3 leugens over succes die je nog steeds gelooft

Succes coach geeft inzichten over succesEr wordt heel wat nonsens verteld over het bereiken van succes. En omdat we die dingen vaak al van in onze kindertijd horen, is het moeilijk om het onderscheid te maken tussen wat waar en wat niet waar is. Stel daarom de uitspraken die je hoort over succes in vraag.

Bepaal eerst wat succes voor jou betekent. Want dat verschilt voor iedereen. Veel woordenboeken brengen succes in verband met geld en status. Dat is ook hoe de meeste mensen het zien. En daarover gaan ook de leugens die we hier onder de loep nemen.

Dit zijn 3 enorme leugens die je waarschijnlijk al van tijdens jouw opvoeding gelooft over succes.

1. Het gaat allemaal om wie je kent

“Ik kan niet succesvol zijn, of een onderneming opstarten, of…. Omdat ik niet het geluk had om in een gezin op te groeien met mensen die veel connecties hebben.”

Heb je dat ooit gehoord/gezegd? Het klinkt zo veroordelend. En het is onzin.

Ja, connecties en netwerken zijn belangrijker dan ooit. En zelf connecteer ik ook graag met anderen, maar dat is waar veel mensen het punt missen.

Ze kijken ernaar alsof je verloren bent als je niet geboren werd met al die connecties. Je kan ze gewoonweg maken. Door er moeite voor te doen, en met de juiste strategieën, kan je een goed geconnecteerd persoon worden.

En die contacten kunnen jou helpen op jouw missie naar succes, of dat nu het volgen van jouw passie betekent of iets anders.

2. Succes zal jou veranderen

“Ik wil niet succesvol/welvarend zijn. Geld gaat mij veranderen in een hebzuchtig/slecht mens.”

Is het niet makkelijk om te geloven dat geld of succes jou zal veranderen als mens? Ik kan begrijpen dat dat het geval kan zijn voor sommige mensen, maar dat hangt meer samen met hun karakter dan dat het een vaststaande regel is.

Ik denk dat mocht ik de lotto winnen, ik het aan niemand zou vertellen. Maar dat is enkel omdat andere mensen jou dan anders gaan benaderen.

Als jij het type mens bent dat dénkt dat het mogelijk is dat je zou veranderen omwille van meer welvaart dan zal dat waarschijnlijk net niét het geval zijn. Want het erkennen van die mogelijkheid zegt al veel over jouw karakter.

Veel mensen die bloeddorstig jagen op geld, voor wie geld hun leven is, dié veranderen. Maar dat betekent niet dat euro’s jou een ander mens gaan maken.

Wees gewoon verantwoordelijk en wees je bewust van de macht die succes met zich kan meebrengen. Dan zal je niet vergeten hoe je jezelf blijft.

3. Als je het maar hard genoeg wil, dan komt het succes naar jou toe.

“Je moet het gewoon hard genoeg willen. De rest komt later.”

Wie me kent, weet dat ik een optimistisch persoon ben, maar sorry: gewoon iets heel hard wensen geeft jou geen enkele garantie.

Natuurlijk heb je enthousiasme/passie/verlangen nodig, maar dat is niet voldoende. Je hebt ook de juiste strategie nodig om iets te bereiken.

Je kan heel hoog mikken, zo hoog als je kan. Maar wees realistisch. En kijk hoe je kan doen wat je graag doet.

Je kan bijvoorbeeld succes definiëren als een inkomen verdienen door de dingen te doen die je graag doet, die niet eens voelen als ‘werk’. Je hoeft dus succes niet te omschrijven als ‘miljonair worden’.

Wanneer je succes anders gaat definiëren kan je het overal vinden.

En nog een extra leugen: succes zal jou gelukkiger maken.

“Als ik meer geld heb dan zal ik gelukkiger zijn.”

Uiteraard helpt meer geld mensen die in armoede leven. Als je niet in jouw basisbehoeften kan voorzien, dan wordt dat heel belangrijk.

Maar toch zijn er heel wat mensen in het rijke Westen die vastzitten in het idee dat ze veel meer geld nodig hebben om gelukkig te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat een lottowinnaar na maximaal twee jaar terug op hetzelfde geluksniveau zit als voor het winnen van het grote lot. Meer geld went. En dan wil je vaak nog meer.

Hoe ga je daarmee om? Gewoonweg door te willen wat je al hebt en door een andere definitie te geven aan succes. Succes kan gaan over doen wat je graag doet, los van geld.

Als coach help ik mensen onder meer bij het bewustwording van wat succes voor hen betekent en hoe ze dat kunnen bereiken. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Verder lezen:
5 overtuigingen waar succesvolle mensen in geloven
5 top tips voor succes in leven én werk
Wat je moet weten om een succes te zijn

Tot slot

Ik heb nog een vraag aan jou:

Welke leugen uit bovenstaande lijst vind jij het meest frappant? Of welke zou jij nog willen toevoegen?  

​Laat me alsjeblieft jouw antwoord weten in het commentaarveld hieronder.

Ik ben heel benieuwd naar jouw inzicht. Als dank voor jouw reactie stuur ik je graag het rapport ‘Haal meer uit je dag’. 

P.S. Deel alsjeblieft dit artikel via de Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van dit inzicht en deze tips profiteren.

 

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 3 leugens over succes die je nog steeds gelooft

 1. MIA VAN DRIESSCHE zegt:

  Dag Wim,succes wensen we mensen toe ,misschien ook onszelf,voor mij is je gelukkig voelen met een goede gezondheid al een succes!Succes en roem zijn zo vergankelijk,maar emphatie en het vertrouwen dat mensen mij geven omdat ik luister en hun “geheimen”nooit doorvertel dat is mijn “SUCCES” Dank voor het doorsturen van alle artikels vanu,echte opstekers!!!
  Vriendelijke groeten,Mia

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Mia. Succes ligt voor jou duidelijk ook in het omgaan met anderen. Vertrouwen en goede relaties met anderen zijn inderdaad één van de belangrijkste bouwstenen van geluk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.