Vrienden maken als volwassene: 5 wetenschappelijk onderbouwde manieren

Nathalie was verhuisd naar een nieuwe stad en op zoek naar vrienden.

Ze was druk bezig met haar werk en had weinig tijd om nieuwe mensen te ontmoeten. Uiteindelijk besloot ze zich aan te sluiten bij een lokale kunstclub, waar ze andere mensen ontmoette die net als zij geïnteresseerd waren in kunst en creativiteit.

Het kan moeilijk lijken om vrienden te maken wanneer je druk bent met werk, wanneer anderen getrouwd zijn en kinderen hebben, en wanneer het betekent dat je alleen nog maar een paar keer per jaar een sms’je stuurt.

vrienden maken als volwassene foto vrouwen bloem

Maar vrienden zijn belangrijk voor onze gezondheid en geluk, en het is daarom de moeite waard om tijd te investeren in het opbouwen en onderhouden van vriendschappen.

Volgens een meta-analyse van Julianne Holt-Lunstad is het hebben van weinig vrienden of een zwak sociaal netwerk net zo schadelijk voor onze gezondheid als het roken van 15 sigaretten per dag.

Bovendien hebben vriendschappen en relaties een grote invloed op ons geluk, want ze kunnen voor ongeveer 70% van ons persoonlijk geluk zorgen.

Als je op zoek bent naar manieren om vrienden te maken als volwassene, dan zijn hier vijf wetenschappelijk onderbouwde tips om je op weg te helpen:

1. Wees proactief

Wacht niet tot anderen contact met je opnemen. Zoek zelf naar mensen met wie je graag vrienden zou willen worden en stuur ze een berichtje of nodig ze uit om iets te doen.

Dit kan bijvoorbeeld zijn door iemand uit te nodigen voor een koffie of een wandeling, of door iemand te vragen om samen een hobby te doen. Door zelf het initiatief te nemen, geef je anderen de kans om met je in contact te komen en laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het opbouwen van een vriendschap.

2. Zoek naar gemeenschappelijke interesses

Het is makkelijker om vrienden te maken wanneer je iets gemeenschappelijks hebt, zoals een hobby of sport.

Zoek zoals Nathalie naar groepen of clubs waarbij je je interesses kunt delen. Dit kan bijvoorbeeld een sportteam zijn, een muziek- of kunstclub, of een groep mensen die dezelfde hobby hebben. Door deel te nemen aan activiteiten waarbij je je interesses kunt delen, maak je makkelijker contact met anderen die dezelfde passies hebben als jij.

3. Probeer nieuwe dingen

Ook als volwassene is het leuk om af en toe nieuwe dingen te proberen. Zoek naar activiteiten die je nog nooit eerder hebt gedaan en nodig vrienden of nieuwe mensen uit om deze activiteiten met je te doen.

Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe sport zijn, een kookworkshop of een museumbezoek. Door nieuwe dingen te proberen, leer je niet alleen nieuwe vaardigheden, maar maak je ook makkelijker contact met nieuwe mensen die dezelfde interesses hebben als jij.

foto vriendinnen vrienden maken als volwassene

4. Wees open en eerlijk

Mensen waarderen het wanneer je open en eerlijk bent, dus wees niet bang om anderen te laten zien wie je echt bent.

Zoek naar manieren om een band op te bouwen door over jezelf te praten en door naar anderen te luisteren. Door eerlijk te zijn over je gedachten, gevoelens en interesses, laat je zien dat je vertrouwen hebt in de ander en dat je geïnteresseerd bent in het opbouwen van een vriendschap.

5. Blijf in contact

Eenmaal vrienden gemaakt is het belangrijk om contact te blijven houden. Plan af en toe iets leuks met je vrienden, zoals een filmavond of een etentje, of stuur af en toe een berichtje om te laten zien dat je aan ze denkt. Door regelmatig contact te houden, blijft de vriendschap levendig en kun je samen genieten van leuke momenten.

Tot slot, onthoud dat het maken van vrienden als volwassene net zo belangrijk is als wanneer we jonger zijn.

Neem de tijd om vrienden te maken en onderhoud deze vriendschappen door regelmatig contact te houden. Zo kun je genieten van de vele voordelen van vriendschappen voor je gezondheid en geluk.

Zet vandaag nog een stap en nodig iemand uit om iets leuks te doen, of zoek naar een groep of club waarbij je je interesses kunt delen. Je zult zien dat het maken van vrienden als volwassene makkelijker is dan je denkt.

Als je verder wil uitzoeken wat je met je leven – ook je sociaal leven – wil doen, is het slim om een beroep te doen op een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder, alsjeblieft.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vrienden maken als volwassene: 5 wetenschappelijk onderbouwde manieren

  1. shivatje zegt:

    👍

    Aum Shanti

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.