Nog beter dan sociaal vaardig: zo word je sociaal succesvol 

De 5 geheimen van sociaal vaardige superhelden Wil je succesvol zijn in je leven?

Dan kan je niet zonder superieure sociale vaardigheden.

En dan heb ik het niet alleen over basisprincipes als oogcontact en een goede handdruk.

Nee, ik heb het over een sociale superheld zijn.

Ik wil je dit leren met behulp van de wetenschap.

Hier zijn mijn vijf favoriete wetenschappelijk onderbouwde tips voor het vergroten van jouw sociale succes: 

1. Begin positief 

Zat je vast in het verkeer onderweg? Vond je maar met veel moeite een parkeerplaats? Stress op het werk? Vermeld het niet meteen!

Veel mensen realiseren zich niet dat negatief starten de toon zet voor de hele interactie. Voor de best mogelijke interactie start je beter positief.

Een studie onderzocht de fooien voor de roomservice in hotels. In deze studie brachten obers het ontbijt naar kamers in hotels zonder ramen, zodat de gasten het weer buiten niet konden zien. Ze testten verschillende scenario’s. Raad eens wie de beste fooi kreeg:

#1: De ober begroette de gast, “Goedemorgen, ik heb uw ontbijt voor u.

#2: De ober begroette de gast: “Goedemorgen, ik heb uw ontbijt voor u. Het ziet er naar uit dat het vandaag geweldig weer wordt.

#3: De ober begroette de gast: “Goedemorgen, ik heb uw ontbijt voor u. Het ziet er naar uit dat het vandaag geen goed weer zal zijn.

Welnu, nummer 2, de ober die goed nieuws bracht, kreeg een hogere fooi. Maar liefst 26,65% hoger! Of je nu in contact komt met klanten of met eender wie op een sociaal evenement: begin altijd met het positieve.

2. Gebruik jouw gelijkenis-radar 

Hoewel tegengestelden elkaar soms kunnen aantrekken, houden we vooral van mensen die op ons lijken. Dit wordt het Similarity Attraction Effect genoemd. Deze theorie, onderzocht door Ellen Berscheid en Elaine H. Walster zegt dat we ons aangetrokken voelen tot mensen met dezelfde eigenschappen en waarden. 

Als je voor het eerst met iemand begint te praten, maak het dan jouw doel om uit te zoeken wat je gemeen hebt. Denk aan dezelfde sportteams waarvoor je supportert, hetzelfde favoriete restaurant of gemeenschappelijke kennissen. Dit zal niet alleen je sympathie vergroten, maar het geeft je ook meer om over te praten!

3. Wees nieuwsgierig 

Nieuwsgierig zijn maakt je sociaal onweerstaanbaar. Zoals de vermaarde Dale Carnegie altijd zei: “Om interessant te zijn, moet je geïnteresseerd zijn“. Als je met mensen praat, hou dan deze vragen in je achterhoofd:

Wat motiveert deze persoon? 
Wat is belangrijk voor hen? 
Wat geeft hen energie? 
Waarover praten ze graag? 
Wat waarderen ze? 

Maak het jouw doel om deze vragen te beantwoorden over elke persoon met wie je praat. Voor je het weet, zal deze persoon jou fascinerend vinden, ook al heb je gewoon geprobeerd om meer over hen te leren!

4. Geef zwakheden toe 

Zou je graag de gedachten van mensen kunnen lezen? Laat mij je die moeite besparen. De meeste mensen proberen de meeste tijd wanhopig hun zwakke punten te verbergen. Ze vragen zich af wat andere mensen van hen denken, ze proberen een goede indruk te maken en kwetsbaarheden te verbergen.

Maar onderzoek toont aan dat het verbergen van zwakten het omgekeerde effect heeft. In een onderzoek naar sollicitatiegesprekken ontdekten wetenschappers dat wanneer kandidaten al vroeg in het sollicitatiegesprek positieve eigenschappen of prestaties noemden, ze als minder sympathiek werden beoordeeld dan kandidaten die al vroeg in het sollicitatiegesprek toegeven dat ze zwakheden hebben.

Dat heb je inderdaad goed gelezen. Het toegeven van zwakheden, in plaats van sterke punten, maakt ons eigenlijk betrouwbaarder en menselijker. 
Het onderzoek vond ook de best mogelijke combinatie: jouw kwetsbaarheden vroeg toegeven en jouw prestaties later.

5. Leer omgaan met verschillende soorten mensen 

Mensen die ongelooflijk sociaal succesvol zijn, weten hoe ze al hun interacties soepel kunnen laten verlopen. Ze stellen mensen aan elkaar voor en leggen contacten. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van intrigerende gespreksthema’s dopamine in de hersenen vrijmaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen plezier hebben en het gesprek met jou even positief ervaren als het krijgen van een prijs of beloning.
En natuurlijk heeft niet iedereen jouw stijl van communiceren. Leer daarom ook omgaan met zogenaamd ‘moeilijke’ mensen.

Deze tips zijn geïnspireerd op het werk van onderzoekster Vanessa Van Edwards.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om emotioneel en sociaal intelligenter te worden, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Boost jouw Emotionele Intelligentie (EQ) in 6 stappen
7 slimme manieren om met giftige mensen om te gaan
Wil je jouw sterke en zwakke punten op het werk leren kennen?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.