Hoe kies je het juiste levensdoel?

Life coach geeft tips over hoe je jouw levensdoel kiest“Wim, jij schrijft vaak over hoe ik mijn doelen sneller en makkelijker kan bereiken. Maar ik weet eigenlijk niet hoe ik de juiste doelen voor mezelf kan kiezen,” mailt Jana.

En ze heeft een belangrijk punt. Want als we echt succesvol willen zijn in het leven, moeten we de doelen kiezen die geschikt zijn voor ons. Jij bent een uniek individu en jouw doelen en jouw levenspad zouden dat ook moeten weerspiegelen. Als je succes wil in je leven is het nodig dat de doelen die je kiest congruent zijn met jouw waarden, jouw sterktes, jouw passies en jouw gewenste levensstijl.

Dus hoe kies je dan? Wat heb je nodig om er zeker van te zijn dat jouw doelen jou passen, zodat jouw succes verzekerd is? Stel jezelf daarvoor de volgende 5 vragen.

5 vragen om jouw levensdoel te kiezen

1. Wat zijn mijn waarden?
Jouw doelen moeten consistent zijn met jouw waarden. Extreem voorbeeld: stel dat je wil reizen, veel geld verdienen en flexibele uren werken, dan kan je huurmoordenaar worden. Maar als je het leven waardevol vindt, en het recht van elkeen op leven, dan is dit geen goed doel voor jou.
Dus denk eens na wat voor jou het meeste betekent in jouw leven. Expertise, samenwerken, onafhankelijkheid, stabiliteit, creativiteit, helpen, uitdaging, balans,… Wat is voor jou écht het belangrijkste? Wees eerlijk met jezelf. Er kijkt toch niemand.

2. Wat zijn mijn sterkten?
Sterkten zijn dingen die je al hebt geleerd om te doen. Sterkten lijk je enigszins van nature te bezitten. Sommige mensen hebben de ‘gave van het woord’ bijvoorbeeld, anderen lijken elk technisch probleem te kunnen oplossen,… Jouw sterkte is misschien dat je een open geest hebt of dat je anderen kan laten samenwerken. In loopbaancoaching gebruik ik een vaardighedeninventaris waar je alle mogelijke sterkten krijgt opgelijst. Een doel dat gebruik maakt van jouw sterkten is beter dan een doel dat dat niet doet.

3. Wat doe ik graag?
Veel mensen doen dingen die ze moeten doen, en dan is het soms moeilijk om te achterhalen wat je écht graag doet. Denk daarvoor aan die zaken waarbij de tijd voorbijvliegt voor jou. Soms raken we zo in een toestand van flow dat we geen idee meer hebben van de tijd. Dit gebeurt wanneer we iets doen dat we graag doen.

Nog geen idee? Denk terug aan jouw kindertijd. Wat deed jij in je vrije tijd, nadat je huiswerk gemaakt was en voor het avondeten? Soms kan dit helpen om passies te herontdekken die we vergeten waren. Misschien tekende je graag, of bouwde je kampen in de natuur. Kan je manieren vinden waarop je deze passies nu zou kunnen inzetten? Kinderboeken illustreren, of meubels herstellen bijvoorbeeld?

4. Hoe wil ik dat mijn ideale dag eruit ziet?
Welke soort zaken zou je doen, en wanneer? Maak eens een dagschema op, vanaf het moment dat je opstaat tot wanneer je gaat slapen.

5. Wat is er nodig om dit doel te bereiken en zal ik genieten van het onderweg zijn naar dit doel?
Dit is misschien de belangrijkste vraag van allemaal. Om je doelen te bereiken moet je misschien hard werken en bepaalde dingen opofferen, maar als het allemaal een strijd en een opoffering is, dan ben je op het verkeerde pad en is de kans groot dat je opgeeft. Denk eraan dat je de meeste tijd bezig bent met het bereiken van je doel: is die weg ook te genieten voor jou? Dus niet enkel het eindresultaat, maar ook het proces om er te geraken?

Bereikbare doelen passen bij wie jij bent, bij wat je goed kan en wat je van het leven verwacht.

Weet je niet waar je naartoe gaat of waarom? Weet je niet wat je wil bereiken? Stop. Geef jezelf tijd om na te denken. Kijk diep vanbinnen: daar liggen de antwoorden. Zorg dat je eerst jezelf kent, en kies dan pas je doelen. Kies wijs en succes wordt jouw deel.

Als coach help ik mensen vaak met deze vragen zodat ze weer een gevoel van richting hebben in hun leven. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail (helemaal gratis en vrijblijvend). Nog niet ingeschreven? Doe het nu via deze link.

Meer lezen?
Wat wil ik nu echt met mijn leven?
Waarom een coach?
Nog 3 tips om jouw passie te vinden

Deel je deze tips ook met jouw vrienden?

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.