De 2 krachtigste woorden om je doelen te bereiken

Ken je dat? Je hebt jezelf een doel gesteld, een nieuw voornemen, en je zit vol enthousiasme. Toch de eerste week, misschien ook nog de tweede. En dan is jouw voornemen verwaterd. Maanden gaan voorbij en je hebt weer geen echte vooruitgang geboekt.

doelen bereiken volgens mental coach loopbaancoach perfectionismecoach mental coach psycholoog

We raken zo makkelijk afgeleid waardoor onze voornemens ontsporen. Zelfs als we doelen nastreven die er voor ons echt toe doen. Het probleem is dat vooruitgang boeken wilskracht vergt, en wilskracht is als een spier. Door ze te gebruiken, raakt ze vermoeid. Om vooruitgang te boeken en onze doelen te bereiken, moeten we onze wilskracht een pauze gunnen zonder dat we stilvallen. Maar hoe doen we dat?

Zelfs kleine beslissingen nemen – zoals even gaan joggen of de keuken opruimen – vragen mentale energie. En wanneer we veel beslissingen nemen, kan onze energie op zo’n laag pitje komen te staan dat we niet de juiste beslissing nemen. Dat kan onze doelen sneller doen verwateren dan wat dan ook. Het is wat de meeste goede voornemens met nieuwjaar al na een paar weken doet inzakken.

De oplossing is om de beslissing te elimineren. In plaats van te moeten kiezen: ‘ga ik nu joggen of toch maar niet?’, leg je op voorhand al jouw loopkleren klaar. Je hoeft dan niet meer op dat moment te beslissen, je hoeft alleen maar de beslissing te volgen die je de avond ervoor al had genomen.

Zo creëer je een doel dat onderzoekers een “implementatie-intentie” noemen. Het is het makkelijkst om een implementatie-intentie te zien als een eenvoudige als/dan stelling. Op die manier heb je al besloten hoe je een obstakel overwint, nog voor je het tegenkomt.

Dus dat zijn de magische woorden: als en dan.

Plan om te slagen

Laten we zeggen dat het jouw doel is om elke dag om 17u te stoppen met werken om bij je gezin te zijn. Maar je hebt telefoontjes, collega’s die komen praten, last-minute vergaderingen, en nog veel meer. Bij elke nieuwe aanvraag moet je beslissen wat er belangrijker is: jouw stoppen met werken, of de dringende verzoeken die altijd weer opduiken. Het vermoeit je en voor je het weet is het 17u45.

tips van time management mental coach loopbaancoach psycholoog perfectionismecoach

Om over deze obstakels heen te komen, kan je een reeks van uitvoeringsplannen maken. Hier zijn vier voorbeelden:

Als ik na 16u45 een telefoontje krijg, dan laat ik het naar voicemail gaan.

Als een collega ziet dat ik me klaar maak om te vertrekken en die collega wil nog praten, dan zal ik die laten weten dat ik dat morgen graag doe, maar nu thuis word verwacht.

Als ik een vergaderverzoek krijg voor 16u, dan laat ik de organisator weten dat ik vijf voor vijf moet vertrekken en maak ik mijn spullen klaar om tijdig te kunnen vertrekken.

Als ik voor het einde van de dag een e-mail moet beantwoorden, dan doe ik dat voor 16u30 en zal ik na 16u45 geen e-mail meer checken.

Wat je doel ook is, de truc is om gewoon door te denken over de onvoorziene omstandigheden en obstakels die je ervan weerhouden om het te bereiken. Als je eenmaal hebt nagedacht over de meest waarschijnlijke obstakels, kun je vooraf reageren, zodat je weet wat je moet doen op het moment dat ze zich voordoen.

Denk eens na over een doel dat op dit moment voor jou van belang is. Wat belemmert jouw vooruitgang? Maak een lijst met implementatie-intenties. Zoals de voorbeelden hierboven: zet ze in de eerste persoon, en bekijk ze vaak.

Dit soort planning geeft ons een soepele manier om obstakels te overwinnen. Als je ze een paar keer hebt gebruikt, worden ze een tweede natuur. Je hoeft jezelf er niet meer aan te herinneren om te gaan joggen. Het is gewoon wat je doet.

Er is misschien wat verbeelding voor nodig om de mogelijke obstakels voor je doelen te doorgronden, maar het is de moeite waard. Onderzoekers Peter M. Gollwitzer en Gabriele Oettingen namen bijna honderd studies met in totaal meer dan 8.000 deelnemers onder de loep. Hun conclusie: dergelijke implementatie-intenties hebben een significante impact op mensen om hun momentum te behouden en hun doelen te bereiken.

We weten allemaal dat we met obstakels te maken krijgen. Maar als we vooruit plannen, hebben we een betere kans om ze te overwinnen en ons doel te bereiken. En het enige wat nodig is, zijn twee kleine woorden om aan de slag te gaan.

Vraag: Met welke doelen worstel jij nu? En welke uitvoeringsplannen maak je om ze weer in beweging te krijgen?

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om zelfverzekerder beslissingen te nemen en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 vragen die je helpen bij elke moeilijke beslissing
7 redenen om geen spijt te hebben van jouw beslissing
Wil je een goede beslissing nemen over jouw loopbaan?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De 2 krachtigste woorden om je doelen te bereiken

  1. shivatje zegt:

    Durven zeggen ik ga ervoor. Dan pas kan je eigen doel bereiken.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.