Dit is waarom je vastzit in je job/relatie/… (vul in)

Dit is waarom je vastzit in je job/relatie/… Heb je het gevoel dat je niet meer in de juiste job zit? Of dat jouw relatie niet langer op het goede spoor loopt? Je bereikt je doelen niet? Of je blijft piekeren over een beslissing die je dient te nemen in je leven?

Kortom: je zit vast?

Ben je aan het wachten op verandering van buitenaf? Weet dan dat echte verandering van binnenuit komt. Het kan spannend en pijnlijk zijn, maar wel noodzakelijk om weer los te komen uit deze situatie. En om allerlei opportuniteiten te laten ontstaan.

Hoe merk je dat je vastzit? Je voelt je mentaal uitgeput, je moet je ’s morgens uit bed slepen, je voelt je respectloos behandeld, je geniet niet meer van de dingen die je vroeger wel fijn vond, je voelt je niet gemotiveerd en je merkt dat je steeds meer uitstelgedrag vertoont, je kijkt op tegen de dag.

Word je nu bewust van de redenen waarom je bent vastgeraakt, en wat je eraan kan doen.

1. Je legt de lat te hoog

Je hebt onrealistische of zelfs onbereikbare doelen gesteld. ‘Ik moet iets veranderen, Wim,’ hoor ik dan van een coachee, ‘maar ik wil zeker zijn dat mijn keuze nu de perfecte is, dat het onmiddellijk juist is en voor altijd.

Kijk, zo’n verwachting werkt verlammend: je blijft erdoor vastzitten.

Hoe zou het zijn om eens te experimenteren? Bepaal de best mogelijke acties, en start al gewoon met iets te doen.

Kijk dan of het werkt, en stuur bij. Laat jezelf toe om dingen uit te proberen en kom los uit je probleem.

2. Je focust op wat je niet wil

Nu je bent vastgeraakt, weet je maar al te goed wat je niet meer wil. Maar vaak is het nog niet duidelijk wat je dan wel wil.

En dat is het probleem: door je te richten op wat er verkeerd loopt, besteed je al jouw energie aan ertegen vechten en ermee worstelen. Je blijft maar graven: waarom ben ik hierin terechtgekomen? En door die vraag raak je alleen maar bozer, verdrietiger of wanhopiger.

Stop met graven, richt je hoofd op en kijk naar de horizon: vraag jezelf nu af wat er echt belangrijk is voor jou, wat je van binnen echt verlangt.

3. Je luistert naar verhalen in je hoofd

Pieker je over dingen die gebeurd zijn in het verleden? Kan je jezelf niet vergeven voor fouten die je hebt gemaakt? Wijs je jezelf of anderen met de vinger voor dingen die niet zijn uitgedraaid zoals je hoopte?

Zit je vast in deze herinneringen? Vraag jezelf af hoe je kunt aanvaarden wat er is gebeurd en hoe je weer verder kunt met je leven. Want je kan het verleden niet ongedaan maken, maar je kan wel kiezen om er vrede mee te vinden. Jezelf of anderen vergeven is een manier om los te laten en verder te gaan.

Verander eens jouw perspectief: breek uit je dagelijkse routine om jouw hoofd helder te maken en wat afstand te nemen van jouw huidige situatie. Stel jezelf open voor nieuwe mensen of ideeën. Deze aanpassingen – hoe klein ook – helpen je om een nieuwe kijk te krijgen op de toekomst en op wat er mogelijk is.

4. Je hangt vast aan rigide regels

Iedereen heeft een reeks van regels. Vaak onuitgesproken. Ze helpen ons vaak om onze doelen te bereiken. Regels zoals ‘Ik moet mijn best doen’ of ‘Ik moet zorgen voor mijn gezin’ kunnen onze acties op een positieve manier gidsen. Maar als we heel streng en strak vasthouden aan deze regels, kunnen ze ons ook blokkeren.

Een regel zoals ‘Ik kan geen financiële risico’s nemen omwille van mijn gezin’ kan je vastzetten in een ‘gouden kooi’. En in die situatie word je steeds ongelukkiger. De vraag is dan of dàt zo sterk ten goede komt aan je gezin.

Daarom is het een goede eerste stap om je bewust te worden van de regels die jou vast doen zitten. Onderzoek ze met een open geest: zijn ze echt zo nuttig?

5. Je vermijdt het onvermijdelijke

Wanneer je vastzit, moet er iets veranderen. Want als je blijft doen wat je altijd deed, zal je blijven krijgen wat je altijd kreeg als resultaat. Maar verandering brengt onvermijdelijk onzekerheid met zich mee.

Je weet niet of je de juiste beslissingen zult nemen. Je weet niet of het allemaal goed zal uitdraaien.

Wat er dan gebeurt, is dat sommige mensen ervoor kiezen om helemaal niets te doen. Om te vermijden dat ze de verkeerde beslissing zouden nemen.

Als je echt los wil komen, dan zal je het risico moeten durven nemen. Uiteraard moet je niet roekeloos en halsoverkop springen. Maar weet dat gevoelens zoals angst deel uitmaken van deze stap. Ben jij bereid om die angst te aanvaarden, en door te zetten met wat voor jou belangrijk is?

Het is niet altijd even evident om deze valkuilen bij jezelf te herkennen. Daar komt een coach goed van pas. Daarnaast maken deze blokkades ook deel uit van een patroon van perfectionisme. Het goede nieuws is dat je je kan bevrijden van dit patroon. Neem daarvoor gerust eens vrijblijvend contact op.

Als coach leer ik jou hoe je je bevrijd van perfectionisme en help ik je om de beste versie van jezelf te worden, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
Ben je niet gelukkig in je huidige job? Loopbaanbegeleiding helpt

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden en mij een plezier doet. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, perfectionisme en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit is waarom je vastzit in je job/relatie/… (vul in)

  1. shivatje zegt:

    Vaak heeft het hier te maken met durven. Mensen hebben een angst om nieuwe dingen en dat maakt dat ze vastlopen en ziek worden. Als men niet in iets wilt vastlopen moet men keuzes maken. Die zwaar kunnen zijn maar die je wel een ander gevoel kunnen geven.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.