Jezelf beter voelen: 10 eenvoudige en bewezen tips

Jezelf beter voelen met tips van mental coach loopbaancoach perfectionismecoach

Wist je dat de wetenschap je een beter gevoel kan geven?

Heel eenvoudig. Doe vandaag tenminste een paar van deze 10 activiteiten en je voelt de positieve vibraties.

Houd het een week of langer vol en je stemming zal zienderogen verbeteren.

En dat zonder drugs, alcohol, suiker, antidepressiva of andere pillen.

1. Doe mentaal alsof iets goeds in je leven er niet zou zijn

Stel dat je nooit je partner of vriend had ontmoet. Of stel dat je nooit die job had gekregen.  

Hoe zou jouw leven eruit zien zonder sommige van die dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt?

Nadenken over wat niet had kunnen zijn, is enorm krachtig als het op de juiste manier wordt gebruikt. Op deze manier denken creëert betekenis in jouw leven en vergroot de tevredenheid met wat je hebt, zo blijkt uit onderzoek.

Dus, haal mentaal iets goeds uit je leven weg om het echt te waarderen.

2. Stuur een bedankje

Dankbaarheid is een krachtig gevoel dat ons helpt te genieten van wat we hebben.

Roep dit gevoel nu op door een e-mail, sms’je of brief te sturen naar iemand die je op de een of andere manier heeft geholpen. Bedank ze voor wat ze voor jou gedaan hebben, hoe klein ook.

Het gaat makkelijk en snel en uit een studie is gebleken dat het beoefenen van dankbaarheid jouw geluk met 25% kan doen toenemen. Uit een ander onderzoek bleek dat slechts drie bedankjes over een periode van drie weken al genoeg zijn om jouw geluk en levenstevredenheid op betrouwbare wijze te verhogen.

3. Zorg voor wat beweging

Wat is een topstrategie die mensen gebruiken om zich beter te voelen, hun energieniveau te verhogen en spanning te verminderen? Beweging.

Denk nu niet dat je een marathon moet lopen; een blokje om is al voldoende. We weten allemaal dat we ons beter voelen als we de deur uit gaan en onze benen strekken, maar er zijn altijd excuses om het niet te doen.

Als je thuis bent, maak dan tijd voor een uitstapje waarbij je niet de auto hoeft te nemen en waarbij je jouw benen kunt strekken. Als je op kantoor zit, zorg er dan voor dat je tijdens de lunch een wandeling maakt in plaats van een broodje achter de computer te eten.

4. Luister naar muziek

Een andere topstrategie die mensen gebruiken om zich beter te voelen is: luisteren naar muziek. We houden vooral van het feit dat het onze goede stemmingen nog beter kan maken.

Er bestaat wetenschappelijk ontwikkelde muziek die je jouw hele werkdag door kan beluisteren om je op een positieve manier te focussen, en er zijn ook toestellen om je op een mum van tijd heerlijk te ontspannen (login nodig? probeer: mind).

5. Geef geld uit aan iemand anders

Geld kan je gelukkig maken, maar alleen als je het op de juiste manier gebruikt. (Lees: Hoe je geluk kunt kopen)

Een van de makkelijkste manieren is door het uit te geven aan anderen. Waarom?

Voor een deel omdat het geven aan anderen ons een goed gevoel geeft over onszelf. Het helpt om onszelf te zien als verantwoordelijke en gevende mensen, wat ons dan weer gelukkig doet voelen. Het is ook omdat geld uitgeven aan anderen onze sociale relaties verstevigt. En mensen met sterkere sociale banden zijn over het algemeen gelukkiger.

Dus, koop vandaag een cadeautje voor een vriend(in) of neem hem/haar mee uit lunchen. Je zult je er goed bij voelen, beloofd.

6. Maak plannen…

Herinner je je die kindertijd in de aanloop naar Kerstmis, toen je niet kon wachten om je cadeautjes open te scheuren? Het plezier zat ‘m in de anticipatie.

Onderzoek toont aan dat anticipatie een krachtige positieve emotie kan zijn. We vinden het veel leuker om naar dingen uit te kijken dan om er achteraf op terug te kijken.

Dus, maak nu een plan en probeer altijd iets te hebben om naar uit te kijken, hoe klein ook.

7. …met vrienden

De beste soort plannen om te maken is met vrienden. Want het is niet alleen dat je het plezier hebt om te anticiperen; het is ook dat je de vriendschap levend houdt.

Een studie van 8 miljoen telefoongesprekken heeft uitgewezen, niet echt verrassend, dat wanneer mensen elkaar terugbellen, hun vriendschappen veel meer kans hebben om te overleven.

Als een economische reden je kan motiveren om plannen te maken met vrienden, dan is hier een onderzoek dat een monetaire waarde trachtte toe te kennen aan verschillende soorten sociale relaties:

“…een verschuiving van “minder dan één keer per maand vrienden of familieleden zien” naar “op de meeste dagen vrienden of familieleden zien” wordt nu geschat op een extra 85.000 pond per jaar (100.000 euro) voor een representatief individu.”

Met andere woorden: je zou 100.000 euro per jaar meer moeten verdienen om even gelukkig te worden als wanneer je vrienden of familieleden op de meeste dagen van de week zou zien.

Dus, niet alleen is contact houden met vrienden goed, maar het bespaart je ook een hoop moeite om meer geld te verdienen op je werk.

8. Oefen je sterke punten

Simpel gezegd betekent dit dat je dingen doet waar je goed in bent. Wat het ook is, mensen worden meestal blijer als ze dingen doen waarin ze uitblinken.

Denk aan dingen waar je goed in bent: dat kunnen sociale vaardigheden zijn, fysieke vaardigheden, of eigenlijk van alles. Het kan iemand aan het lachen maken zijn of iemand een helpende hand bieden.

Neem dan gedurende de dag de tijd om die vaardigheid te gebruiken. Als je jouw typische sterke punten in praktijk brengt, maakt dat je gelukkiger. Wil je jouw sterke punten in kaart brengen en jouw werk erop richten, neem dan eens een loopbaancoach onder de arm.

9. Maak een lijst van 3 goede dingen die vandaag gebeurd zijn

Aan het eind van de dag, voordat je gaat slapen, denk je een paar minuten na over drie goede dingen die vandaag zijn gebeurd. Ze hoeven niet spectaculair te zijn; gewoon drie dingen die je een goed gevoel gaven. Je kunt er ook over nadenken waarom ze gebeurd zijn.

In een onderzoek waarin mensen deze oefening deden, was hun geluk toegenomen, en depressieve symptomen verminderd, ook nog zes maanden later.

En als je een aantal van de dingen uit deze lijst hebt gedaan, dan heb je al minstens drie dingen voor je lijst.

Geluk: 10 tips van mental coach en loopbaancoach en perfectionismecoach foto hangmat

10. Een gelukkige dagdroom

Als je minder een doener bent en meer een dromer, dan is deze activiteit voor jou: zorg voor een gelukkige dagdroom.

In de loop van de dag hebben onze gedachten de neiging om veel af te dwalen, maar het sturen van die dagdromen in een positieve manier kan zeer gunstig zijn.

Positieve mentale tijdreizen is een zeer effectieve manier om je beter te voelen. Denk bijvoorbeeld terug aan tijden in jouw leven die je plezier gaven; momenten gevuld met succes, liefde en vriendschap.

Een van de allerbeste manieren om te investeren in jouw eigen geluk en vooruitgang in het leven, is het investeren in jezelf via een coach. Een geschikte coach kan je begeleiden in het vinden een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Zo’n coach ben ik. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen met mij.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Bevrijd jezelf van negatieve gevoelens
Hoe je weer een sociaal leven opbouwt
Wil je eindelijk werk maken van werk waarbij je je beter voelt?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen, deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.