Jouw innerlijke thermostaat houdt je tegen: 7 stappen om hem te resetten

Lifecoach en business coach geeft tips om jouw leven naar het volgende level te brengen.Telkens wanneer ik solliciteer voor een hogere en beter betaalde functie, merk ik dat ik mezelf saboteer,’ begint Jolien. In het daaropvolgende coachinggesprek blijkt dat het aan haar innerlijke thermostaat ligt.

Wist je dat je een innerlijk thermostaatniveau hebt dat elk aspect van jouw leven reguleert: jouw niveau van succes, jouw niveau van genieten van het leven, en jouw vermogen om te bereiken wat je wil? Het werkt voor elk domein van jouw leven en jouw werk/onderneming.

Wanneer je dat thermostaatniveau overschrijdt, doe je vaak iets om jezelf te saboteren, zodat je weer terugvalt in de oude, comfortabele zone waarin je je veilig voelt.

De thermostaat in jouw woonkamer werkt als een schakelaar: hij schakelt de verwarming aan of uit. Wanneer de temperatuur in de Lifecoach over jouw innerlijke thermostaatkamer hoger is dan de ingestelde temperatuur schakelt de thermostaat uit. En wanneer de temperatuur onder de ingestelde temperatuur komt, schakelt de kamerthermostaat aan.

Hoe werkt de ingestelde temperatuur in jouw leven? Het is het vooraf bepaalde gewenste resultaat in jouw geest. Dus als jouw gewenste resultaat is ingesteld op “minder verdienen dan je ouders om ze niet te overschaduwen” (ook al heb je die beslissing nooit bewust genomen en ben je je niet eens bewust van dat programma dat loopt in de achtergrond van jouw leven), dan is dat het resultaat waarnaar je telkens opnieuw zult terugkeren.

Ondanks alle bewuste inspanningen die je doet om meer te verdienen.

Je kan jouw innerlijke thermostaat niet zomaar veranderen door erover na te denken of door wilskracht te gebruiken. Die thermostaat werkt automatisch zonder dat jij er een beslissing over neemt.

Maar wat als het voorgeprogrammeerde resultaat van jouw innerlijke thermostaat niet is wat je wil? Hoe doe je een ‘reset’ van jouw innerlijke thermostaat?

7 effectieve en krachtige manieren om jouw innerlijke thermostaat te resetten

Graag deel ik deze tips uit mijn ervaring als mental coach met jou. 

1.  Ontdek verborgen ‘straffen’ voor het neerzetten van persoonlijke topprestaties
Je ontdekt misschien dat je je onverwacht zorgen maakt over het bereiken van een volgend level in jouw resultaten, zoals het beter doen dan een vriend(in) of het verliezen van een collega wanneer je een promotie maakt. Wees je hier bewust van.

2. Laat de angst, spanning of stress die je verbindt aan het gewenste resultaat gewoon los
Wanneer je focust op een resultaat dat je wenst, zoals meer spreken voor publiek, dan krijg je misschien zwetende handpalmen, een bonzend hart en andere angstreacties. Leer deze los te laten.

3. Verban de geesten uit het verleden
We hebben allemaal gebeurtenissen, mislukkingen en ervaringen uit het verleden die nog altijd negatieve emoties zoals spijt of schaamte naar boven brengen, en zo jouw innerlijke thermostaat op hetzelfde niveau houden.
Identificeer deze emoties en laat ze los, net als de beperkende overtuigingen die toen zijn ontstaan.

4. Haal de ‘voordelen’ boven tafel van de dingen te houden zoals ze zijn
Je bent misschien verrast om te ontdekken dat er verborgen voordelen zijn aan het status quo houden van de dingen, ook al wil je bewust verbeteren. Bijvoorbeeld: je krijgt heel wat steun of sympathie op basis van jouw huidige situatie en onbewust wil je dat niet veranderen.

5. Vergroot jouw comfortzone
Wanneer je een patroon opmerkt in jouw leven, dan kan je jouw comfortzone in dat domein vergroten. Lees er hier meer over.

6. Leg jouw ‘ja-maars’ bloot.
Wanneer je denkt aan een gewenst doel, zijn er vaak ‘ja-maars’. Stemmetjes in jouw hoofd die je vertellen dat het onmogelijk is wat je wil. Ga aan de slag met deze stemmetjes, door ze eerst te erkennen en dan in vraag te stellen.

7. Breng belemmerende overtuigingen aan het licht.
Zoals deze:
Als ik het niet juist doe, dan gaan mensen me niet meer graag hebben, of ze gaan met me lachen, of me uitsluiten of kwetsen.
Als ik faal, gaat er iets ergs gebeuren.
Als ik succes heb, gaat er iets ergs gebeuren.
Stel deze overtuigingen ook in vraag.

Met deze 7 manieren kan je jouw huidige innerlijke thermostaat op een hoger niveau zetten.

Als coach help ik mensen onder meer bij het bewustwording van hun innerlijke thermostaat en bij het instellen van het gewenste niveau. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Verder lezen:
Overwin jouw angsten in 5 stappen
5 tips om jouw beperkende gedachten te stoppen en jouw leven terug te winnen
5 overtuigingen waar succesvolle mensen in geloven

Tot slot

Ik heb nog een vraag aan jou:

Welke tip om jouw innerlijke thermostaat te resetten spreekt jou het meeste aan en waarom?

​Laat me alsjeblieft jouw antwoord weten in het commentaarveld hieronder.

Ik ben heel benieuwd naar jouw inzicht. Als dank stuur ik je voor jouw reactie het rapport ‘Haal meer uit je dag’. 

P.S. Deel alsjeblieft dit artikel via de Facebook, Twitter, en LinkedIn knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van dit inzicht en deze tips profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching, Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Jouw innerlijke thermostaat houdt je tegen: 7 stappen om hem te resetten

 1. Ik heb met aandacht deze inzichten gelezen, in deze fase van mijn leven denk ik dat mijn innerlijke thermostaat al gereset is

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Steven!

  Like

 3. Nummer 4 is voor mij een eye-opener. Ik weet nu dat ik schrik heb om ‘beter’ te worden en boven de grijze massa uit te steken. Het is comfortabeler om middelmaat te zijn. 🙂

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel om dit inzicht te delen, Ria!
  Je bent zeker niet alleen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.