Waarom het vandaag moeilijker is om geluk te vinden, en hoe het wél nog lukt

Keuzes maken kiezen keuzestressWe hebben meer – en meer keuzes – dan onze grootouders, maar toch voelen we ons vaak minder gelukkig. Is het moeilijker om in onze drukke en complexe wereld geluk te vinden?

Dit is wat Barry Schwartz onderzoekt, hij is professor aan het Swarthmore College en schreef de bestseller De Paradox van Keuzes. Dat boek legt uit waarom meer keuzes ons eigenlijk ellendiger doen voelen. En ook wat we kunnen doen om ons leven eenvoudiger te maken en zelf gelukkiger te worden.

Dit zijn de belangrijkste inzichten.

Economisch gezien lijkt meer keuze gewoon beter. Maar dat is niet altijd zo. Overvolle e-mail postbussen, 300 televisiekanalen en 75 verschillende soorten ketchup in de winkel maken het leven niet noodzakelijk beter. Het kan zelfs verlammend werken. Waardoor we niet kunnen kiezen, of slechtere keuzes maken.

In een studie over speeddating bleek bijvoorbeeld dat mensen makkelijker een match vonden wanneer ze slechts 6 keuzes hadden in plaats van 12. Terwijl je het omgekeerde zou verwachten. In New York zijn er meer vrijgezellen dan in eender welke andere stad, maar onderzoek toont aan dat het net moeilijker is om er een partner te vinden.

Niet alleen werkt meer keuze verlammend, het maakt ons ook ongelukkig. Meer opties zien zorgt er soms voor dat je achteraf spijt ervaart. Want het is makkelijker om je voor te stellen dat een van de opties die je afwees toch beter was dan de optie die je gekozen hebt.

Werk-privé balans

Vroeger was je klaar met werken toen je naar huis vertrok. Nu kan je dankzij de technologie overal op elk moment werken. Als je thuiskomt, komt jouw werk mee.  Elke minuut die je met vrienden doorbrengt of speelt met je kind, is een minuut waarop je ook kan werken. Je moet dus beslissen. Iets wat je vroeger niet moest doen. En die optie zit de hele tijd in je achterhoofd.

Heb je het gevoel dat je meer uitstelgedrag vertoont? Dat is niet omdat je luier bent. Meer beslissingsmogelijkheden maakt het moeilijker om te kiezen. En daarom stellen we dingen uit. Omdat het gewoon te veel is.

In onze tijd hebben we meer vrijheid om te zijn wie we willen zijn. Op veel vlakken is dat prachtig, we hebben graag keuze. Maar het betekent ook meer beslissingen, en dat kan ons parten spelen. Hoe komt dat?

“Het is jouw eigen fout.”

Als de wereld jou niet veel keuze geeft, en de dingen draaien niet goed uit, dan is dat de fout van de wereld. Want wat had je anders kunnen doen?

Maar als je honderd opties hebt en je kiest verkeerd… Ha, dan is het misschien wel jouw fout. Want je had beter kunnen kiezen. Als je niet blij bent met jouw keuze, dan is dat nu jouw eigen schuld. En dat kan je een slecht gevoel geven.

Weet je wie daar het meest onder lijdt? Dat zijn de maximizers. Zij verkennen elke optie om de beste keuze te kunnen maken. Ze maken ook vaak betere keuzes. Maar ze voelen zich slechter, en worden vaker klinisch depressief. Satisficers – die tevreden zijn met ‘goed genoeg’ – zijn gelukkiger, optimistischer en hebben minder spijt.

Meer keuzes kan ons dus ellendiger doen voelen. Maar kunnen we daar nog iets aan doen? Jazeker. Barry Schwartz geeft ons oplossingen in zijn boek.

3 dingen die je gelukkiger maken

1. Ontwikkel een attitude van dankbaarheid

Er zijn massa’s onderzoeken over de kracht van dankbaarheid om ons gelukkiger te maken.

Van nature zien we vaak sneller het negatieve. Maar door ons in te spannen om de goede dingen in ons leven op te merken kunnen we de spijt tegengaan die zo’n keuzevrijheid vaak met zich meebrengt.

Lees hier meer over dankbaarheid ontwikkelen:
Hoe ga je het best om met tegenslagen?
Bevrijd jezelf van negatieve gevoelens in 7 stappen

2. Wees een satisficer – met maximizer vrienden

Een maximizer zijn kan op sommige vlakken zeker waardevol zijn. Maar de meeste beslissingen gaan over triviale zaken, en een minder optimale keuze is het dan niet waard om je overweldigd over te voelen en jezelf ongelukkig te maken.

Wees dus een satisficer en kies snel voor de “oké” optie.

Ben je bang om dan niet het beste te krijgen? Dan kan je een beroep doen op maximizer vrienden om voor jou te kiezen. Stel dat je een nieuwe laptop wil kopen, dan bel je een van jouw maximizer vrienden en vraag je ‘welke laptop heb jij gekocht?’ Ook al zal dat misschien niet de allerbeste laptop voor jou zijn, het zal zeker een goeie zijn. En het vraagt je maar vijf minuten in plaats van vijf weken.

Lees hier meer over maximizers en satisficers

3. Beperk je keuzes

Uit honderd verschillende opties kiezen? Da’s een nachtmerrie. Kijk dus niet naar alle opties. Vraag je allereerst af wat belangrijk is voor jou. En kies dan de eerste optie die voldoet aan al die criteria.

Stel dat je een nieuwe auto wil kopen. Vraag je dan af wat je belangrijk vindt in een auto. En koop dan de eerste die voldoet aan jouw standaarden.

Je hebt grenzen nodig. Beperkingen. We denken dat we altijd vrijheid willen maar dat is niet zo.

Denk bijvoorbeeld aan relaties. Onderzoek toont aan dat relaties ons gelukkiger maken dan eender wat.

Maar relaties beperken ons. Je gaat bijvoorbeeld niet naar een ander land verhuizen wanneer jouw partner dat niet wil. Je gaat niet in op dat glamoureuze jobaanbod als de werkuren zouden betekenen dat je geen tijd meer zou hebben voor jouw vrienden of jouw kind.

En eigenlijk zijn die beperkingen fijn. Ze maken beslissingen makkelijker. Ze maken het leven eenvoudiger. Het is niet meer “jouw fout”. En daardoor maken ze ons gelukkiger.

Sneller tevreden zijn. En minder voor het ‘maximale’ gaan.

Wat is dan een zinnetje dat je in gedachten kan houden om jouw leven eenvoudiger te maken en dat je helpt om geluk te vinden in een wereld van overweldigende keuze?

Een zinnetje om te onthouden

‘Goed genoeg is bijna altijd goed genoeg.’

Als je in het leven uitkijkt voor goed genoeg, dan heb je geen keuzeproblemen meer. Kies voor een broodje ‘goed genoeg’ en een ‘goed genoeg’ kopje koffie en zo verder. En het leven ziet er meteen veel zonniger uit.

Je zal gelukkiger zijn wanneer je stopt met te proberen om al jouw keuzes perfect te maken, en je gewoon focust op wat echt belangrijk is.

Want dat is goed genoeg.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.

P.S. Deel deze info over perfectionisme met jouw kennissen door op de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop te klikken.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, perfectionisme en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Waarom het vandaag moeilijker is om geluk te vinden, en hoe het wél nog lukt

  1. shivatje zegt:

    De mensen willen maar meer en meer. Dat maakt dat ze zich op een moment niet gelukkig meer kunnen voelen. En zo soms in de problemen komen.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.