De makkelijkste manier om iets te veranderen in je leven

Hoe gewoontes veranderen of doorbrekenVind je het ook soms zo moeilijk om iets te veranderen in je leven?

Om bijvoorbeeld meer te lezen, te beginnen sporten, meer water te drinken, meer dankbaarheid te ervaren, dat boek te beginnen schrijven, jouw e-mail inbox of je huis op orde te krijgen?

Je neemt het je wel voor, maar al te vaak blijkt dat doel net iets te groot waardoor het succes en het resultaat achterwege blijven.

Dan heb ik goed nieuws. Want er is een bewezen en plezante manier om jouw gedrag te veranderen.

De methode heet Tiny Habits. Ze is ontwikkeld door BJ Fogg van Stanford University. Fogg is de wereldexpert als het gaat om gedragsverandering van mensen. De beste manier om nieuw gedrag aan te leren is volgens hem om te starten met Tiny Habits of Piepkleine Gewoontes.

Een Tiny Habit kost heel weinig tijd, terwijl de impact ervan op je leven groot kan zijn.

Met een Tiny Habit leer je jezelf dus nieuw gedrag aan op een eenvoudige manier. Fogg geeft een alledaags voorbeeld: als jouw doel is om vaker jouw gebit te flossen, dan is jouw Tiny Habit het flossen van één tand.

Essentieel is dat je jouw Tiny Habit koppelt aan een routinematige handeling. Bijvoorbeeld: telkens als ik mijn tanden ga poetsen, flos ik een tand. Zo ontstaat een nieuwe routine die het eenvoudig maakt om je Tiny Habit, je nieuwe gedrag, uit te voeren.

Zo’n Piepkleine Gewoonte is dus een handeling die je zeker een keer per dag doet, minder dan 30 seconden tijd én weinig moeite kost.

Fogg bedacht ook een formule om het je makkelijk te maken om een Tiny Habit toe te passen in je dagelijks leven. De formule is: Nadat ik (noem hier een bestaande routine: iets wat je nu al doet) doe ik (de Tiny Habit, Piepkleine Gewoonte).

lifecoach over gewoontes

Als het je gelukt is om de Piepkleine Gewoonte uit te voeren dan vier je dat, bijvoorbeeld door ‘geweldig’ tegen jezelf te zeggen of jezelf een schouderklopje te geven.

Omdat een Piepkleine Gewoonte zo eenvoudig is om te doen, hoef je er dus ook niet zoveel motivatie voor te hebben. En omdat je het na een routinehandeling doet, maak je het jezelf nog makkelijker. Want die handeling is de trigger om je Tiny Habit uit te voeren. Door de Tiny Habit methode te gebruiken maak je van je nieuwe gedrag een automatisme. Uiteindelijk ga je als vanzelf jouw Tiny Habit steeds meer uitbreiden.

Voorbeelden van Piepkleine Gewoontes

  • Na het inschenken van mijn koffie lees ik 2 bladzijden in een boek

  • Na het aanzetten van de tv doe ik 1 push-up

  • Voor ik in de douche stap weeg ik me

  • Telkens als ik naar de brievenbus stap, doe ik een ter plaatse sprint van 30 seconden

  • Na het opstarten van mijn computer drink ik een glas water

  • Na een telefoongesprek glimlach ik 10 seconden lang

  • Telkens als ik de trap op loop, bedenk ik een ding waarvoor ik dankbaar ben

Met welke Piepkleine Gewoonte begin jij vandaag?

Als mental coach help ik jou om nieuwe succesvolle gewoontes te ontwikkelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 kleine gewoonten die jouw geluk in de weg staan
7 gewoontes die jou gelukkiger maken
Heb je de slechte gewoonte om in een job te blijven zitten die jou niet ligt?

P.S. Wil je jouw kennissen helpen om goede nieuwe gewoontes te ontwikkelen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.