ze niet intrekken alleen omdat iemand anders iets groters heeft gedaan.
Kijk vervolgens eens heel goed naar die lijst. Merk op hoe lang hij is en hoe ver je bent gekomen en geef jezelf een schouderklopje.
3. Ken jouw sterke punten
Er zijn bepaalde vaardigheden waar je van nature goed in bent. Wat zijn ze? Realiseer je dat je getalenteerd bent in bepaalde dingen waarvan anderen alleen maar wensten dat ze die ook konden.
4. Vermijd de triggers van vergelijking
Op dagen dat je je kwetsbaar voelt, blijf dan weg van sociale media. Vergelijk jezelf niet met anderen waar je slechts stukjes van de hele puzzel ziet.
5. Focus op jouw levensreis
Timing is voor iedereen anders. Jouw reis is uniek en iets om van te genieten, dus kijk er niet aan voorbij.
Als je naar buiten kijkt en je richt op het leven van anderen, verspil je kostbare tijd en energie aan dingen die je naar beneden drukken, zoals afgunst en zelftwijfel.
Maar als je naar binnen kijkt en je richt op je eigen leven en doelen, dan zul je acties ondernemen die je optillen.

6. Wees blij voor het succes van anderen
Natuurlijk steekt het als je gepasseerd wordt voor de promotie, maar wees toch blij voor je collega. Blij zijn voor anderen bevrijdt je om je het succes voor te stellen dat op jouw weg komt!
Vergeet niet dat zelfs de coolste, slimste, geestigste, meest succesvolle mensen op wie je zou willen lijken ook, nou ja, mensen zijn. En de kans is groot dat ze gevleid zijn om je te helpen op hun niveau te komen.
Dus, wees niet bang om hen te complimenteren, vragen te stellen, en een beetje inzicht te krijgen in wat hen zo geweldig maakt. Contacteer je held op LinkedIn met een persoonlijk bericht en vraag of hij bereid is om zijn loopbaanervaring te bespreken.
Of vraag een collega of ze je feedback kan geven over je presentatie, want ze is altijd zo’n goede spreker in het openbaar. Of ga lunchen met een vriend en kom te weten hoe hij aan zijn nieuwe job is gekomen.
7. Bevrijd jezelf van perfectionisme
Mensen met perfectionisme hebben vaak een laag zelfbeeld. Ze schatten hun kwaliteiten en prestaties minder of lager in dan die van anderen. Als ze zichzelf vergelijken met anderen kiezen ze altijd iemand die het beter kan, sneller, slimmer of krachtiger is. Dus bevrijd jezelf van ongezond perfectionisme.
Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo positiever en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.
P.S. Tot slot klik op een van deze social media-knoppen omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips:
Spijtig genoeg wordt dat teveel gedaan. Waardoor men soms zichzelf niet meer durft te zijn.
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon