We raken allemaal wel eens gefrustreerd.
Die mens voor jou rijdt als een gek.
De baas op het werk doet weer vervelend.
Jouw partner luistert niet.
En soms gebeuren al deze dingen op één en dezelfde dag.
Wat is de oplossing hiervoor? Eén man kwam met de oplossing voor al deze zaken – en meer. En het werkt. Het is letterlijk zo eenvoudig als ABCDE. De man is Albert Ellis. En ik leg je zometeen zijn bewezen methode uit.
Dus hoe kan je ervoor zorgen dat je nooit meer gefrustreerd raakt?
De essentie is dat je eigenlijk niet gefrustreerd raakt door de dingen die gebeuren.
Je raakt gefrustreerd omwille van jouw gedachten.
Je raakt vast in een file en dat maakt je boos, niet?
Niet!
De file gebeurt. Maar je denkt dat ze niet zou mogen gebeuren bij jou. En wat je ellendig doet voelen is de ‘zou mogen’.
Stel dat je hoofdpijn hebt en je zegt ‘Deze remedie zal waarschijnlijk niet werken maar ik ga het eens proberen.’ En je probeert het drankje of pilletje of nog iets anders. En het werkt niet. Dan ben je niet gefrustreerd.
Maar als je zegt ‘Dit werkt altijd’ en het werkt niet… Dan ben je gefrustreerd.
Wat is er anders?
Jouw verwachting.
Of je vraagt een vijfjarig kind om te stoppen met roepen. Het luistert niet. Maar dat raakt je niet echt. Want het kind is nog maar vijf jaar.
Maar als je aan mij vraagt om te stoppen met roepen en ik reageer er niet op, word je boos. Wat is er anders? ‘Wim zou moeten stoppen. Hij is een volwassene.’
Niets is veranderd, behalve jouw gedachte, jouw overtuiging.
Dat leidt natuurlijk naar de vraag: hoe verander je die gedachte?
Dit is waar Ellis zijn ABCDE methode van pas komt.
De A staat voor activating event: de gebeurtenis die de aanleiding is voor een emotionele reactie. De file bijvoorbeeld. Zaken die je meestal niet kunt veranderen.
De B staat voor belief: de ideeën en gedachten over de gebeurtenis. Bijvoorbeeld: dit zou mij niet mogen overkomen. (Wel, het gebeurt toch!) Dus kijk voor uit voor overtuigingen met de woorden ‘zou moeten’, en ‘moet’.
De C staat voor de consequences: de gevolgen. Deze bestaan uit jouw gevoel (emotionele reactie) en het gedrag dat daaruit volgt. Je raakt bijvoorbeeld gefrustreerd, depressief of je maakt je boos.
Na het maken van dit ABC’tje ga je de belemmerende gedachten (onder B) eens kritisch onderzoeken om ze om te buigen tot effectieve gedachten. Dit zijn de D en de E.
De D staat voor discussie: stel kritische vragen. Bijvoorbeeld: ‘Wacht ’s even. Wanneer heeft het universum mij een probleemvrij bestaan gegarandeerd? Hmm, dat is niet gebeurd. Files zijn er nog geweest. Ze zullen er nog zijn. En ik zal het overleven.’
De E staat voor effectieve nieuwe gedachten, emoties en gedrag.
Vaak zijn we ons niet bewust van wat we denken. Het verloopt automatisch. Maar door je bewust te worden van je gedachten krijg je er meer controle over. Vraag je bijvoorbeeld eens af wat je tegen jezelf zei tijdens een vervelende gebeurtenis.
En maak onderscheid tussen de interpretatie en de evaluatie van je gedachten.
Een interpretatie is hoe je een situatie inschat. Je trekt een conclusie op basis van wat je ziet of hoort. En die interpretatie kan waar of onwaar zijn. Bijvoorbeeld: een buurvrouw groet je niet. Interpretaties: ze is boos op mij; ze heeft een slechte bui; ze ziet me niet; ze is in gedachten verzonken. Op zich veroorzaken die interpretaties geen belemmerende gevoelens.
Want die gevoelens komen door de evaluaties, ofwel het oordeel dat je geeft naar aanleiding van de interpretatie, zoals: het is verschrikkelijk als ze boos is, daar kan ik niet tegen. Of: het is onbeschoft, zo mag zij zich niet gedragen.
Dus wanneer je boos, gefrustreerd of depri bent, kijk dan uit voor die irrationele gedachten.
‘Mensen moeten me altijd vriendelijk en eerlijk behandelen.’ (Klinkt dat rationeel? Nauwelijks.)
‘Ik zou hier moeten in slagen. Als het me niet lukt, heb ik gefaald en ben ik een loser.’ (Echt?)
‘Deze persoon moet mij ook graag zien of anders overleef ik het niet.’ (Nee hoor, je zal niet sterven.)
Het leven is niet perfect. Mensen zijn niet perfect. Jij bent niet perfect. En dat is helemaal oké. Maar geloven dat een van deze zou moeten zijn zoals jij het wil, zorgt voor heel wat nodeloos afzien.
Veel van jouw irrationele gedachten zijn niet meteen duidelijk; soms moet je ook wat graven om ze te vinden. En het is nodig om ze serieus en heel vaak in vraag te stellen, vooraleer er redelijke overtuigingen in de plaats komen. Maar je kan hier zeker vooruitgang in boeken. Maak dus jouw ABCDE en raak nooit meer gefrustreerd.
Heb je echt last van perfectionisme? Dan biedt een traject perfectionismecoaching uitkomst. Op enkele maanden bevrijd je je dan van overdreven perfectionisme en ga je als een vrijer mens door het leven, met meer genieten, minder angst, meer zelfvertrouwen, minder piekeren,… Vraag me gerust om wat meer info, omdat het leven te kort is om met de zware last van perfectionisme rond te lopen.
Als coach leer ik jou hoe je je bevrijd van perfectionisme en help ik je om de beste versie van jezelf te worden, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:
Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
Ben je niet gelukkig in je huidige job? Loopbaanbegeleiding helpt
P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden en mij een plezier doet. Dankjewel!
De meeste wordt gefrustreerd door anderen of hun partner. Omdat men er niet kan over praten of gehoord wordt. Dat frustrerend kan werken.
En zoals in je tekst te lezen is, komt het vaak door een bepaalde gevoel. Dat soms ook van het verleden kan komen.
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon