3 vragen voor als je niet weet wat je met je leven moet doen

Beslissen wat je met je leven gaat doen is voor iedereen moeilijk. Wat te doen als je niet weet wat je wilt met je leven?

Of je nu niet weet wat je wil studeren, destijds de verkeerde studie hebt gekozen, je job niet meer leuk vindt, misschien wel herstellende bent van depressie of burn-out… Dit artikel is voor jou als je niet weet wat je met je toekomst aan moet.

Dit zijn drie benaderingen – enkele eenvoudige vragen die je wat dichter brengen bij het uitzoeken van wat je met je leven wil doen.

foto life coach mental coach loopbaancoach

1. Hoe wil je je voelen?

Onze benadering van werk en loopbaan staat eigenlijk op zijn kop. In plaats van uit te zoeken wat je precies wil doen en bereiken in je loopbaan en leven, is het slimmer om uit te zoeken hoe je je wil voelen. Dan kan je de activiteiten en doelen vinden die je in staat stellen je zo te voelen.

Welke gevoelens, emoties en woorden komen in je op als je jezelf afvraagt hoe je je het liefst zou willen voelen?

Als je er niet veel kunt bedenken, bekijk dan even de volgende lijst als inspiratie en noteer alle woorden die voor jou goed voelen:

aanwezig, actief, afgestemd, attent, authentiek, belangrijk, beslist, betrokken, bewust, bruisend, consequent, doordacht, echt, eerlijk, effectief, efficiënt, empathisch, expansief, expressief, fantasierijk, flow, gedurfd, geïnspireerd, geïnteresseerd, geleid, gevoelig, geworteld, harmonisch, heel, helder, hoffelijk, intuïtief, inventief, kosmisch, levend, levenslustig, meesterlijk, mindful, moedig, natuurlijk, nuttig, omarmd, onafhankelijk, opgewekt, oprecht, overstijgend , overvloedig, respectvol, scherp, sensueel, vergevingsgezind, verliefd, vloeiend, voldoende, vrijgevig, vurig, warm, zachtaardig, zeker,…

Hoe zou je je willen voelen over je loopbaan of dagdagelijkse activiteiten? Hoe zou je je willen voelen terwijl je aan het werk bent?

Vraag jezelf dan af hoe je die gevoelens kunt creëren en welke loopbaan, sector of bedrijven je dat gevoel zouden kunnen geven.

Als je vooral flow wil voelen, herinner jezelf dan aan de activiteiten die je eerder in een staat van flow hebben gebracht. Wat hebben ze gemeen?

Als geïnspireerd voelen belangrijk voor je is, moet je misschien werken met schoonheid, nieuwe technologie of leiders.

Als je je moedig wil voelen, moet je misschien werk doen dat je regelmatig buiten je comfortzone brengt, of dat nu oorlogsverslaggever of leraar op een middelbare school betekent!

2. Hoe wil je andere mensen laten voelen?

Als je niet zeker weet hoe jij je zou willen voelen, probeer dan te bedenken hoe je zou willen dat de mensen om je heen zich voelen.

Als je een toverstokje had waarmee je iedereen die je ontmoet één ding kon laten voelen, wat zou dat dan zijn?

Gezond? Vol zelfvertrouwen? Veilig? Mooi? Begrepen? Energiek?

Elk van deze gevoelens kan een hele reeks loopbanen of bedrijven inspireren. Bijvoorbeeld, als je graag wil dat iedereen zich mooi voelt, zou je in de mode, schoonheidszorg, of fotografie kunnen gaan. Als het voor jou om energie gaat, zou je Zumba-lerares, kinderanimator of voedingsdeskundige kunnen worden.

Je kunt je ook afvragen wie je zou willen dat deze mensen zijn. Zou je graag worden omringd door snelle ondernemers, gedreven kunstenaars of ambitieuze intellectuelen? (Of gepassioneerde ondernemers, ambitieuze kunstenaars of snelle intellectuelen?!)

Als je iemand zou kunnen helpen, wie zou je dan helpen? Zieke dieren? Gestreste ouders? Ambitieuze afgestudeerden?

foto helpen levenscoach mental coach loopbaanbegeleiding

3. Wat is iets dat je niet hebt gehad en waarvan je zou willen dat andere mensen het wel hadden?

Ik hoorde onlangs een interview met een man die zei dat hij was opgegroeid zonder vaderfiguur, dus dat was iets waar hij altijd naar verlangde. Als volwassene vond hij dat hij die rol op zich nam voor andere mensen. Hij geeft andere mensen datgene wat hij zelf niet had.

Ik heb gemerkt dat ik dit ook doe. Ik lijk op een soort missie te zijn om andere mensen een goed gevoel over zichzelf te geven: als mental coach, in loopbaanbegeleiding, als perfectionismecoach, als trainer, met mijn artikels op deze site,…. Ik denk dat dit komt doordat ik als kind heel verlegen was. Ik wil andere mensen helpen zich zelfverzekerd te voelen omdat ik toen zelf altijd naar zelfvertrouwen heb verlangd.

Wat is iets wat je altijd gemist of gewenst hebt?

Wat is iets waarmee je anderen altijd probeert te helpen?

Zit daar een aanwijzing in over jouw Waarom?

Zoek naar aanwijzingen en patronen

Probeer je – in plaats van obsessief bezig te zijn met wat voor job je zou willen doen – te concentreren op je gevoelens, de mensen met wie je wil werken en de dingen die je motiveren. Op die manier is de kans groter dat je werk vindt dat past bij wie je bent en niet alleen bij wat je op een bepaald moment interesseert.

Deze vragen vertellen je misschien niet wat je precies moet doen met de rest van je leven, maar ik hoop dat ze je bewust maken van enkele patronen of thema’s in je interesses, voorkeuren en verlangens.

Verzamel deze aanwijzingen als je ze ontdekt, en geleidelijk zul je een duidelijker beeld krijgen van de loopbaan en organisaties die bij je passen.

Als je verder wil uitzoeken wat je met je leven wil doen, is het slim om een beroep te doen op een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder, alsjeblieft.

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.