Een geweldig leven leiden in 9 stappen

Gelukstips door gelukscoach foto vrouw

Wat moet je doen om een spectaculair gelukkig leven te leiden?

Welke houding moet je aannemen ten opzichte van het leven?

Hoe kun je stress verminderen en doortastend zijn?

Wat zorgt voor een liefdevolle relatie?

Er zijn zoveel tips verspreid over zoveel boeken, podcasts en artikels, dat ik het graag eenvoudig voor jou wil maken.

Dit is een checklist met 9 wetenschappelijk onderbouwde tips om een geweldig leven te leiden.

1. Neem de tijd om iets moois te waarderen

Akkoord, dat klinkt als de slogan die je ziet op een koffiemok achteraan in jouw kast. Maar het geeft ook een 12% boost in levenstevredenheid.

Mensen die zeiden dat ze regelmatig aandacht schonken aan iets moois hadden 12 procent meer kans om te zeggen dat ze tevreden waren met hun leven. (Isaacowitz, Vaillant, en Seligman 2003).

2. Neem een huisdier

Het kijken naar online video’s van katten en puppy lijkt een belachelijk tijdverdrijf. Maar dieren maken ons gelukkiger. En mensen die houden van een huisdier zijn 22% meer tevreden met hun leven.

Interactie met dieren geeft ons zowel onmiddellijke vreugde als positieve gevoelens op lange termijn, en draagt sterk bij tot ons geluk. Mensen met een geliefd huisdier hebben 22 procent meer kans om zich tevreden te voelen met hun leven. (Barofsky en Rowan 1998)

Geluk tips kat kitten foto

3. Wees een mentor

“Help iemand vandaag” klinkt als een bumpersticker uit de jaren zeventig… maar mentorschap kan een boost geven in het gevoel dat je leven zinvol is.

Onderzoekers die mensen van in de zestig bestudeerden, ontdekten dat degenen die zeiden dat ze een mentor-relatie hadden, 29% meer kans hadden om betekenis in hun leven te zien. (Van Handel Eagles 1999). Een mentor is iemand die, op basis van eigen kennis en ervaring, een minder ervaren persoon adviseert en begeleidt.

knuffel huisdier hond hug foto geluk tips coach

4. Knuffel

Een korte omhelzing met een geliefde vermindert het effect van stress op bloeddruk en hartslag met de helft. (Universiteit van Noord-Carolina 2003)

5. Bekijk het leven positief

Als je geen goede reden hebt om je op het negatieve te richten, denk dan positief. Dan heb je meer kans om je gelukkig te voelen. Mensen die de neiging hadden om dingen optimistisch te zien, hadden 29 procent meer kans op een gevoel van welzijn. (Lounsbury et al. 2003).

Optimistische mensen, die blij zijn als het goed gaat en slechte tijden als tijdelijk beschouwen, leven langer dan pessimisten. Volgens een studie die over een periode van dertig jaar werd uitgevoerd, hebben pessimistische mensen 19 procent minder kans om een normale levensverwachting te bereiken. (Mayo Clinic 2002c)

Ontdek hier meer tips om het leven positief te bekijken

6. Behoud een gevoel van controle over je leven

Mensen met een gevoel van controle over hun leven, in zowel loopbaan als relatie, hadden 66% meer kans om aan te geven dat ze zich gelukkig en tevreden voelden. (Chou en Chi 2001)

Het gevoel dat je alles onder controle hebt is het tegengif tegen stress. En het goede nieuws is, je hoeft niet de controle te hebben, je moet alleen het gevoel hebben dat je de controle hebt. (onderzoek van Pennsylvania State University 2002b)

Hoe zorg je ervoor dat je het gevoel hebt dat je controle hebt? Daarvoor zorgt de volgende tip.

7. Wees specifiek in je plannen over hoe je met dingen omgaat

Mensen die hun doelen concreet formuleren, hebben 50 procent meer vertrouwen dat ze hun doelen zullen bereiken en 32 procent meer het gevoel dat ze controle hebben over hun leven. (Howatt 1999) Dus lees hier verder over doelen stellen.

doelen goals foto coach tips

8. Deel je gedachten met je partner

Koppels met een hoge graad van intimiteit – dat wil zeggen koppels die hun diepste gedachten delen – hebben 62% meer kans om hun huwelijk als gelukkig te omschrijven. (Pallen 2000)

Nu betekent communiceren soms ruzie maken. Maar, ironisch genoeg, komt veel van die negatieve communicatie eigenlijk voort uit te weinig communiceren.

Onderzoek naar huwelijken met veel conflicten toont aan dat meer dan de helft van de paren in deze huwelijken geschillen hebben die te maken hebben met het falen van een of beide partners om te voldoen aan onuitgesproken verwachtingen. (Philpot 2001)

Ontdek hier de DESC-methode om assertief en respectvol te communiceren.

9. Hou rekening met de gevoelens van je partner
 

“Mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je hen liet voelen,” zei Maya Angelou.

Ze had gelijk. Onderzoek toont aan dat veel mensen vergeten waar ruzies over gingen… maar ze herinneren zich wel hoe hun partner hen liet voelen.

Gevraagd om drie recente meningsverschillen met hun partner te beschrijven, hadden mensen tien keer zo veel te zeggen over hun gevoelens en de toon van het meningsverschil als over het onderwerp van het meningsverschil. Vijfentwintig procent van de mensen vergat het onderwerp van de onenigheid, maar kon wel hun gevoelens in de situatie beschrijven. (Ludwig 2000)

Het is oké om het oneens te zijn. Maar laat die speciale persoon in je leven zich niet vreselijk voelen.

Tot slot

Wat weerhoudt je op dit moment van grote vreugde? Die is makkelijk…je zit op het internet. Terugkerende lange periodes van persoonlijk internetgebruik werden geassocieerd met 28 procent lagere levenstevredenheid. (Green et al. 2005)

Oké, internettijd is voorbij. Tijd voor een knuffel…

Trouwens, een van de allerbeste manieren om te investeren in jouw eigen geluk en vooruitgang in het leven, is het investeren in jezelf via een coach. Een geschikte coach kan je begeleiden in het vinden een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Dit is waarom je vastzit in je job/relatie/… (vul in)
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Wil je eindelijk werk maken van werk waarbij je je beter voelt?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen, deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.