Hoe je zelfvertrouwen opbouwt van binnenuit

Wil je zelfvertrouwen voelen stromen in jezelf? Het soort vertrouwen in jezelf dat het beste in je naar boven haalt? Die innerlijke stem die voor een bijzondere uitstraling zorgt waardoor mensen naar je luisteren? 

Zelfvertrouwen is niet te koop. Er bestaat niet zoiets als een drankje voor zelfvertrouwen of een pil voor eigenwaarde.

zelfvertrouwen coach foto mental coach

Zelfvertrouwen kan je alleen van binnen in jezelf halen. Eigenlijk is dat net goed: het maakt dat je zelfvertrouwen authentiek is, en niet opgeblazen. Het is niet iets dat je van iemand moet krijgen of kopen. Je kunt het putten uit je eigen voorraad die nu al in je zit.

Laat me daarom met je delen hoe je dan die reserves die in je zitten gebruikt om dat zelfvertrouwen op te bouwen.

1. Herinner je die kleine successen

Weet je nog die dag dat je je collega hielp dat probleem toch op te lossen? Of toen je de weg kwijt was maar uiteindelijk je bestemming vond door je focus te houden? Of toen je onverwacht slaagde voor die test?

Dat waren de wauw-momenten waarop je je geweldig en vol vertrouwen over jezelf voelde. Dat waren de dagen dat je bereid was om de leiding te nemen, hoe klein het ook was, om een impact te maken in jouw leven of dat van een ander.

Zelfvertrouwen is geen eenmalig pakketje dat je in een doosje kunt krijgen en voor altijd hebt. Je dient ervoor te werken. Je ontdekt er stukjes en beetjes van in de dingen die je doet, de gebeurtenissen in je leven of zelfs in je dagelijkse routine.

Dus herinner je die kleine successen die positieve emoties naar boven brengen. Maak er een dagelijkse oefening van om die positieve energieën van binnenuit te halen door even pauze te nemen en terug te denken aan de momenten waarop je die kleine of zelfs grote successen had. Gebruik ze om je uitdagingen aan te gaan. Het zal zeker wonderen doen!

2. Verwijder de negativiteit in je hoofd en in je leven

In ons leven zit er vaak veel negativiteit: de negativiteit die we uit onze jeugd hebben meegekregen, de mensen die probeerden onze eigenwaarde neer te halen met verbaal geweld, die ongelukkige gebeurtenissen waar we geen controle over hadden maar die ons blijven achtervolgen…

Sommige daarvan achtervolgen ons nog dagelijks of regelmatig. Ze blijven terugkomen juist op die momenten dat we voor de uitdagingen staan die ons zelfvertrouwen en ons vermogen in twijfel trekken. Er is niets mis mee om eens terug te kijken, maar doe het dan wel snel om er lering uit te trekken. Het verleden erkennen is de eerste stap.

Verder kun je tijd besteden aan reflectie over de goede dingen, maar je kunt ook een deel van die tijd gebruiken om je innerlijke zelf te ont-giften. Zoek uit wat voor goeds je uit die onaangename ervaringen kan halen en ga verder. Vergeet de negatieve gevoelens errond en als het niet lukt om de negativiteit in je hoofd kwijt te raken, zoek dan zo snel mogelijk passende hulp, bijvoorbeeld bij een professionele mental coach.

zelfvertrouwencoach mental coach foto spiegel eigenwaarde vrouw

3. Visualiseer de zelfverzekerde jij

De bekende auteur Jack Canfield moedigt visualisatie aan om het bereiken van je doelen of dromen te versnellen. Hij zegt dat het je creatieve onbewustzijn activeert en je hersenen positief programmeert.

Gebruik visualisatie om je zelfvertrouwen te projecteren. Wie zie je jezelf zijn in de komende vijf jaar? Als iemand die zelfverzekerd spreekt en beweegt? Als een leider die respect kan afdwingen? Als iemand die moedig de kansen aangrijpt om te staan voor waar hij in gelooft?

Je kan je fantasie gebruiken om jezelf te zien in de positie van mensen die je bewondert. Je kan een dreamboard-collage maken met beelden die je zelfvertrouwen geven. Je kan een dagboek bijhouden met woorden en daden die je zelfvertrouwen bevestigen. Je kan mediteren op je doelen. Wat voor jou werkt, doe het. Het zal je helpen je doelen sneller te bereiken!

De waarheid over zelfvertrouwen en wat je eraan kunt doen

Dus je wil echt dat dat krachtige zelfvertrouwen uit jezelf komt? Weet dat er geen magische pil bestaat om je dat grote zelfvertrouwen te geven.

Echt zelfvertrouwen betekent dat je die succesvolle momenten uit je ervaring haalt en ze gebruikt om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het gaat erom jezelf zichtbaar en echt relevant te maken voor je werkplek, familie en gemeenschap. Het gaat niet om het lawaai maar om de impact die je maakt.

Het wordt tijd dat je een keuze maakt. Daarom daag ik je uit om één kleine stap te zetten op deze reis – om je aan te sluiten bij mijn elkaar steunende gemeenschap via Facebook. Laten we hier samen aan werken en zien hoe ver je kunt gaan. Of kan je nog een extra zelfvertrouwentraining gebruiken? Neem dan contact op omdat het leven te kort is om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

En een van de slimste manieren om te leren hoe je het leven te leiden zoals je dat wil en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.