Waarom minder soms meer is: de kracht van weglaten in 2023

Met de jaarwisseling denken we aan alles wat we graag in ons leven zouden willen toevoegen.

We willen meer geld.

We willen gezonder worden.

We willen meer zelfvertrouwen.

We willen meer reizen.

We willen een nieuwe relatie met iemand waar we écht mee verbonden zijn.

Maar zoals je weet, is het niet altijd gemakkelijk om aan je voornemens vast te houden.

Waarom is dat zo moeilijk?

Ik denk dat het voor een stuk komt doordat we niet altijd de capaciteit hebben om nog méér aan ons dagelijks leven toe te voegen.

We hebben al genoeg verantwoordelijkheden, verbintenissen en problemen.

Dus voordat je denkt aan wat je aan je leven kunt TOEVOEGEN, misschien moet je eerst nadenken over wat je eruit kunt SNOEIEN.

weglaten perfectionismecoach foto snoeien

Probeer niet teveel tegelijk te doen

Onderzoeker Dr. Roy Baumeister stelt dat we maar een beperkte hoeveelheid wilskracht per dag hebben. Je kan dus maar voor een beperkt aantal dingen emotioneel ruimte maken.

En wat vaak dodelijk is voor je motivatie, energie en inzet om het leven te krijgen dat je wil, is al dat extra gedoe dat je naar beneden trekt: allerlei gewoontes, acties, gedachten en relaties die in de weg staan voor je geluk op langere termijn.

Het is de tijd die verloren gaat aan dingen die je groei of vreugde niet bevorderen. Het is dat voortdurend piekeren over wat andere mensen van je denken dat je emotioneel welzijn beschadigt. Het zijn de toxische relaties die je ellendig maken.

Elk van die gedachten – soms piekergedachten – is weer iets om mee te jongleren. Maar je kan maar zo veel in balans houden.

Alex Barron houdt het record voor het jongleren met het meeste aantal items tegelijk op 14. Maar zelfs dat was maar eventjes.

Hoeveel kun jij tegelijk in balans houden voordat alles in elkaar stort?

loopbaancoach perfectionismecoach foto jongleren

Erken wat je moet weglaten

Dus de eerste stap om dit jaar meer te krijgen wat je wil, is om weg te halen wat je niet nodig hebt; snoei systematisch die delen van je leven weg die je geluk saboteren.

En dat vereist wat zelfanalyse.

Denk aan de mensen waarmee je omgaat. Overweeg wat je dagelijks bezighoudt. Denk aan waaraan je je tijd besteedt. Reflecteer op de momenten waarop je nu met spijt terugkijkt.

Vraag jezelf af…

“Maakten die dingen me in de lange termijn meer of minder gelukkig?”

“Was ik aan het settelen voor kortetermijncomfort ten koste van mijn langetermijngeluk?”

“Gaf ik toe ik uit angst of om goedkeuring te zoeken?”

Dit zijn 5 voorbeelden van wat je kunt weglaten. Misschien brengen ze je op ideeën:

1. Laat een doodlopende, niet-bevredigende job achter

Als je niets meer uit je huidige werk haalt of als het eigenlijk je geluk aantast, is het misschien tijd om verder te gaan. Wees je natuurlijk wel bewust van je persoonlijke verantwoordelijkheden en spring niet van de boot zonder een ander aanbod.

Soms kan het eng zijn om naar een andere job te gaan. Het komt met allerlei onzekerheden. Je zal nieuwe vrienden moeten maken en oude vrienden verliezen. Misschien bevalt de nieuwe job je niet beter dan je huidige job. En het is gewoon veel verandering.

Maar eerlijk gezegd is het meeste hiervan ongegrond. Je kunt contact houden met ex-collega’s. Als je tastbare vaardigheden of ervaring hebt, kun je een andere job krijgen. Als loopbaancoach merk ik dit elke week opnieuw bij de mensen die ik begeleid.

Je kunt de tijd die je ongelukkig bent op je werk nooit terugkrijgen.

loopbaanbegeleiding foto werk loopbaancoach

2. Laat een toxische “vriendschap” achter

Nee, niet je vriend(in) die wel eens irritant kan doen of per ongeluk iets heeft gezegd dat je heeft gekwetst. Ik heb het over mensen die je voortdurend laten zitten, je kleineren, je uitlachen in het bijzijn van anderen. De mensen die verwachten dat je altijd voor hen klaarstaat en hun problemen oplost zonder ooit iets terug te doen. De mensen die je mentale en emotionele energie opzuigen zonder iets terug te geven.

Deze mensen zijn niet je vrienden. Ze zijn energievampiers. Ze zullen je nooit het respect geven dat je verdient.

Je hebt beperkte tijd en emotionele energie. Waarom zou je die verspillen aan mensen die je niet respecteren of die je leven moeilijker maken?

3. Stop met sociale media als ze je negatief beïnvloeden

Sociale media vormen een waardevolle tool om te verbinden met andere mensen om informatie te delen. Maar het kan ook een zwart gat zijn waar je tijd en energie instopt zonder iets terug te krijgen.

Als je je slecht voelt na het bekijken van sociale media, als Instagram, Facebook of TikTok je afleidt van waar je mee bezig bent, of als je jezelf daardoor continu vergelijkt met anderen, is het misschien tijd om het opzij te zetten.

4. Laat negatieve gedachten los

Negatieve gedachten zijn een enorm energielek. Ze houden je vast in het verleden of in de toekomst en laten je niet genieten van het hier en nu. Ze maken je onzeker en ongelukkig.

Het is niet gemakkelijk om negatieve gedachten los te laten, maar het kan wel met oefening. De mensen die ik coach en er behoefte aan hebben leer ik 5 technieken om negatieve piekergedachten los te laten.

Probeer je te concentreren op het positieve in elke situatie. Probeer oplossingen te vinden voor problemen in plaats van je te concentreren op wat er mis kan gaan. En als je toch negatieve gedachten hebt, probeer ze dan te relativeren en te beschouwen als een tijdelijk ongemak in plaats van als een blijvende realiteit.

mental coach perfectionisme foto vrouw piekeren

5. Laat perfectionisme los

Perfectionisme kan een enorm obstakel zijn voor geluk en groei. Het houdt je tegen om risico’s te nemen, om te falen, om te leren. Het houdt je tegen om te genieten van het moment.

Probeer het beste te doen wat je kunt, maar laat het idee los dat alles perfect hoeft te zijn. Perfectie bestaat niet. Het is een illusie. Accepteer dat fouten maken en leren van mislukkingen onderdeel zijn van het leven. Als je perfectionisme loslaat, zul je meer ruimte hebben om te groeien en te genieten van het leven. Lees hier meteen verder over perfectionisme en hoe je jezelf ervan bevrijdt.

Dus voordat je dit jaar nadenkt over wat je aan je leven kunt toevoegen, denk eerst na over wat je eruit kunt weglaten. Door het weglaten van wat je niet nodig hebt, maak je ruimte voor wat je wél wil. Het kan moeilijk zijn om dingen los te laten, maar het zal je helpen om te focussen op wat echt belangrijk is en om meer te krijgen wat je wil in 2023.

En een van de slimste manieren om te leren hoe je het leven te leiden zoals je dat wil en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact opneemt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus mocht het niet te veel moeite zijn, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.