Lijd jij ook aan beslissingsmoeheid? Doe dit

beslissingsmoeheidMoet je binnenkort voor de rechter verschijnen? Dan kan je maar beter hopen dat de rechter net een broodje heeft gegeten.

Onderzoekers bestudeerden in 2011 meer dan 1100 beslissingen van acht Israëlische rechters in een paroolcommissie. Hun bevindingen waren verrassend: de grootste factor die bepaalde hoe mild een rechter zou zijn, was hoe lang het geleden was dat de rechter een snack of lunchpauze had gehad.

Direct na een korte pauze kwamen de rechters met een positievere houding binnen en namen ze mildere beslissingen. Maar naarmate ze minder energie hadden, begonnen ze strenger te oordelen. Het probleem: beslissingsmoeheid. Het mentale werk van het nemen van al die beslissingen, de ene na de andere, vermoeide de rechters.

Beslissingsmoeheid helpt te verklaren waarom normaal gesproken verstandige mensen boos worden op collega’s en huisgenoten, en junkfood kopen in de supermarkt.

Net als je spieren, verbruiken je hersenen de hele dag door energie. Net zoals je meer kans hebt om iets te laten vallen na een hele dag zware dingen tillen, heb je meer kans om een slechte beslissing te nemen na een hele dag moeilijke keuzes maken.

Dat is de reden dat snoeprepen bij de kassa liggen en groenten aan de ingang. Jouw eerste beslissingen zijn waarschijnlijk intelligenter. Na een half uur keuzes lopen maken, heb je meer kans om iets ongezonds in de kar te gooien.

Jarenlang hebben onderzoekers geworsteld met het begrijpen van beslissingsmoeheid: hoe is het te verklaren? Sommigen speculeerden dat er een correlatie was met glucose, het belangrijkste type suiker in ons bloed en de belangrijkste energiebron van onze cellen.

En inderdaad: de resultaten van onderzoek (Todd Heatherton) naar de invloed van glucose op beslissen zijn verbluffend. Als de glucose laag is, zo blijkt, blijven je hersenen wel werken. Maar de energie verschuift: de hersenen reageren sterker op onmiddellijke beloningen en minder intens op beloningen op lange termijn. Wanneer jouw brein merkt dat de brandstof op korte termijn laag is, gaat het over op het signaleren van kortetermijnbehoeften.

Wat slimme mensen doen aan beslissingsmoeheid

Mensen gebruiken/misbruiken onbewust al jaren deze kennis. Het valt te betwijfelen of de managers van supermarkten precies wisten waarom mensen meer geneigd waren om snoep te kopen bij de kassa. Maar het leek te werken. Net zo plannen politieke onderhandelaars marathonvergaderingen, wetend dat laat in de nacht mensen makkelijker te vermurwen zijn tot een akkoord.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om zelfverzekerder beslissingen te nemen en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.  Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!  Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:    Lees verder: 7 vragen die je helpen bij elke moeilijke beslissing 7 redenen om geen spijt te hebben van jouw beslissing Wil je een goede beslissing nemen over jouw loopbaan?  P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!Gelukkig kan je er iets aan doen.

1. Neem minder beslissingen

Een voor de hand liggende manier om te voorkomen dat je door te veel beslissen vermoeid raakt: neem minder beslissingen. Kijk welke van jouw dagelijkse beslissingen geautomatiseerd kunnen worden. Mark Zuckerberg en Barack Obama hebben dit gedaan door elke dag dezelfde outfit te dragen. “Ik probeer de beslissingen te beperken,” zei Obama. “Ik wil geen beslissingen nemen over wat ik eet of draag. Omdat ik te veel andere beslissingen moet nemen.

2. Maak gewoontes in plaats van beslissingen

Sommige beslissingen kan je niet vermijden, maar kan je wel omzetten in gewoontes. Gewoontes gebeuren gewoon. Als je vijf jaar lang elke ochtend 30 minuten hebt gejogd, moet je ’s morgens niet meer beslissen om te joggen, net zoals je niet meer moet beslissen om je tanden te poetsen. Het gebeurt gewoon.

In zijn boek “The Power of Habit” schrijft Charles Duhigg over hoe gewoontes een eenvoudige neurologische lus inhouden: trigger, routine en beloning.

Als je een dagelijkse gewoonte wil installeren, experimenteer dan met verschillende beloningen: een stukje chocolade na het joggen of 20 minuten van je favoriete tv-programma. En kies een voor de hand liggende trigger: ’s morgens vroeg, of net wanneer je terug thuiskomt van het werk.

Wat het ook is, uiteindelijk zal de echte beloning de gewoonte zelf zijn. En je hoeft er niet over na te denken. Net zoals je vandaag je ouders niet meer nodig hebt om je aan te zetten om je tanden te poetsen.

Wanneer het een geïnstalleerde gewoonte is, draagt het niet meer bij aan de beslissingsmoeheid.

3. Houd je glucose stabiel

Hoeveel beslissingen je ook automatiseert of elimineert, je zal er nog steeds veel moeten nemen. Net als die rechters in het onderzoek, zal je het moeilijker hebben wanneer jouw glucose daalt. Beter eten kan dit verhelpen. Probeer vooral veel complexe koolhydraten te eten die langer energie afgeven. Deze voedingsmiddelen hebben een lage glycemische index: een maat voor hoe snel voedsel de bloedglucosespiegels doet stijgen.

Probeer rauw, volwaardig voedsel te eten. Over het algemeen geldt dat hoe meer gekookt en bewerkt, hoe hoger de glycemische index. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zijn bijvoorbeeld aardappelen, wit brood, bewerkte graanproducten, en witte rijst.

Enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen om jouw glucose de hele dag stabiel te houden, zodat je betere beslissingen kunt nemen, zijn: fruit zoals appels, perziken en kersen, peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en kidneybonen, groenten als champignons en broccoli, en ook zoete aardappel.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om zelfverzekerder beslissingen te nemen en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 vragen die je helpen bij elke moeilijke beslissing
7 redenen om geen spijt te hebben van jouw beslissing
Wil je een goede beslissing nemen over jouw loopbaan?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.