Hoe je in 5 minuten het werk vindt dat bij jou past

Loopbaancoach over mijn passie vinden“Ik zou wel iets anders willen doen, maar wat?”

Dit lijkt één van de grootste uitdagingen die mensen hebben bij het vinden van betekenisvol werk. Ik hoor het vaak als loopbaancoach.

“Ik weet niet wat mijn passies zijn. Ik heb geen idee waar mijn sterktes liggen, of wat mijn talenten zijn of welk verschil ik wil maken in de wereld. Als ik dat wel zou weten, dan zou ik daar zeker mee aan de slag gaan!”

Je wil dingen veranderen, maar zonder een duidelijke en inspirerende visie om naartoe te werken, is het lastig om de motivatie te vinden om de eerste stap te zetten.

Daarom is het zo belangrijk om je passie te ontdekken. Dat is de sneeuwbal die alles aan het rollen brengt.

Vandaag wil ik je een oefening van 5 minuten geven die daarbij het verschil kan maken.

Haal de antwoorden bij de mensen in je omgeving. Natuurlijk kent niemand jou beter dan jijzelf, en tegelijk zitten we vaak zo diep in ons eigen gedachtenpatroon, met onze eigen angsten en ideeën, dat we onbewust blind zijn voor wat het meest voor de hand ligt.

In plaats van alle druk op jezelf te leggen, vraag het dus aan de mensen die jou het beste kennen. Soms is het eerlijke perspectief van een buitenstaander precies wat we nodig hebben om eindelijk klaarheid te krijgen.

De oefening is simpel: mail vijf mensen uit jouw dichte omgeving, en stel hen telkens vier vragen. Kies mensen die jou goed kennen, die eerlijk zullen zijn en uit verschillende kringen. Bijvoorbeeld: een collega, een vroegere baas, je partner, een broer of zus, een goede vriend en een mentor.

Dit zijn de vier vragen:

1.     Welke zijn volgens jou mijn grootste passies en waarom? Kan je dat uitleggen?

2.     Waar denk je dat mijn grootste sterktes en talenten liggen? En waarom?

3.     Als je de vorige antwoorden bekijkt, en met wat je over me weet, welke loopbaan zou je denken dat bij mij zou passen? Of wat zou je me zien doen als hobby of vrijwilligerswerk? Wat maakt dat je dat denkt?

4.     Stel dat je me niet persoonlijk kende, voor welk talent, vaardigheid of passie zou je bereid zijn mij te betalen om jou erbij te helpen of het jou te leren?

Om het nog eenvoudiger te maken, heb ik een e-mailsjabloon gemaakt dat je kan gebruiken (gewoon copy-paste en hier en daar een naam of woord aanpassen):

*****

Onderwerp: Graag jouw ideeën bij mijn nieuwe loopbaanplannen (als het kan tegen eind deze week)

Hallo Valerie

Zoals je weet ben ik op zoek naar een job die me voldoening geeft, en denk ik na over wat dat kan zijn. Omdat jij me goed kent, zou ik graag jouw hulp hierbij inroepen.

Ik ben op zoek naar mijn passies, en de dingen die me liggen en waarin ik goed ben.

Kan je daarom een paar minuutjes vinden om de volgende vragen voor me te beantwoorden? Wellicht zie jij me op een andere manier dan ik mezelf zie, dus dat zou een enorme hulp betekenen voor mij. Wees alsjeblieft zo open en eerlijk mogelijk, ik ben echt op zoek naar eerlijke feedback.

Dit zijn de vragen:

1.     Welke zijn volgens jou mijn grootste passies en waarom? Kan je dat uitleggen?

2.     Waar denk je dat mijn grootste sterktes en talenten liggen? En waarom?

3.     Als je de vorige antwoorden bekijkt, en met wat je over me weet, welke loopbaan zou je denken dat bij mij zou passen? Of wat zou je me zien doen als hobby of vrijwilligerswerk? Wat maakt dat je dat denkt?

4.     Stel dat je me niet persoonlijk kende, voor welk talent, vaardigheid of passie zou je bereid zijn mij te betalen om jou erbij te helpen of het jou te leren?

Je mag gewoon antwoorden op deze mail en je antwoorden onder elke vraag tikken. Het zou geweldig zijn als je dat kan doen tegen het einde van deze week. Ik heb dit weekend daarover een gesprek met mijn coach, dus jouw antwoorden kunnen daarbij erg waardevol zijn.

Ik kijk alvast uit naar jouw ideeën hierover, en ik laat je zeker weten welke richting ik beslis uit te gaan eens ik alles helder op een rijtje heb.

Heel erg bedankt!

– Jouw naam

*****

De slechtste stap is geen stap.

En “Ik weet niet wat ik wil doen,” is geen excuus om niets te doen.

De meeste avonturen beginnen zonder dat mensen idee hebben waar ze naartoe leiden. Maar we gaan toch enthousiast aan de slag.

Blijf dus niet piekeren vraag het aan de mensen die je het beste kennen. Ze zullen je inzichten geven die je anders nooit zou krijgen.

Jouw taak vandaag: Neem nu vijf minuten de tijd en stuur minstens twee van deze e-mails. Stuur de rest nog voor het einde van vandaag. Beter nog, stuur ze nu allemaal. Je krijgt bonuspunten wanneer je de antwoorden opvolgt met een live gesprek, al dan niet met een lekker glaasje.

Stuur me gerust een berichtje met wat je hebt geleerd uit dit experiment.

Als erkend loopbaancoach help ik jou om te vinden wat jou energie geeft en te zien hoe je dat kunt ontwikkelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 loopbaanfouten die je moet vermijden
Wil je (bijna gratis) loopbaanbegeleiding?

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevolle tip vindt, deel deze dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.