Voel je je ook zo machteloos over veel dingen tijdens deze coronaperiode? Dit zijn tips om jezelf nu meer controle over je leven te geven.
Neem eerst een leeg blad papier en teken een grote cirkel met daarin een kleinere cirkel.
Buiten de kleine cirkel maar binnen de grote cirkel noteer je de dingen die je niet kunt controleren: hoe lang het virus nog rondwaart, of jij of iemand die je kent ziek wordt, of jouw bedrijf of werkgever lijdt onder de coronamaatregelen, of wanneer er een vaccin komt. Of nog: het regeerakkoord, de beurskoersen, wat andere mensen over jou denken,… Ze kunnen heel makkelijk jouw tijd en energie opslorpen, maar je hebt nagenoeg geen controle over die gebeurtenissen. Die grote cirkel noemen we jouw Cirkel van Betrokkenheid.
Binnen de kleine Cirkel van Invloed noteer je de dingen die je wel kunt controleren: hoe je jouw tijd doorbrengt, hoe je voor jouw familie zorgt, waar je geld aan uitgeeft, de informatie die je leest of de tv-programma’s die je bekijkt, het voedsel dat je eet, hoe goed je de veiligheidsmaatregelen volgt.
Wanneer je daarmee klaar bent, knip je de buitenste cirkel eraf en verkreukel je die lijst van dingen die je niet kunt controleren. En gooi je die weg. Hang de lijst met dingen die je wel kunt controleren naast jouw computer of waar je die veel ziet.
Het herinnert je eraan dat je gefocust kunt blijven en dat je jouw emotionele toestand onder controle hebt. Door jouw Cirkel van Betrokkenheid te laten voor wat hij is, of door hem sterk te reduceren, maak je meer tijd en energie voor jouw Cirkel van Invloed. Dat betekent dat je meer mentale ruimte hebt om dingen te ondernemen, om zinvolle gesprekken te voeren, of om op een andere manier bij te dragen aan de wereld rondom jou. Door dingen te doen, door zaken te ondernemen in jouw leven – in plaats van louter informatie te consumeren – leer je meer, ervaar je meer en draag je meer bij aan je leven.
Hoe je sterker wordt in het coronatijdperk
Het vermogen om je gedachten, gevoelens en acties te sturen om een doel te bereiken is een noodzakelijke vaardigheid om te beheersen in dit Covid-19-tijdperk.
Toch vinden veel mensen het tegenwoordig moeilijker om hun zelfbeheersing te behouden. Wanneer we onder extreme stress staan, belast dat onze mentale vermogens, waardoor ons vermogen om gemotiveerd te blijven uitgeput raakt.
De oude Grieken hadden een woord voor het gebrek aan zelfcontrole: akrasia. Het is wat er gebeurt als we bezwijken voor een verleiding die goed voelt in het moment, in plaats van iets te doen dat goed zou zijn voor ons op de lange termijn. Urenlang naar Netflix kijken bijvoorbeeld, in plaats van werk te doen dat ligt te wachten.
Dit coronatijdperk is voor velen moeilijk. Het is heel menselijk om soms eens de zelfbeheersing te laten verslappen. Wanneer dat gebeurt, pijnig jezelf dan niet. Het is oké en van tijd tot tijd zelfs te verwachten. Wees mild, en herpak je gewoon.
Onderzoek toont aan dat mensen die aan zelfcontrole doen een heleboel voordelen genieten, zoals minder lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen en een langere levensduur, meer succes op school en op het werk, minder ruzies en betere relaties. Dat zegt Roy Baumeister, een sociaal psycholoog en professor aan de Universiteit van Queensland in Australië, die 30 jaar lang zelfcontrole heeft bestudeerd.
Het goede nieuws: Iedereen kan zijn zelfbeheersing versterken. Een recent artikel over het onderzoek naar zelfcontrole geeft twee belangrijke manieren om dat te doen.
De eerste is het ontwikkelen van betere gewoontes, zoals het uitzetten van je gsm als je geconcentreerd moet werken, lokaal winkelen zodat je naar de winkel kunt wandelen en wat beweging krijgt, of elke avond op hetzelfde moment in je bed stappen.
De tweede manier is anders gaan denken (in onderzoekstaal: cognitive appraisal). Het idee is om jouw perspectief te verbreden en zo meer meester over jezelf te worden. Dit zijn enkele technieken om je hierbij te helpen.
1. Creëer een alter ego
Om je vastberadenheid te versterken, stel je je voor dat je een ander, competenter persoon bent. Moet je een moeilijk gesprek voeren dat je liever vermijdt? Stel je voor dat je een toponderhandelaar bent. Wil je sneller lopen of fietsen? Doe alsof je een Olympische atleet bent in de finale.
Je kunt je ook afvragen wat iemand die je bewondert in dezelfde situatie zou doen. Studies tonen aan dat wanneer kleine kinderen doen alsof ze een favoriet personage zijn – Batman, Bob de Bouwer of Dora de Ontdekkingsreiziger – ze beter presteren op uitdagende taken, zoals het beter regelen van hun emoties of hun frustratie beheersen.
Werkt dit ook voor volwassenen? Ja. Denk dus even na wie jij kan kiezen als jouw alter ego, jouw superheld.
2. Praat tegen jezelf als tegen een ander
Ben je van streek? Praat dan tegen jezelf zoals je tegen een ander zou praten. Deskundigen stellen zelfs voor om de derde persoon te gebruiken om afstand in te voegen: “Wim voelt zich gestresseerd door die deadline, maar hij overleeft het wel.” Studies tonen aan dat mensen die dit doen minder angst voelen en beter presteren onder stress.
Wat je eigenlijk doet door zo te praten is mentale ruimte creëren tussen jou en bijvoorbeeld de verleiding waarmee je worstelt of de neiging om tegen je kind te schreeuwen. Dit wordt “psychologische afstandelijkheid” genoemd.
3. Reis in de tijd
Denk terug aan een moment in het verleden dat je vastberaden was. Of denk aan uitdagingen uit het verleden die anderen hebben overwonnen.
Onderzoek toont aan dat het ook kan helpen om je een moment in de toekomst voor te stellen – over een week of over een jaar – wanneer het beter zal gaan. Je denkt: ‘Ja, het is nu een turbulente tijd. Maar het wordt weer normaal.’
4. Stel jouw toekomstige zelf voor
Visualiseer jezelf in de toekomst zoals je wil zijn. Dat helpt om je te richten op jouw doelen voor de toekomst in plaats van voor onmiddellijke bevrediging te gaan. Daarbij moet je ook de obstakels identificeren die in de weg staan.
Silke is alleenstaande mama van een peuter. Ze verbeeldt zich vaak haar toekomstige zelf wanneer ze zich geïrriteerd of overweldigd voelt, of aan zichzelf twijfelt.
Onlangs toen ze haar dochter ’s avonds voor de vijfde keer in slaap wiegde en probeerde haar geduld niet te verliezen en de paniek over het werk dat ze nog moest doen niet groter te laten worden, sloot ze haar ogen en stelde ze zich een paar jaar ouder voor. Ze stelde zich een mooi huis en een fijne job voor. En ze stelde zich voor dat haar dochter praatte en lachte en dat ze samen speelden. “Dit hielp me te zien hoe tijdelijk dit moment in haar leven is, en ik smolt in plaats van te ontploffen,” zegt Silke. “Ik voelde me ineens zo gelukkig om daar met haar te zijn.”
Vaak als ze zich haar toekomstige zelf inbeeldt, vraagt Silke om advies over een relatie of een job of zelfs hoe laat ze moet gaan slapen. En dan neemt ze het advies aan.
“Ik ken mijn toekomstige zelf intussen goed genoeg om te weten dat ze weet wat het beste is,” zegt ze. “Ze is niet gekomen waar ze is door energie te verspillen aan niet beschikbare mannen, de hele nacht te blijven kijken naar oude afleveringen van ‘Sex and the City’ of slechte financiële keuzes te maken. Dus ik ook niet.”
5. Bevrijd jezelf van perfectionisme en bevestigingsdrang
Is het patroon van perfectionisme meester over jou? Beheerst perfectionisme jouw denken, voelen en doen? Dan ben je zelf geen meester meer over je leven. Gelukkig kan je jezelf bevrijden van dit patroon. Ontdek er hier meer over.
Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van het patroon van overdreven perfectionisme en bevestigingsdrang en stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan
P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de Facebook, LinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!