Reset je leven: meer eenvoud voor meer voldoening

Onze wereld, constant zoemend en flitsend met verleidingen en keuzes, vormt het decor waarin Sarah een ander verhaal ontdekt.

Sarah, een marketingprofessional uit Gent, worstelt met de chaos die haar snelle carrière en levensstijl met zich meebrengen.

Ze vindt alles in haar leven, behalve innerlijke vrede.

Haar appartement is een verzameling van gadgets, notitieboekjes, ongelezen boeken en ongedragen kleding. Elke hoek weerspiegelt de chaos in haar hoofd.

tips voor meer eenvoud en eenvoudiger leven van coach afbeelding chaos rommel

Het begint allemaal wanneer ze tijdens een weekenduitje vrij van de constante onderbrekingen door sociale media en e-mails, op een afgelegen plek in de Ardennen zit.

In de serene omgeving van de Ardennen begint haar zoektocht naar een eenvoudiger leven.

Waarom loslaten zo moeilijk is

Volgens psycholoog Oliver James worden onze bezittingen vaak gezien als verlengstukken van onszelf, wat verklaart waarom loslaten zo moeilijk kan zijn.

Sarah voelt dit bij thuiskomst, geconfronteerd met haar volgestouwde appartement. Elk item lijkt te vragen om aandacht, maar leidt slechts tot stress.

Een vaas of een herinnering?

Sarah herinnert zich een vaas die ze nooit gebruikt, maar had gekregen van een dierbare vriend. Hoewel het object geen praktische waarde heeft, is het loslaten ervan emotioneel uitdagend.

Door zich te focussen op de herinnering en niet op het fysieke object, kan ze de vaas doorgeven en tegelijk haar huis en geest ontlasten.

Minder moeite, meer voldoening

De natuur streeft naar efficiëntie, vaak met minimale verspilling.

Sarah realiseert zich dat als de natuur zonder overtolligheid kan, zij dat misschien ook kan.

Ze begint met het vereenvoudigen van haar keuzes, van wat ze eet tot wat ze koopt. Ze ontdekt dat beperktere keuzes haar niet minder vrij maken, maar juist meer voldoening geven.

Kijk eens naar je eigen leven

Welke ‘extra’s’ heb je die je eigenlijk meer kosten dan ze opleveren, zowel emotioneel als fysiek?

Voorbeeld nodig?

Dit is een top 10 van ‘extra’s’ die je mogelijks meer kosten dan ze opleveren, zowel emotioneel als fysiek:

  1. Overbodige kleding: Kasten vol kleren die zelden worden gedragen, leiden tot keuzestress en ontevredenheid door de ‘niets om aan te trekken’ paradox.
  2. Ongebruikte gadgets: Oude smartphones, elektronica, en keukenapparatuur die slechts één keer is gebruikt, nemen niet alleen ruimte in, maar zorgen ook voor gevoelens van verspilling en financiële spijt.
  3. Social media apps: Ontworpen voor connectie en vermaak, leiden ze vaak tot uren van onproductiviteit, stress door sociale vergelijking en informatie-overload.
  4. Abonnementen en lidmaatschappen: Ongebruikte sportschoolabonnementen, streamingdiensten, of tijdschriftabonnementen die geld blijven kosten zonder veel gebruik.
  5. Decoratieve voorwerpen: Overmatige decoratie in huis creëert een vol gevoel en vereist extra schoonmaaktijd, terwijl het weinig toevoegt aan persoonlijk geluk of comfort.
  6. Verplichte sociale evenementen: Het bijwonen van sociale gebeurtenissen uit verplichting kost tijd en energie, vooral als deze weinig vreugde of waardevolle interacties bieden.
  7. Hobbybenodigdheden: Materialen voor hobby’s die niet langer worden nagestreefd of die nooit zijn begonnen, nemen ruimte in en zorgen voor een gevoel van onafgemaakte zaken.
  8. Te veel keukengerei: Een overvloed aan kookgerei en serviesgoed maakt het keukenbeheer complex en veroorzaakt frustratie tijdens het koken en opruimen.
  9. Oude tijdschriften en boeken: Stapels leesmateriaal die “ooit” gelezen zullen worden, nemen ruimte in en creëren een gevoel van achterstand en verplichting.
  10. Persoonlijke verzorgingsproducten: Een overvloed aan cosmetica, huidverzorgingsproducten of haargereedschappen neemt veel ruimte in beslag en gaat vaak voorbij hun houdbaarheidsdatum zonder volledig gebruikt te zijn.

Bewustzijn als sleutel tot eenvoud

Mindfulness en meditatie worden de gereedschappen waarmee Sarah de constante behoefte aan meer kan observeren zonder erdoor overweldigd te worden. Deze praktijken helpen haar haar eigen behoeften te herkennen en ernaar te handelen.

Praktische stappen voor bewustzijn

Begin je dag met een moment van stilte. Reflecteer dagelijks op wat echt waarde toevoegt aan je leven. Overweeg grenzen te stellen aan je digitale consumptie, zoals regelmatig schermvrije periodes inlassen.

tips voor meer eenvoud en eenvoudiger leven van coach afbeelding Ardennen

Een model voor minder: Sarah’s weg naar eenvoud

Geïnspireerd door de principes van het BASICS-model, ontwikkelt Sarah een persoonlijk actieplan voor een simpeler leven:

Back: Sta even stil en kijk van een afstand naar je leven. Sarah neemt de tijd om te reflecteren op haar ware prioriteiten, een essentiële stap om te bepalen wat volgt.

Attention: Merk de kleine, maar betekenisvolle zaken op die zonder complexiteit vreugde brengen. Sarah schenkt nu aandacht aan wat haar daadwerkelijk vreugde en rust brengt, niet alleen afleiding of vluchtige bevrediging.

Select: Maak doelbewuste keuzes over wat essentieel is voor jouw geluk en welzijn. Sarah kiest bewust voor de elementen in haar leven die ze wil behouden en welke ze loslaat.

Invest: Steek tijd en energie in datgene wat je hebt gekozen als essentieel. In haar huidige routine investeert Sarah in relaties en activiteiten die haar doel verrijken.

Cut: Verwijder het overtollige dat je afleidt van je kernwaarden. Sarah leert los te laten wat niet meer resoneert met wie ze is en waar ze voor staat.

Sense: Voel de diepere voldoening die ontstaat wanneer je leven geleid wordt door betekenis. Sarah ervaart diepgaande voldoening en een vernieuwd gevoel van zingeving in haar vereenvoudigde bestaan.

Kleine stappen

Sarah’s reis illustreert hoe eenvoud ons kan bevrijden van chaos. Ieder van ons kan beginnen met kleine, bewuste stappen naar een eenvoudiger leven. Dit vereist moed, bewustzijn en soms de bereidheid om vertrouwde patronen los te laten…

Hoe zou jouw leven veranderen als je kiest voor eenvoud?

Als loopbaancoach en personal breintrainer help ik mijn cliënten om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en via kleine stappen naar een groots leven te gaan. Met de nieuwste mentale technieken kunnen we de gewoontes creëren die jij wil en je leren goede beslissingen te nemen. Dus neem contact op wanneer je meer wil weten over hoe ik je kan helpen je problemen op te lossen en je doelen te bereiken.

Meer inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Dus wanneer je je realiseert dat je meer uit het leven wil halen, meld je dan nu aan in via deze link omdat je dan elke week een tip krijgt toegestuurd:

Stuur me tips

Ja, stuur me wekelijks tips

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar één iemand die deze inzichten kan gebruiken. Want zo draag je bij aan een betere wereld. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Reset je leven: meer eenvoud voor meer voldoening

  1. shivatje zegt:

    👍

    Aum Shanti

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.