Hoe organiseer je jouw leven om er meer uit te halen?

Lifecoach en business coach geeft time management tips.Hoe gaat het?

Druk, en met jou?

Ook druk!

Bijna iedereen lijkt tegenwoordig te klagen over hoe druk ze het hebben.

Vandaag hebben we meer informatie, activiteiten én opportuniteiten ter beschikking dan enkele decennia geleden. Maar daardoor lijkt tijd, die kostbare grondstof, nog moeilijker te beheersen dan vroeger.

Toch zijn er ook vandaag mensen die in diezelfde 24 uur per dag geweldige dingen bereiken. Wat weten zij dat de meeste mensen niet weten?

Wat is écht belangrijk voor jou?

Je bent omringd door allerlei afleidingen die jouw tijd zullen stelen als je niet oplet.

Iedereen is druk bezig. Maar ben jij druk bezig met de dingen die écht belangrijk zijn voor jou? Of zijn jouw dagen gevuld met tijdrovers?

De eerste stap om productiever te worden is een heel eenvoudige oefening. Kijk waar jouw tijd naartoe gaat op een gemiddelde dag en maak een prioriteit van wat belangrijk is.

Hoe doe je dat?

Neem een blad papier en verdeel het in 3 delen. Schrijf in het eerste deel ‘Slapen – 8 uur’ of welke duur voor jou van toepassing is. In het tweede deel schrijf je ‘Werken – 8 uur’ of wat voor jou van toepassing is. In het derde deel schrijf je de volgende zaken en hoeveel tijd ze gemiddeld in beslag nemen:
– Dingen die je moét doen (douchen, woon-werkverkeer, eten,…)
– Dingen die je wil doen (activiteiten, tijd met jouw gezin,…)
– Andere dingen die je momenteel doet (tv-kijken, Facebook,…)
– Alle andere dingen die tijd vragen en nog niet genoteerd staan

Vraag je nu gewoon af of je gelukkig bent met waar jouw tijd naartoe gaat in die extra +/- 8 uur (naast slapen en werken). Als je graag meer tijd aan jouw hobby of met jouw gezin besteedt maar je merkt dat je elke avond een paar uur voor de tv spendeert dan wil je dat misschien veranderen.

Deze oefening is bedoeld om jou de plekken te tonen waar je tijd ‘lekt’ naar activiteiten waar je niet echt om geeft. Uiteindelijk is het aan jou om jouw leven te organiseren. Misschien zit je net wél graag een paar uur per avond voor tv en besteed je liever minder tijd met jouw gezin.

Schrap tijdrovers

Er zijn dingen in jouw leven die je moét doen maar die niet altijd het beste gebruik van jouw tijd vormen. Misschien ben je elke dag een of twee uur onderweg naar jouw werk. Tijd die je elke dag verliest en die je nooit terugkrijgt. Je kan dan onderzoeken hoe je een job dichter bij huis vindt of hoe je kan telewerken. Er zijn altijd keuzes.

Ben je veel onderweg met jouw kinderen om ze naar sport- en/of muziekschool te brengen? Kijk eens of je kan afspreken met andere ouders.

En zit je ’s avonds zoveel op Facebook of voor de televisie dat het plots al na bedtijd is? Beperk jezelf dan op deze gebieden zodat je minder tijd verspilt.

Gebruik ‘dode’ tijd productief

Kan je niet onder het woon-werkverkeer uit? Of zijn er bepaalde taken die je toch nog moet doen? Kijk dan hoe je die tijd het meest productief kan invullen. Stel dat je bijvoorbeeld naar een cursus luistert onderweg, dan heb je met 5 à 10 uur per week een opleiding van 250 tot 500 uur per jaar. Een rijdende universiteit zeg maar.

Koken of poetsen? Je kan jouw kind(eren) betrekken of ze in de buurt hebben om mee te babbelen.

De essentie is: hoe kan ik het beste maken van de tijd die ik aan ‘moeten’-activiteiten besteed?

Het is JOUW tijd

We hebben allemaal een beperkte hoeveelheid tijd. En het is aan onszelf om er het beste uit te halen. Door te bepalen wat je zelf belangrijk vindt en het beste te maken van ‘dode’ tijd verander je jouw leven aanzienlijk. Denk eraan dat het om het ontwerpen van jouw ideale leven gaat, en niet om dat van iemand anders. Dus richt je op wat werkt voor jou.

Als coach help ik mensen onder meer bij beter inzetten van hun tijd bij het bereiken van hun doelen. We bepalen samen de stappen en zorgen dat er écht vooruitgang wordt geboekt. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

Verder lezen:
In Meer tijd in 12 stappen ontdek je hoe je dankzij één eenvoudige techniek je productiviteit verdriedubbelt, en wat de gemakkelijkste manieren zijn om beter te worden in timemanagement, om zo meer gedaan te krijgen. Klik hier om het boek te bestellen en eindelijk meer tijd te hebben voor wat écht belangrijk is in jouw leven.

Tot slot

Ik heb nog een vraag aan jou:

Welke tip om jouw leven beter te organiseren spreekt jou het meeste aan en waarom?

​Laat me alsjeblieft jouw antwoord weten in het commentaarveld hieronder.

P.S. Deel dit artikel met jouw Facebookvrienden, LinkedIncontacten, Twittervolgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Hoe organiseer je jouw leven om er meer uit te halen?

 1. dettepet zegt:

  Elke dag 2 visualisatie oefeningen doen van doelen die ik wil bereiken. Ik visualiseer dat ik een baan heb of dat ik meer tijd met mijn gezin doorbreng. Heel effectief.

  Like

 2. Wendy Mateos zegt:

  voor mij is de tip ‘Alle andere dingen die tijd vragen en nog niet genoteerd staan’ en nadenker, Ik denk dat als ik dit onder de loop neem, ga verschrikken

  Like

 3. Lieve Neve zegt:

  Beste Wim,
  na de dood van mijn zoon is bij mij het idee ontstaan er een boek over te schrijven. In dit boek wordt beschreven welke daarmee gepaard immens verdriet dit te weeg brengt. De frustraties en woede die uit de dood van je kind voort vloeien en de verwarring en misverstanden die hier door kunnen ontstaan in gewone en nieuw samengestelde gezinnen komen hierin aan bod. Het is een levenswerk waar ik twee jaar aan gewerkt heb. Ik besef heel goed dat het niet gemakkelijk is om een uitgever te vinden en die interesse heeft over dit thema. Daarbij moet men nog iemand vinden die mijn bundel kan nalezen en verbeteren op spelling ’s fouten. Maar mijn motto is: Ondertussen heb toch mensen gevonden die interesse hebben voor mijn verhaal. Het is nu afwachten wat het zal worden. “Mijn motto is: Geef nooit op”. Ooit lukt het mij wel.
  Vriendelijke groeten
  Lieve Neve

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie en input! Visualisatie-oefeningen zijn inderdaad heel effectief omdat ze jou helpen focussen van jouw doel, waardoor je jezelf minder laat afleiden. Veel succes verder!

  Like

 5. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Lieve. En veel succes met jouw boek.
  Als je dat ziet zitten, kan je jouw boek ook als ebook uitgeven. Zo bereik je in elk geval al een ruim publiek. Het zou geweldig zijn als jouw neergeschreven levenservaring ook anderen kan inspireren!

  Like

 6. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Wendy. Het is inderdaad vaak confronterend om te zien waar we allemaal mee bezig zijn en waar onze tijd naartoe gaat. Ook jij krijgt de extra tips toegestuurd.

  Like

 7. Lies van der Wijngaart zegt:

  Luisteren naar de cursus Zweeds tijdens een lange autorit is een bruikbare tip. Vaak luister ik online naar Zweedse radio en jaarlijks reis ik naar Zweden (familie).

  Like

 8. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor deze tip, Lies! Inderdaad: de tijd die je onderweg bent is geen extra tijd, je kan die nuttig aanwenden om iets bij te leren.

  Like

 9. Sabrina De Ryck zegt:

  Als je een erg drukke job hebt waardoor je ’s avonds pas tegen 20u thuis bent en er ’s morgens om 6u alweer uit moet is de tijd die je over hebt erg kort. Daarom vindt ik de tip ‘gebruik ‘dode’ tijd productief’ erg handig! Samen koken/afwassen en ondertussen praten over de dag of eten en ondertussen samen naar een serie kijken, zo combineer je verplichte taken met quality time én heb je nog een beetje tijd over voor jezelf.
  Een to-do lijstje van taken vind ik ook zeer handig, zo hou je het overzichtelijk en kan je plannen om elke dag iets te doen.
  Bedankt voor de tips Wim!

  Like

 10. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Sabrina!

  Like

 11. MIA VAN DRIESSCHE zegt:

  Dag Wim,uw artikels lees ik met veel interesse!Echte opstekers,doe zo voort!Succes,Mia

  Like

 12. wimannerel zegt:

  Dag Mia,
  Dankjewel voor jouw reactie!
  Wim

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.