Zo raak je uit de ratrace en bereik je toch je doelen

Lifecoach over hoe je je doelen bereiktHeb je soms het gevoel dat hoeveel je ook doet, er altijd nog werk bijkomt? Dat gevoel van een muis die in een molentje rent: hoe sneller ze rent, hoe harder het molentje draait?

Je hebt zoveel dromen, ideeën, dingen die je wil uitproberen. Als je maar de tijd zou hebben! Want telkens als je één ding gedaan hebt, komt er weer iets anders in de plaats.

Hoe sneller je op de ‘loopband van het leven’ rent, hoe harder of hoe steiler hij lijkt te gaan!

Ben je vandaag in deze situatie? Weet dan dat het niet jouw fout is. Je bent hier geraakt met de beste bedoelingen.

Maar weet wel dat de manier van denken die jou in deze ratrace heeft gebracht jou er niet uit zal halen. Denken dat je gewoon meer gedaan moet krijgen of harder moet werken is nog altijd ‘loopband-denken’. Het gaat fundamenteel niets veranderen. Echte verandering komt door een andere aanpak.

Stap van die loopband!

Het loopband-denken focust op het omgaan met alle binnenkomende taken en op het omgaan met jouw to do-lijst.

Wat je nodig hebt om uit het loopband-denken te breken is starten vanuit wat je echt wil van het leven en hoe je jouw tijd wil besteden.

Wat wil ik van het leven?’ is een van de belangrijkste vragen die je je kan stellen. Veel mensen hebben het al bepaald. Anderen nemen een lifecoach onder de arm om hen de juiste vragen te laten stellen.

Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien is de tweede vraag: hoe wil je jouw tijd besteden?

Vind je dat je keihard moet werken en jezelf opofferen om succes te hebben in het leven? Dan zal dat ook zo zijn! Want hoe jij de wereld ziet bepaalt de spelregels voor jezelf.

Als je daarentegen leeft volgens de overtuiging dat je jouw leven kan leven zoals jij het wil en dat je enkel moet weten hoe je het kan aanpakken, dat speel je een heel ander spel. Een spel waarin het bereiken van jouw doelen plezant en boeiend kan zijn!

Hoe stap je van de loopband van het levenHoe je van de loopband stapt en toch kunt functioneren in de to do-lijstwereld

“Allemaal goed en wel, Wim, maar mijn to do-lijst weggooien en doen wat ik wil… ik heb wel verantwoordelijkheden: mijn job, mijn gezin, mijn onderneming!”

Helemaal akkoord. Laat me je daarom een methode aan de hand doen die je kan gebruiken in de ‘echte wereld’.

Ten eerste gaat het hier niet om het ontlopen van jouw verantwoordelijkheden. Er zullen nog altijd dingen zijn waaraan je tijd moet besteden. Maar als je start vanuit de gedachte dat je alleen zou moeten doen wat jij het beste doet, en kan delegeren of uitbesteden wat je niet graag doet, dan is dat al een belangrijke stap.

De drie domeinen aanpak

Deze methode helpt jou resultaten te halen in de echte wereld terwijl je toch niet op de loopband staat.

1. Bepaal wat je echt wil op elk domein van je leven: bepaal bijvoorbeeld een doel voor je werk, je relaties, je familie, je gezondheid. Schrijf ze op.

2. Besteed elke week tijd aan deze doelen.

Stel dat je voor het domein ‘werk’ hebt genoteerd dat je meer klanten wil. Vooraleer je jouw gewone werk start of jouw emails opent, neem je dan een blaadje papier en noteer je wat je die dag wil bereiken om meer klanten te vinden. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je een aantal contacten opbelt, of een mail uitstuurt of enkele prospectiebrieven schrijft. Wat het ook is, schrijf het op jouw blad rond jouw domein ‘werk’.

3. Kijk nu naar alle andere dingen die je die week wil gedaan krijgen, en bepaal tot welk domein ze behoren. Schrijf ze erbij op jouw blad.

4. Nu komt het moeilijke deel. Beperk je elke dag tot maximaal drie domeinen.

Waarom? Je verliest heel veel tijd en momentum door continu jouw focus te switchen. Enkel aan twee of drie domeinen per dag werken verhoogt jouw productiviteit en maakt dat je in jouw flow blijft.

Selecteer nu jouw domeinen voor de rest van deze dag.

5. Elke dag doe je hetzelfde: enkel aan twee of drie domeinen werken (je kan er elke dag verschillende kiezen). Natuurlijk kunnen er in elk domein een aantal taken zitten.

De magie gebeurt wanneer je al jouw denkkracht en aandacht aan dat ene domein schenkt.

Wat wordt er allemaal mogelijk voor jou?

Wanneer je deze methode volgt, boek je vooruitgang op die zaken die belangrijk zijn voor jou. En niet op die dingen die gewoon tijd in beslag nemen.

Natuurlijk valt er nog altijd iets voor dat jou afleidt en waarop je moet reageren. Maar zolang je jouw hoofddomeinen voor de dag voor jou hebt, blijf je ook in beweging voor die dingen die er toe doen. Het helpt je om je niet overweldigd te voelen door die talloze losse to do’s, omdat je vooruitgang boekt op die domeinen die belangrijk voor je zijn.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen en motivatie jouw doelen te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Wil je nog meer controle over je eigen leven, en meer tijd maken voor wat écht belangrijk is in je leven? Lees dan het boek Meer tijd in 12 stappen.

P.S. Deel dit artikel met jouw netwerk door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

 

Dit bericht werd geplaatst in Coaching. Bookmark de permalink .

4 reacties op Zo raak je uit de ratrace en bereik je toch je doelen

 1. karenjacobs zegt:

  Goeieavond! Ik vind dit an sich eigenlijk een hele goeie tip. Alleen denk ik niet dat ze in elke job ook daadwerkelijk toe te passen is. Als ik nu kijk naar mezelf, als Management Assistant, dan zou ik het fantastisch vinden om me per werkdag te kunnen focussen op 3 bepaalde domeinen, maar helaas komt er ad hoc altijd zoveel op de dag zelf bij dat meestal asap moet in orde gebracht worden, waardoor tegen het einde van de werkdag vaak niets gebeurd is van wat ik eigenlijk had willen doen 😦

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dag Karen,
  dankjewel voor jouw reactie. Ja, in jouw job als Management Assistant heb je veel to do’s. ’t Zou me nu te ver leiden om daar al een strategie voor uit de doeken te doen, dat is iets voor een andere blogpost. Als je wat uitzoomt en jouw hele dag in plaats van enkel jouw werkdag beschouwt, kan je wel jouw job als Management Assistant als één domein beschouwen, en andere zaken (zoals bv jouw gezondheid, jouw relaties, jouw blog, jouw persoonlijke ontwikkeling, enz…) als andere domeinen. Dus naast jouw job kan je dan voor thuis nog 2 andere domeinen kiezen.

  Geliked door 1 persoon

 3. karenjacobs zegt:

  Het is in elk geval een hulp om te beginnen, dat klopt, en alle beetjes helpen 🙂 By the way, ik heb zonet naar een blog van jou gelinkt in een nieuw bericht van mij. Ik hoop dat dit toegestaan is?

  Geliked door 1 persoon

 4. wimannerel zegt:

  Absoluut, Karen, je mag linken zo veel je wil.
  Groetjes, Wim

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.