Hoe een rubberen eendje problemen helpt oplossen

Life coach geeft tips om problemen op te lossenHeb je dat ook al eens meegemaakt? Je loopt dagenlang over iets te piekeren. En wanneer je iemand anders over jouw probleem vertelt, zie je plots de oplossing!

Wel, je hebt eigenlijk niet altijd iemand anders nodig. Hoe zou het zijn om de volgende keer dat je heel hard met een probleem bezig bent, luidop tegen jezelf te praten?

Waarom werkt dit? Wanneer je iets luidop zegt, klinkt het vaak heel anders dan wanneer je enkel met de gedachten in jouw hoofd speelt.

Wanneer je jouw gedachten binnenhoudt, worden ze makkelijk verward, wazig en rommelig. Vaak springen we dan van de ene gedachte naar de andere, zonder een logische verbinding ertussen.

Maar wanneer je luidop denkt bij jezelf, dwingt dat jou ertoe om meer logisch en redelijk te zijn met jouw gedachten.

Voer een gesprek met jezelf

Net zoals wanneer je met iemand praat, moet je in een gesprek met jezelf samenhangende zinnen maken. Je moet elke stap in jouw denkproces uitleggen.

Een recent onderzoek toonde aan dat luidop tegen jezelf praten allerlei voordelen heeft, zoals beter presteren in moeilijke taken. Misschien heb je het al eens bij jezelf gemerkt dat je spontaan tegen jezelf praat wanneer je met een probleem zit? Dan ken je nu de verklaring.

Een leuk voorbeeld hiervan is “rubber duck debugging”: een techniek die computerprogrammeurs gebruiken om problemen in een stuk programmeercode te achterhalen. Het idee is om het probleem uit te leggen aan een rubberen eendje op hun bureau. Dit laat hen toe om het probleem luidop te formuleren en zichzelf luidop te horen denken.

Wanneer je luidop bij jezelf nadenkt, kan je ook meer gefocust bij het probleem blijven, in plaats van jouw geest te laten afdwalen in dagdromen.

Wanneer kan jij deze eenvoudige techniek nu toepassen?

Je kan luidop denken terwijl je een moeilijk probleem oplost, of wanneer je een nieuwe vaardigheid leert, of studeert voor een examen, of om door persoonlijke kwesties te gaan die je vandaag dwarszitten. Door luidop te spreken zal je zelfs beter leren en onthouden.

Conclusie: wanneer je luidop denkt houd je jouw brein meer gefocust en actief. Misschien vind je wel een ‘rubberen eendje’ dat voor jou werkt – een of ander voorwerp waartegen je kan praten wanneer je aan iets werkt/denkt dat jouw volledige aandacht nodig heeft.

Als coach help ik jou net om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
5 manieren om jouw problemen beter op te lossen
Stop met je zorgen te maken over deze 10 dingen
23 confronterende vragen om jezelf elke dag te stellen

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, omdat zo jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten kunnen profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.