Hoe stop je met zo lui te zijn: 9 simpele gewoontes

lui zijn, luiheid en uitstelgedrag overwinnen door time management tips van lifecoach en

Toen ik jonger was, begin twintig, was ik vaak lui.

Te vaak eigenlijk.

En dus kreeg ik mijn werk als student niet op een goede manier af en moest ik een paar dagen voor een examen keihard blokken en stressen.

Bewegen voelde als te lastig en ik kwam tien kilo bij terwijl mijn conditie omlaag ging.

Ik besteedde wel aandacht aan mijn persoonlijke groei en mijn dromen, maar meestal schoof ik echte actie op naar ‘ooit’, zodat het bij dagdromen bleef.

Zoveel jaar later heb ik geleerd hoe ik dat luieren kan beperken tot een gematigde en gezonde hoeveelheid in plaats van me erdoor te laten tegenhouden en me jarenlang te laten vastzitten in dezelfde excuses en uitstelgedrag, zoals vroeger het geval was. En die tien kilo zijn er intussen ook eindelijk weer af (oef!).

Deze week wil ik graag 9 simpele gewoontes met je delen die me hebben geholpen om die verandering te maken. Om niet meer zo lui te zijn en te doen wat er echt toe doet door slimmer te werken. Terwijl ik nog steeds tijd over heb om te besteden zoals ik wil.

1. Wees lief voor jezelf

Als je het gevoel hebt dat je de laatste tijd misschien te lui bent geweest, is het heel gewoon en verleidelijk om jezelf daarover op de kop te zitten. En te hopen dat die zelfkastijding je ertoe zal aanzetten om actie te ondernemen.

Soms doet het dat ook. Maar ik heb gemerkt dat jezelf op de kop zitten er meestal alleen maar toe leidt dat je je schuldig en een mislukkeling voelt. En dus ben je net minder gemotiveerd om aan de slag te gaan. En je stelt het weer uit omdat het weinig zin lijkt te hebben om het zelfs maar te proberen.

Is iets mislukt, vraag je dan af wat je eruit kan leren.  En hoe jouw beste vriend/ouder jou zou steunen en helpen in deze situatie.

En wees lief voor jezelf: vergeef jezelf en neem een nieuwe start. Gebruik daarvoor de volgende tip:

2. Begin met maar een klein stapje vooruit

Het moeilijkste is vaak om gewoon te beginnen.

Maak dat begin dus zo makkelijk mogelijk. Zo verminder je jouw innerlijke weerstand om daadwerkelijk actie te ondernemen. Begin met gewoon een klein stapje vooruit te zetten:

Ga maar 3 minuten joggen.

Doe de afwas voor 5 minuten.

Schrijf 10 minuten aan dat verslag dat je al die tijd hebt uitgesteld.

3. Eet een kikker om de dag te beginnen

Om volledig en zonder schuldgevoel te genieten van je luie/rusttijd is het belangrijk om te doen wat er op de lange termijn echt toe doet.

Begin je dag dus met een kikker. Je ‘kikker’ is een grote, belangrijke taak — een die je waarschijnlijk uitstelt wanneer je er niet actief aan zou werken. Het is ook de taak die de grootste impact op je leven of resultaten heeft. Doe minstens een klein deel van wat het belangrijkst is als eerste op je dag. Maar maak het jezelf gemakkelijk door die taak in kleinere stappen op te splitsen en je dan alleen op de eerste te concentreren.

Op die manier zet je een goede toon voor je dag. Je begint met een snelle 5-10 minuten winst en je zult een stuk gemotiveerder zijn om de rest van je dag op dat pad verder te gaan.

Eet dus een kikker in plaats van te beginnen met het checken van e-mails – voor veel mensen niet het allerbelangrijkste werk – of het checken van Facebook en dan 30 minuten later te beginnen met het werk van vandaag.

4. Wissel volledig geconcentreerd werk af met kleine pauzes

Om jouw dagelijkse werk te verlichten, las je best kleine pauzes in.

Zeg tegen jezelf: Ik ga nu 25 minuten aan deze taak werken en daarna kan ik 5 minuten ‘luieren’. Dit staat beter bekend als de pomodoro-techniek.

Door je uren zo op te splitsen lijkt het werk minder afschrikwekkend. En je zult je langer energiek en gemotiveerd voelen en kwalitatief beter werk leveren als je jezelf deze rustpauzes gunt.

Na verloop van tijd kan je misschien zelfs 50 minuten werken voordat je 10 minuten pauze neemt. Maar doe het in het begin rustig aan met jezelf.

En als je moeite hebt om je aan je tijdslimieten te houden, gebruik dan een app op je telefoon of een eenvoudige kookwekker uit de keuken.

Wat mij ook helpt om geconcentreerd en gefocust te werken, is deze muziek.

5. Sluit de ontsnappingsroutes tijdelijk af

Als je gewoon achter je computer gaat zitten en geconcentreerd probeert te werken, komt er mogelijks geen belangrijk werk van de grond. Want er zijn…de afleidingen. Waar we naartoe vluchten.

Voor mij was dat bijvoorbeeld mijn smartphone en het checken van sociale media of willekeurig surfen op internet.

Dus zet ik mijn telefoon in de stille modus en leg ik hem omgekeerd terwijl ik werk. Door dat kleine fysieke obstakel te maken, vermijd ik 95% van de tijd de telefoonvalkuil.

Een vriend van me verplaatste de sociale media apps op zijn smartphone naar een folder waar hij pas bij kon na veel schermen door te scrollen, zodat de verleiding er niet was wanneer hij even op zijn smartphone keek.

6. Werk aan je motivatie

Dat kan je doen door jezelf eerst deze vragen te stellen:

Hoe zal mijn leven er over 5 jaar uitzien als ik gewoon op dezelfde weg blijf doorgaan als nu?

Hoe zal het leven er voor mij (en misschien zelfs voor de mensen om mij heen) waarschijnlijk slechter uitzien?

Dit is een nuchter onderzoek naar waar je realistisch gezien op weg bent. En het kan ongemakkelijk zijn, maar probeer de negatieve gevolgen zo levendig mogelijk voor je te zien om je motivatie om voor die positieve verandering te gaan, een boost te geven.

Vraag jezelf dan af:

Hoe zal mijn leven er over 1 jaar uitzien als ik begin, volhoud en doorga met deze verandering?

Hoe zal het leven verbeteren (niet alleen voor mij maar ook voor de mensen die ik liefheb) als ik volhoud?

7. Maak je leven overzichtelijk

Als je leven te rommelig en overweldigend is dan kan het zijn dat je je afsluit en uitstelgedrag vertoont door lui in de zetel te gaan liggen en alleen maar naar tv of je smartphone te kijken.

Als dat het geval is, begin dan met je tijd beter te managen.

Twee vragen die mij daarbij geholpen hebben, zijn:

Waar zou ik aan werken als ik vandaag maar 2 uur tijd had om te werken?

Als ik vandaag maar 1 uur vrije tijd had, hoe zou ik dat dan besteden?

Gebruik deze vragen om jouw tijdsbesteding in vraag te stellen en om jouw topprioriteiten te vinden.

Kijk dan wat je kan elimineren, minimaliseren of misschien delegeren van de dingen die niet in jouw antwoorden staan.

8. Laat enthousiasme, energie en motivatie van anderen binnen

Wat je in je geest en leven binnenlaat, zal je beïnvloeden. Als de mensen met wie je het meest optrekt over het algemeen een beetje lui zijn, dan is het gemakkelijk om je gewoon aan te passen aan die stemming en manier van denken en erin mee te gaan.

Maar als je meer tijd doorbrengt met gemotiveerde mensen in het echte leven en via boeken, internet en podcasts, dan zal dat ook je manier van denken en je stemming gaan beïnvloeden.

Denk dus na over wat je in je brein toelaat en breng daar desgewenst enkele veranderingen in aan.

9. Waardeer en geniet van je luie tijd

Ik heb ook geleerd dat wanneer ik mijn luie tijd meer bewust besteed, ik meer gemotiveerd en energieker ben om later weer aan het werk te gaan.

Ik zorg er dus voor dat ik de luie tijd die ik voor mezelf heb en creëer, waardeer en er ten volle van geniet.

Wat ga jij veranderen?

timemanagement boek


Wil je meer tijd winnen?

Wil je elke dag een uur extra vrijmaken? Lees dan het boek Meer tijd in 12 stappen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Meer tijd in 12 stappen
Lees dit als je meer dan 40 uur per week werkt
7 herkenbare timemanagement problemen. Met oplossing.

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Pinterest-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe stop je met zo lui te zijn: 9 simpele gewoontes

 1. shivatje zegt:

  Door gewoon weg niet toe te geven aan luiheid.
  Dit doet men zichzelf aan
  Hier komt vaak ook uitstel gedrag van

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.