Waarom je comfortzone toch niet zo comfortabel is

Ella was altijd een beetje verlegen en had moeite met het maken van nieuwe connecties. Ze had een goede job, een tof groepje vrienden en een steunende familie, maar ze voelde zich nooit helemaal tevreden.

Op een dag besloot Ella om haar comfortzone te verlaten en zich aan te melden voor een cursus Portugees in Lissabon. Ze was bang dat ze zich alleen zou voelen en niet in staat zou zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, maar ze besloot dat het risico het waard was.

Tijdens haar verblijf ontmoette Ella mensen uit allerlei landen zoals Portugal zelf, maar ook bijvoorbeeld Brazilië en Angola en leerde ze Portugees. Ze ontdekte dat ze tot veel meer in staat was dan ze ooit had gedacht en dat het nemen van risico’s een enorme beloning met zich meebrengt.

mental coach perfectionismecoach foto Portugal comfortzone

Ella keerde terug naar België met een nieuwe zelfverzekerdheid en een breder perspectief. Ze begon zichzelf uit te dagen om nieuwe dingen te proberen en haar horizon te verbreden. En ze besefte dat haar comfortzone eigenlijk helemaal niet zo comfortabel was geweest.

Je comfortzone kan je zien als die psychologische ruimte waarin je je ontspannen voelt. Deze zone wordt comfortabel genoemd omdat alles wat erin gebeurt voorspelbaar is.

Tijd doorbrengen in deze ruimte brengt geen sterke emoties en gevoelens met zich mee. En de voorspelbaarheid laat toe om een beperkt aantal gedragingen te gebruiken. Je hebt geen nieuwe beslissingen en acties nodig.

Als je in je comfortzone zit, ontdek je dan ook niks nieuws voor jezelf, omdat je alleen de kennis en middelen gebruikt die je al hebt.

Want iets nieuws doen wordt vaak geassocieerd met stress. Denk maar terug aan het moment waarop je leerde autorijden of een andere taal leerde of voor het eerst een groot publiek moest toespreken. Als je geen ervaring hebt met zoiets, dan voel je je soms onzeker.

Bij kinderen is dat niet zo (tenzij ze al last hebben van perfectionisme). Zij staan meer in de leer-stand en beperken zichzelf niet tot een comfortzone.

Als mens streven we onbewust naar een balans, ook homeostase genoemd. Bij een nieuwe gebeurtenis waar je niet weet wat te verwachten, voelt je lichaam instabiliteit en gevaar. En om dit gevaar te vermijden, trachten we binnen de grenzen van onze comfortzone te blijven.

Waarom zou je uit je comfortzone stappen?

1. Je zal nooit iets nieuws weten zonder te proberen

Je kan veel tijd besteden aan het proberen te raden hoe het leven zou kunnen zijn verlopen in een bepaalde situatie. Maar je zal het nooit weten als je het niet zelf probeert.

De grote ontdekkingen in de geschiedenis van de mensheid werden gedaan toen mensen besloten om uit hun comfortzone te stappen en risico’s te nemen.

Iedereen kan besluiten om een risico te nemen, maar brengt dit risico wel voordeel?

Wel, als jij nu een partner hebt, heb je allicht een risico genomen. Want bij het daten heb je persoonlijk contact met iemand die je daarvoor nog niet kende. En mogelijks ben je nu wel blij dat je het risico hebt genomen.

mental coach perfectionismecoach foto dating comfortzone

2. Persoonlijke groei en ontwikkeling

Door nieuwe dingen te proberen en uitdagingen aan te gaan, kan je jezelf ontwikkelen en groeien als persoon. Je leert over jezelf en je grenzen, en je krijgt de kans om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen.

3. Je versterkt je zelfvertrouwen

Door successen te boeken buiten je comfortzone, versterk je je zelfvertrouwen. Je zal merken dat je tot meer in staat bent dan je ooit dacht, en dat leidt tot een grotere zelfzekerheid in alles wat je doet.

4. Je versterkt je sociale vaardigheden

Nieuwe mensen ontmoeten en in nieuwe situaties terechtkomen, versterkt je sociale vaardigheden. Je leert hoe je connecties kunt maken en hoe je jezelf kunt presenteren, wat belangrijke vaardigheden zijn in het leven.

5. Je wakkert je creativiteit aan

Door uit je comfortzone te stappen, zet je jezelf op onbekend terrein. Daarmee wakker je je creativiteit aan. Want als je in een nieuwe omgeving bent, zul je anders naar problemen kijken en hierdoor kan je creatievere oplossingen vinden.

Kortom, nieuwe ervaringen opdoen verrijkt je leven. Je krijgt de kans om nieuwe culturen te leren kennen, een nieuwe taal te spreken, nieuwe plaatsen te bezoeken. Je leert ook hoe je nieuwe dingen kunt omarmen en dat leidt tot een verrijkt leven.

10 praktische tips om uit je comfortzone te stappen:

1. Begin klein: Probeer eerst kleine stappen te nemen in plaats van meteen grote sprongen te maken. Dit helpt je om je zelfvertrouwen op te bouwen en je comfortabeler te voelen met het idee van verandering.

2. Plan een reis: Of je nu een weekendje weg gaat of een langere reis maakt, het verlaten van je vertrouwde omgeving kan een geweldige manier zijn om uit je comfortzone te stappen. Ik kan je persoonlijk alvast dit adres in Portugal aanraden.

mental coach perfectionismecoach foto Portugal vakantiewoning comfortzone

3. Doe iets waar je bang voor bent: Als er iets is waar je bang voor bent, probeer het dan eens te doen. Dit kan je helpen om je angst te overwinnen en te ontdekken dat je tot meer in staat bent dan je ooit dacht.

4. Probeer nieuwe dingen: Probeer nieuwe activiteiten, nieuwe gerechten, nieuwe hobby’s. Dit kan je helpen om nieuwe interesses te ontdekken en je perspectief te veranderen.

5. Maak nieuwe connecties: Probeer nieuwe mensen te ontmoeten, of dit nu op een feestje is of via een sociale club. Dit kan je helpen om nieuwe vriendschappen te sluiten en je sociale vaardigheden te versterken. Je bent alvast uitgenodigd bij deze om met mij te connecteren via LinkedIn of Facebook.

6. Oefen in het nemen van risico’s: Soms is het enige wat je hoeft te doen om uit je comfortzone te stappen, een risico nemen. Probeer regelmatig iets nieuws te doen, zelfs als het eng is.

7. Wees niet bang om te falen: Het is belangrijk om te beseffen dat falen een onderdeel is van het proces. Het is hoe we leren en groeien. Dus wees niet bang om fouten te maken.

8. Probeer het samen met iemand anders: Het nemen van risico’s kan makkelijker zijn als je het samen met iemand anders doet. Dit kan je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen en je op je gemak te voelen.

risico's mental coach perfectionismecoach foto ballonnen comfortzone

9. Wees realistisch: Probeer realistisch te zijn over wat je verwacht te bereiken en houd rekening met de mogelijkheid dat dingen niet altijd volgens plan verlopen.

10. Beloon jezelf: Beloon jezelf voor de dingen die je hebt bereikt, dit helpt je om gemotiveerd te blijven en je zelfvertrouwen te versterken.

Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen dat onze comfortzone een noodzakelijk onderdeel van ons leven is, maar dat het ook belangrijk is om er soms eens uit te stappen.

Het verkennen van nieuwe dingen, risico’s nemen en doelen stellen zorgt voor groei en ontwikkeling.

Dit kan in het begin eng zijn, maar het kan ons uiteindelijk helpen om een rijker en bevredigender leven te leiden.

En een van de slimste manieren om te leren hoe je het leven te leiden zoals je dat wil en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je makkelijk contact opneemt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus mocht het niet te veel moeite zijn, klik dan op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.