Flow: zo bereik je deze zalige staat

Flow is een mentale toestand en dit is hoe je flow bereikt

Een staat van flow is een mentale toestand waarin je volledig opgaat in jouw bezigheden.

Een toestand waarin sporters medailles halen.

Een toestand waarin jij compleet de tijd vergeet.

We zijn het gelukkigst als we dingen doen die resultaten of vooruitgang opleveren, maar ook als we van het proces genieten. Inderdaad: als we ‘in the zone’ of ‘in the groove’ zijn.

Die zalige staat van flow bereiken we wanneer onze vaardigheden en uitdagingen in balans zijn en we opgaan in wat we aan het doen zijn.

Als je kijkt naar de meest succesvolle mensen, dan stel je vast dat die hard werken. Maar dat harde werken hoeft geen pijnlijk werk te zijn. Veel mensen geloven dat alles wat grote resultaten oplevert, hard en lastig werken moet zijn. Het goede nieuws: dat is niet zo.

Focus je op het soort activiteiten waar je het meest van geniet. Besteed zoveel mogelijk tijd aan je “willen” lijst, en probeer minder tijd te besteden aan het doen van die vreselijke “moeten” activiteiten.

Dit klinkt allemaal plezant, maar hoe kom je erachter welke “willen” activiteiten jou het meest kunnen engageren? Activiteiten die iets productiefs opleveren, en niet alleen voor de hand liggende hobby’s?

Hoe vind je jouw flow activiteiten?

Stel je voor dat ik je zou betoveren zodat niemand zou zien wat je doet of wat het resultaat is van je inspanningen. Wat zou je kiezen om te doen als je niet beoordeeld zou worden?

Wat zou je doen als niemand je zou beoordelen?

Het beantwoorden van deze vraag helpt je om te ontdekken welke activiteiten je echt plezant vindt in het moment en die activiteiten kunnen leiden tot “flow”.

Stel: vanaf nu en voor de rest van je leven zal niemand weten wat je aan het doen bent. Niemand zal iets weten van de geweldige dingen die je voor anderen doet, niemand zal weten hoe rijk je bent, niemand zal weten hoe succesvol je bent, hoeveel mensen je bereikt, niemand behalve jij alleen zal iets weten van de dingen die je doet.

Wat zou jij doen in zo’n wereld waarin je helemaal anoniem bent?

De reden waarom deze oefening belangrijk is, is dat ze je helpt om de essentie te distilleren van wat echt belangrijk voor jou is, onafhankelijk van wat andere mensen denken.

Het betekent dus niet dat dat de manier is waarop je jouw leven moet leiden, maar het kan je een gevoel van richting geven over wat werkelijk belangrijk voor jou is.

Want we besteden zoveel tijd aan ons zorgen te maken over wat andere mensen denken en aan het proberen indruk op hen te maken, dat we uiteindelijk een heleboel dingen doen die ons niet echt gelukkig maken.

Doe dus even een stapje terug en denk na over wat je echt wil doen met je tijd.

Als erkend loopbaancoach help ik jou om een checkup te maken van jouw loopbaan vandaag en te zien hoe je flow kunt vinden in je werk, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 loopbaanfouten die je moet vermijden
Haal je geen flow uit je job?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.