Verwacht dit van het leven en je wordt ongelukkig

Verwachtingen bepalen je geluk zegt life coach en mental coach en loopbaancoach en executive coach foto

Jouw verwachtingen, meer dan wat dan ook in het leven, bepalen jouw werkelijkheid.

En daarom kunnen jouw verwachtingen ook jouw leven veranderen, op alle vlakken.

Daarom ben je best extra voorzichtig met de verwachtingen die je koestert, want de verkeerde verwachtingen maken jouw leven onnodig moeilijk.

Wees je dus eerst bewust van jouw verwachtingen. En let daarbij vooral op voor de 7 verwachtingen die volgen. Want die leiden tot problemen en tot een ongelukkig leven.

De 7 verwachtingen die je ongelukkig maken

1. Iedereen moet me graag hebben

Mensen hebben al eens een slechte dag, en hun eigen problemen. En dat betekent dat ook sympathieke, respectabele mensen zoals jij niet altijd aardig gevonden worden door sommige anderen. Zonder enige goede reden.

Als je denkt dat iedereen je aangenaam moet vinden, eindig je met gekwetste gevoelens terwijl dat niet zo zou moeten zijn. Je kunt niet alle mensen op deze planeet voor je winnen. In plaats van te verwachten dat mensen je graag hebben, kan je je richten op het verdienen van het vertrouwen en respect van die mensen die iets voor jou betekenen.

2. Het leven moet eerlijk zijn

Ook al heb je al vaak gehoord dat het leven niet eerlijk is, in de praktijk dringt dit concept niet makkelijk door. Een verrassend aantal van ons verwacht onbewust dat het leven eerlijk is.

En we geloven dat alle oneerlijkheid die we ervaren op de een of andere manier zal worden gecompenseerd, zelfs als we er niets aan doen. Als je vastzit in die gedachte, is het tijd om je eroverheen te zetten. Als er iets “oneerlijks” gebeurt, vertrouw dan niet op krachten van buitenaf. Soms is er geen troostprijs, en hoe eerder je stopt met verwachten dat die er wel is, hoe sneller je acties kunt ondernemen die echt een verschil zullen maken.

3. Kansen zullen me in de schoot vallen

Een van de belangrijkste dingen die een mens kan doen is zijn of haar nek uitsteken en kansen zoeken.

Het is niet omdat je een loonsverhoging, een promotie of een auto van het werk verdient, dat het ook gebeurt. Je moet zorgen dat het gebeurt.

Als we ons beperken tot wat ons vanzelf gegeven wordt, zijn we overgeleverd aan de genade van andere mensen. Als je actie onderneemt, denk dan: “Welke stappen moet ik nemen?” “Welke obstakels staan mij in de weg en wat moet ik doen om ze weg te nemen?” en “Welke fouten maak ik die mij van mijn doelen afbrengen in plaats van ernaar toe?

Moeten mensen het altijd met jou eens zijn? Deze verwachting maakt je niet gelukkig zegt mental life coach en loopbaancoach foto

4. Mensen weten wat ik probeer te zeggen

Mensen kunnen je gedachten niet lezen. En wat je probeert te zeggen is zelden wat andere mensen horen. Je kunt niet verwachten dat mensen je begrijpen alleen omdat je praat – je moet duidelijk zijn.

Of je nu iemand vraagt iets te doen zonder de context te geven of een concept achter een groot project uitlegt, het is makkelijk om relevante informatie weg te laten omdat je denkt dat het niet nodig is. Communicatie is niets als het niet duidelijk is, en je communicatie zal niet duidelijk zijn totdat je de tijd neemt om het perspectief van de ander te begrijpen.

5. Mensen moeten het met me eens zijn

Deze kan moeilijk zijn. Natuurlijk, je weet waar je over spreekt, en daarom zouden mensen je serieus moeten nemen. Maar verwachten dat mensen het met je eens zijn uit beleefdheid of omdat je ideeën zo ontzettend goed zijn, is een ander verhaal.

Iets wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat misschien niet voor iemand met andere ervaringen, met een andere achtergrond en een andere agenda. Dus stop met beledigd te zijn als mensen het niet met je eens zijn. En stop met te veronderstellen dat er maar één juist antwoord is (het jouwe). Richt je in plaats daarvan op hoe je oplossingen kunt creëren waar jullie je allebei in kunnen vinden.

6. Dingen/gebeurtenissen zullen me gelukkig maken

Zeker, materiële dingen kunnen het leven op korte termijn leuker en comfortabeler maken. Maar ze kunnen je op lange termijn niet gelukkig maken.

Ook te veel mensen verwachten dat een toekomstige gebeurtenis (“Ik zal gelukkig zijn als ik die promotie krijg”) ons gelukkig zal maken, in plaats van dieper te kijken naar de echte oorzaken van ons ongelukkig zijn. Als je niet oplost wat er vanbinnen gaande is, zal geen enkele externe gebeurtenis of hebbeding je gelukkig maken, hoe graag je dat ook zou willen.

7. Ik kan hem/haar veranderen

Er is maar één persoon in deze wereld die je echt kunt veranderen: jezelf. En zelfs dat kost een enorme hoeveelheid inspanning – al gaat het met begeleiding van een ervaren coach makkelijker.

Toch is het verleidelijk om te proberen iemand te veranderen die niet wil veranderen, alsof jouw pure wilskracht en verlangen om hen te verbeteren hen zal veranderen. Je zou zelfs actief mensen met problemen kunnen kiezen, denkend dat je ze kunt “repareren”. Laat ook deze verwachting varen. Bouw je leven op rond positieve mensen, en vermijd problematische mensen die je naar beneden halen.

Samengevat: Geloven dat je zult slagen, maakt de kans groter dat je zult slagen. Het betekent ook dat je een aantal verkeerde verwachtingen moet loslaten die je alleen maar in de weg zullen zitten.

Een van de allerbeste manieren om te investeren in jouw eigen geluk en vooruitgang in het leven, is het investeren in jezelf via een coach. Een geschikte coach kan je begeleiden in het vinden een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Dit is waarom je vastzit in je job/relatie/… (vul in)
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Wil je eindelijk werk maken van werk waarbij je je beter voelt?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen, deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.