Jouw ‘waarom’ in het leven vinden: zo doe je dat

Waarom leef je? Zo vind je jouw levensmissie met lifecoach tips

Soms wil ik alleen maar de dekens over mijn hoofd trekken en me verstoppen voor de wereld,’ zucht Sara, ‘Ik weet eigenlijk niet waarvoor ik moet opstaan.’

Het is herkenbaar voor veel mensen: geen ‘waarom’ hebben in je leven zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt te zwalpen, en dat je niets hebt dat je voortstuwt. Bovendien maakt het gebrek aan een ‘waarom’ het ook moeilijker om te kunnen omgaan met tegenslagen of uitdagingen. Zoals de filosoof Frederick Nietzsche ooit zei: “Wie een waarom heeft, kan elk hoe verdragen.”

Jouw waarom is datgene dat je motiveert om elke ochtend op te staan. Het kan in de loop van je leven veranderen, als je gaat samenwonen, een gezin sticht, voor je ouders moet zorgen,… maar de vragen die je jezelf dient te stellen om je doel voor ogen te houden en de obstakels te overwinnen die je onvermijdelijk tegenkomt, blijven grotendeels dezelfde.

Wat is succes voor jou?

Jouw definitie van succes is de jouwe, niet die van iemand anders. Dus je hebt niemands goedkeuring nodig en je hoeft deze definitie niet te veranderen om in een of ander ‘aanvaardbaar’ hokje te passen.

Maar het is wel goed dat je weet wat jouw definitie van succes is, anders weet je niet wat je einddoel is en waarom je ervoor werkt. Als je succes definieert als het kunnen afbetalen van jouw lening en het laten branden van het licht en als dat is wat jou motiveert, dan is daar niets mis mee.

Als je eenmaal met jouw definitie op de proppen bent gekomen van wat succes vandaag voor jou betekent, graaf dan nog een beetje dieper en vraag jezelf af waarom dat jouw definitie van succes is. Hoe dieper je graaft, hoe duidelijker jouw waarom wordt en hoe gemotiveerder je zult raken om het te bereiken.

Waarover ben je gepassioneerd?

Loopbaancoach over mijn passie vinden

‘Iets goed kunnen’ en ‘passie’ worden vaak met elkaar verward, maar ze zijn helemaal niet hetzelfde. Je kunt heel goed zijn in iets wat je doet, en er niet alleen geen passie voor hebben, maar het ook totaal verafschuwen.

Vraag jezelf dus af of je gepassioneerd bent over wat je doet. En zo niet, waar je dan wel gepassioneerd over bent. Wat maakt jou enthousiast? Wat zet je in beweging en motiveert je om door te gaan? Vind jouw waarom en ga er dan vol overgave mee door.

Je zult meer persoonlijke en professionele voldoening vinden op de plek waar jouw natuurlijke talent en vaardigheden samenkomen met je persoonlijke passie. Dat is de plek waar je jouw motivatie vindt.

Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen?

Tot op zekere hoogte is geld voor ons allemaal een drijfveer. Misschien is het niet de belangrijkste drijfveer, maar je weet dat het er wel degelijk een is.

Dus kijk eens naar het werk dat je elke dag doet en vraag jezelf af of je het nog steeds zou doen als geld geen rol zou spelen. Of wat zou je dan wél doen?

Wees realistisch – de kans is groot dat je geen professioneel atleet of fotomodel wordt – maar denk echt eens na over wat je droomleven zou zijn. Als dat niet zo is, heb je een job terwijl je een loopbaan nodig hebt, een loopbaan waarvan je houdt en waar je naar uitkijkt om alles te geven zodat je op je best kunt zijn.

Dus, hoe ga je daar naartoe werken? Hoe ga je jouw huidige omstandigheden veranderen (of ze gebruiken als een springplank) om dat einddoel te bereiken? Het is misschien niet iets wat je van de ene dag op de andere kunt doen, maar het kan wel het waarom zijn dat je ’s morgens wakker maakt en je motiveert om nu alles te geven zodat je de toekomst kunt hebben waarvan je droomt.

Een van de belangrijkste drijfveren in mijn leven is dat ik mensen wil inspireren, ze bevrijden van belemmeringen (zoals perfectionisme) en ze wil helpen ontwikkelen. Dat is mijn passie, en als ik geregeld de dankbare feedback van mensen mag krijgen, heb ik het gevoel dat ik geslaagd ben.

Je zult je doelen nooit bereiken, tenzij je je verbindt met je waarom en van tijd tot tijd opnieuw evalueert of je dat nog steeds bent. En als je bent verbonden met jouw waarom, zal het hoe nooit een probleem zijn. En weet je waarom je ’s morgens opstaat.

Als erkend loopbaancoach help ik jou om de ‘waarom’ te vinden voor jouw loopbaan en te zien hoe je zinvolheid kunt vinden in je werk, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Hoe je jouw missie in het leven vindt
De 7 krachtige vragen die je helpen je doel in het leven te vinden
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Life Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.