Lijd jij ook aan FOMO? En hoe raak je ervan af?

FOMO coach fear of missing outHeb je angst om iets te missen? Ben je bang om bij de koffie-automaat niet mee te kunnen praten? Volg je allerlei actualiteitenprogramma’s en veelbekeken spelshows en ben je vergroeid met je smartphone? Kom je haast niet meer aan slapen toe omdat je de laatste bestsellers wil lezen of de nieuwste artiesten wil zien optreden, of omdat je de tv-programma’s die je gemist hebt nog wil bekijken?

Pas dan op. Want je lijdt aan FOMO. De “fear of missing out”, de angst om iets te missen. Ook al ben je je bewust dat je niet alles moet en kunt volgen, kopen of bijwonen, toch kan je er maar niet aan weerstaan.

Is dat zo erg?

Wel het gevolg kan zijn:

1. dat je niet langer gefocust bent op wat écht belangrijk is en dat je belangrijke zaken uitstelt. Terwijl je toch ja zegt op elke uitnodiging. Je leven raakt verbrokkeld. Je krijgt stress van teveel activiteiten op je kalender.

2. dat je geld verliest. Als je het nieuwste blingbling hebbeding telkens ook wil kopen, kost dat je geld. Je wordt er niet echt rijk en beroemd door, ook al wil de reclame jou dat doen geloven.

3. dat je je overstelpt voelt. Als je geen “neen” kan zeggen, zal dat vroeg of laat gebeuren. Er is teveel aan de gang tegelijkertijd en je kan op niets echt focussen.

Maak hoe raak je ervan af?

1. Wees er bewust van.
Word je bewust van het gevoel: stop even en erken het FOMO-gevoel. Begrijp ook dat het een normale (maar ongewenste) manier is om te reageren op bepaalde situaties.

2. Wees eerlijk tegenover jezelf én anderen.
Als je “ja” zegt, moet je verstaan dat je je leven teveel versnippert. En ook tegenover anderen is het belangrijk om eerlijk te zijn: zij moeten beseffen dat je niet 100% achter hun verzoeken kan staan als je tegelijkertijd zoveel andere zaken te doen hebt.

3. Beslis snel.
Neem beslissingen, want zolang iets onbeslist blijft, gebruik je er mentale capaciteit voor. Daarom moet je zo snel mogelijk “neen” zeggen tegen een opportuniteit als je het gevoel hebt dat je er geen 100% engagement aan kan geven. Misschien voel je je daar in het begin slecht bij. Anderzijds, als het echt zo’n goede opportuniteit is, komt die later vaak wel terug langs.

4. Verander je perspectief.
Een belangrijke stap die ikzelf ook hanteer in het verslaan van FOMO is zien of een situatie of gebeurtenis jouw doelstellingen ondersteunt. Ik kocht vroeger bijvoorbeeld massa’s boeken. Die dan jaren later nog steeds ongelezen lagen te wachten. Als ik nu een boekenwinkel binnenstap, heb ik mijn eigen doelstellingen in het achterhoofd. Ik koop nog steeds boeken, maar veel gerichter. De Top-10 bestsellers laat ik meestal links liggen: ik ga voor wat mij écht interesseert én dient.

De angst om iets te missen maakt dat je dingen doet die je soms niet eens wil doen. Maar je kan over deze angst geraken. Eens je ermee leert omgaan, voel je je beter en gelukkiger dan ervoor.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Wil je meer tijd voor wat echt belangrijk is in je leven, bestel dan nu jouw exemplaar van “Meer tijd in 12 stappen”. Je krijgt dan een praktisch zakboekje waarmee je elke dag een uur extra vrijmaakt!

Heb je een vriend(in) die aan FOMO lijdt? Deel dan deze tips met hem/haar!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching, Mental Coaching, Time management en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Lijd jij ook aan FOMO? En hoe raak je ervan af?

  1. Dit is op IkwilOrganizen: Zin in Opruimen herblogden reageerde:
    Teveel spullen, activiteiten en drukte in je hoofd zijn een direct gevolg van FOMO. Uhh? Lees vooral dit artikel

    Like

  2. wimannerel zegt:

    Dankjewel voor het herbloggen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.