Overweldigd door werk? 3 handige tips voor een betere balans werk-privé

Voel je je overweldigd door alles wat je ‘moet’ doen?

Wens je soms dat er meer tijd in de dag zou zijn om je doelen te bereiken (op het werk en in je persoonlijke leven)?

Is je balans tussen werk en privé niet in evenwicht… want te veel op het werk gericht?

Join the club! In onze hectische cultuur voelen de meeste mensen zich overweldigd. Overweldiging is een toestand die je geest creëert wanneer je gelooft dat er te veel te doen is en niet genoeg tijd om het allemaal gedaan te krijgen.

Maar een overweldigd gevoel is slechts een emotionele toestand; het kan worden omgebogen door je hersenen te hertrainen.

Klaar om het gevoel van overweldiging en tijdsdruk echt los te laten? Dit zijn de 3 tips:

balans werk privé work life balans coach tips foto

1. Focus op wat echt essentieel is

Denk bij het nemen van beslissingen en het stellen van prioriteiten aan je werkgerelateerde taken in termen van wat cruciaal en dringend is versus wat niet zo belangrijk of dringend is.

Deadlines zijn zowel dringend als belangrijk, toch? Dus als je tegen de klok racet om een voorstel voor een klant af te krijgen, dan is dat je hoogste prioriteit. Aan de andere kant van het spectrum, online shoppen voor een nieuw tapijtje in de badkamer of het lezen van je feed op Facebook kunnen allebei aangename activiteiten zijn, maar als het erop aankomt… zijn ze noch belangrijk noch dringend.

De sleutel om te voorkomen dat je overweldigd raakt terwijl je werkt, is na te denken over wat het meest essentieel is. Als er kleine taken zijn die je gemakkelijk van je to-do-lijstje kunt afstrepen, dan geldt: automatiseer, delegeer of schrap de dingen die je niet dichter bij het bereiken van je doelen voor de week brengen.

2. Verdeel je werkgerelateerde taken in kleinere stukken

Om de balans tussen werk en privé in stand te houden, neem je een groot doel dat je wil bereiken en maak je daar kleinere tussentijdse doelstellingen voor. In principe zal dit voorkomen dat je overweldigd raakt door wat je moet doen. Door subdoelen te stellen, ben je beter in staat om je te concentreren op wat er gedaan moet worden.

Als je dingen in kleine stapjes opsplitst, is actie ondernemen niet zo overweldigend. En recent onderzoek in de neurowetenschappen beveelt fractionering van je taken aan om je focus te behouden en je te bevrijden van de symptomen van emotionele overweldiging (dat zijn zorgen, angst, uitstelgedrag en paniek). Deze techniek kan je productiviteit tijdens de werkdag verhogen… zodat je niet tot laat in de avond hoeft te werken. Dit is de techniek van fractionering:

1. Maak een lijst van alle to-do’s die je in je hoofd hebt. Schrijf ze op een stuk papier, maak een OneNote-document, gebruik plakbriefjes:  wat voor jou werkt. Blijf gewoon schrijven tot je alles wat je gedaan moet krijgen uit je hoofd hebt.

2. Kies de 3 belangrijkste taken van je lijst en zet die taken in je agenda.

3. Doe die drie taken en herhaal tot elke taak af is.

3. Beoefen elke dag zelfzorg

Zelfzorg is geen egoïstische praktijk. Het is eigenlijk een onbaatzuchtige daad, want als je je rustig, gevoed en ontspannen voelt, voel je je niet alleen beter, je bent ook meer geneigd om vriendelijk te zijn en anderen te helpen.

De meest over het hoofd geziene praktijk voor een goede balans tussen werk en privé is de zorg voor je eigen lichaam en geest. Zelfzorg erkent het belang van rust en ontspanning; “me-time” of “downtime” is een essentieel onderdeel van onze levenservaring.

evenwicht foto balans werk privé work life coach

En zonder zelfzorg kunnen we gemakkelijk ziek en moe worden. Dus in plaats van te wachten op je volgende hoofdpijn en/of keelpijn, neem je elke dag de tijd om voor jezelf te zorgen. Zet die tijd voor zelfzorg in je agenda. Wil je ’s ochtends voor het werk een beetje “downtime” besteden aan yoga? Of ga je liever ’s avonds na het eten een stukje wandelen?

Dit zijn enkele voorbeelden van manieren om uit te rusten, te ontspannen en te herstellen:

 • Geef je lichaam 10 minuten onverdeelde aandacht in mindful meditatie (liggend of zittend).
 • Gebruik de body-scan techniek om in te checken met je lichaam. Merk op hoe je je voelt.
 • Haal enkele keren diep adem.
 • Speel je favoriete dansmuziek en beweeg erop. Laat je gaan en maak plezier!
 • Doe een powernap
 • Stretch je lichaam en/of maak een wandeling in de natuur.
 • Neem een warm bad

Plan dit in, verwen jezelf en geniet van je leven want je hebt er maar één. En een van de slimste manieren om te zorgen voor jezelf, te leren hoe je het leven kunt leiden zoals je dat wil en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder, alsjeblieft.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Overweldigd door werk? 3 handige tips voor een betere balans werk-privé

 1. shivatje zegt:

  Dit is voor velen heel moeilijk.
  Juist omdat ze denken hun werk niet los kunnen laten. En zo leidt hun privéleven er onder.
  Tot het komt tot een burn-out of zelfs echtscheiding.

  Aum Shanti

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.