4 zinnen om meteen assertiever te zijn

Assertiever zijn dankzij life coach.Assertief zijn is je gedragen met respect voor anderen terwijl je ook respect vraagt voor jezelf.

Wanneer je assertief bent, kan je jouw gevoelens accuraat uitdrukken, vragen om wat je wil en neen zeggen tegen dingen die je niet wil.

Het is gemakkelijker om je behoeften en verlangens ingevuld te zien en het respect van anderen te krijgen.

Mensen vallen vaak in één van de drie gedragsstijlen: passief, assertief of agressief.

Passief of subassertief wil zeggen dat je geneigd bent in te gaan op de wensen van anderen terwijl je jouw eigen behoeften en verlangens negeert. Je hebt het moeilijk om neen te zeggen, om beslissingen te nemen en om oogcontact te hebben. Bovendien doe je er alles aan om confrontaties te vermijden. Als je op restaurant vis krijgt in plaats van de bestelde kip, hou je je mond.

Agressieve mensen zijn geneigd om enkel hun eigen behoeften in te vullen ten koste van anderen. Ze verliezen vaak hun geduld, nemen beslissingen voor anderen, en roepen soms om hun zin te krijgen. Vaak gebruiken ze confrontaties om door te drukken wat ze willen.

Assertieve mensen houden rekening met zowel hun eigen behoeften als die van anderen. Ze kunnen hun gevoelens verwoorden en wanneer er een meningsverschil is kunnen ze respectvol antwoorden. Ze kunnen hulp vragen aan anderen, zijn zelfverzekerd en in staat om beslissingen te nemen. Ze kunnen neen zeggen tegen mensen of situaties die ze niet willen. En ze voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen gevoelens, gedachten en gedragingen. Opgelet: niet iedereen is in alle situaties assertief.

Hoe kan ik assertief een vraag stellen?

Om op een assertieve manier een verzoek te formuleren, kan je het DESC script gebruiken.

DESC staat voor Describe, Express, Specify, en Consequences.

Tip
: oefen dit script voor verschillende situaties waarin je assertiever wil zijn. Schrijf het daarbij ook eens uit en oefen het uitspreken ervan.

Describe. Beschrijf het gedrag/de situatie zo volledig en objectief mogelijk. Enkel de feiten! “Vorige keer toen Johan en Lies op bezoek kwamen, heb ik het hele huis alleen gepoetst.”

Express. Druk jouw gevoelens en gedachten over de situatie/het gedrag uit. Formuleer het met “ik” en niet met “jij”. Een zin die je begint met”jij” duwt mensen vaak in het defensief, waardoor ze niet gaan luisteren naar jou. “Daardoor voelde ik mij uitgeput en boos.”

Specify. Specificeer welk gedrag/resultaat je verkiest. “Ik zou graag hebben dat we allebei het huis poetsen.”

Consequences. Specificeer de consequenties: zowel de positieve als de negatieve gevolgen. “Als we samen werken, zal het huis sneller proper zijn en kunnen we samen genieten van het bezoek.” Of “Als we samen werken, zal ik me minder vermoeid en geïrriteerd voelen.”

Hoe kan jij de DESC-techniek toepassen? Bezorg me gerust eens een voorbeeldje of deel het op deze blog.

“Neen zeggen” is nog zo’n assertiviteitstechniek. Eén die je veel tijd kan uitsparen. Hoe je dat doet, lees je in het boek “Meer tijd in 12 stappen”. Bestel hier jouw exemplaar en word meester van je tijd.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

TIP: Slaap nooit meer slecht dankzij de PSiO
stressbeheersingHeb je last van slaapproblemen? Ben je vermoeid of soms zelfs depressief? De PSiO-technologie biedt een innoverende, eenvoudige en efficiënte oplossing, goed voor jouw welzijn en voor meer energie.
Al meer dan 20 jaar wordt de PSiO-technologie succesvol gebruikt in ziekenhuizen om met name de stress bij lokale anesthesie, in de ontwaakzaal en in het slaaplaboratorium te beheren. De NASA kocht onlangs de PSiO om zijn efficiëntie te testen bij tijdsverschil en het beheer van stress bij astronauten. Ontdek hier meer over het klinische onderzoek, de wetenschappelijke studies over luminotherapie en het ontspannende effect van de PSiO. Want nu kan ook jij de PSiO uitproberen en aanschaffen.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op 4 zinnen om meteen assertiever te zijn

 1. Evelien zegt:

  Bedankt voor de tips! Ik wil dit zeker in de praktijk toepassen!

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Succes ermee, Evelien! Laat je me weten hoe het loopt in jouw praktijk?

  Like

 3. Tine De Jode zegt:

  Hallo Wim, ik pas dit al mijne hele leven toe, als er iets niet lukt met een bepaalde persoon , probeer ik steeds een andere techniek uit, maar met narcisten lukt gewoonweg geen enkele techniek….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.