Hoe je jouw missie in het leven vindt

Liftcoach toont hoe je jouw levensmissie vindtEen persoonlijke missie uitwerken en nastreven, verhoogt jouw geluk en jouw veerkracht. Het zorgt voor de reden waarom we belangrijke keuzes maken in ons leven, zoals geneeskunde studeren, een boek schrijven, of les geven.

Zo koos Maïté voor een loopbaan in het onderwijs omdat het haar missie is om kinderen te inspireren om hun potentieel te bereiken. Sylvie koos ervoor om fotografe te worden omdat ze de wereld mooier wil maken. En Inge werd podologe omdat ze mensen wil helpen om zich beter te voelen over zichzelf.

Een missie vereist niet dat je één enkele loopbaan of hobby of activiteit nastreeft: het is breed genoeg zodat verschillende strategieën jou in staat kunnen stellen om ze te vervullen. Maar een missie is wel zo smal dat het voelt alsof het het belangrijkste is dat je kan doen in jouw leven.

Moét je echt een missie bepalen voor jouw leven? Neen, dat ook weer niet. Je kan nog altijd genieten van het leven zonder een missie. Je kan jouw job, jouw hobby,… ook gewoon beschouwen als een tijdverdrijf. Of als een plezier. Of zelfs als een noodzakelijk kwaad.

Maar mét een missie kan je wél meer voldoening en zelfs meer energie voelen in jouw leven.

Opgelet: veel mensen laten hun missie beïnvloeden door de verwachtingen van hun ouders of door een bepaald imago dat ze van zichzelf willen ophouden naar anderen.

Maar het gaat niet om wat jou zou kùnnen enthousiast maken. Kijk naar wat jou nu al enthousiast maakt. Of probeer iets uit om te zien of het dat effect heeft.

Niet zo eenvoudig? Dan geef ik je graag een stappenplan om jouw persoonlijke missie te vinden.

1. Stel de juiste vraag

Vraag jezelf niét ‘Wat wil ik doen met mijn leven? Focus niet op een job of een loopbaan. Dat is namelijk een strategie, en geen missie.

Vraag jezelf daarentegen af: Wat voelt aan als de belangrijkste waarde die ik kan creëren? Waarden zijn bijvoorbeeld schoonheid, sociale erkenning, vrijheid, harmonie, liefde of zekerheid voor je gezin.

2. Ga op zoek naar zinvolheid en niet naar passie

Dat is namelijk niet hetzelfde. Passie komt meestal voort uit de strategie, de manier dus waarop je jouw missie in de wereld zet. Jouw missie is bijvoorbeeld de wereld vullen met schoonheid. Jouw passie ligt dan bijvoorbeeld bij fotografie.

3. Maak een lijst van 50 dingen…

…die jou grote vreugde hebben gebracht in het verleden, en 50 activiteiten die jou vandaag nog altijd vreugde bezorgen.

Streef dus naar 100 items, niet om er per sé 100 te hebben, maar om een lange lijst te hebben. Je kan er bijvoorbeeld jouw huidige job op zetten, maar de aspecten van jouw job waarvan je het meest geniet zijn nog betere items op jouw lijst.

4. Kies uit deze lijst de items die het meest zinvol voelen voor jou

Dit doe je best vanuit jouw buikgevoel. Je zal merken dat de items die je selecteert bijna onveranderlijk op een of andere manier bijdragen aan het welzijn van anderen.

5. Groepeer deze items in categorieën

Een aantal items hebben bijvoorbeeld te maken met mensen helpen op een specifieke manier (bv. met hun gezondheid, met hun financiën, of met hun relaties), of met mensen helpen in specifieke situaties (bijvoorbeeld mensen met een bepaalde aandoening, of mensen die een onderneming willen oprichten)

6. Maak op basis van deze categorieën een eerste versie van een missie

Baseer deze missie op ervaringen die je al hebt gehad, niet op wat je graag zou hebben. Bedoeling is om jouw missie te ontdekken, en niet om ze uit te vinden. Vind dus wat er al is, wat nu al aanvoelt als het belangrijkste dat je met je leven zou kunnen doen, niet wat je dénkt dat het is of wat je zou willen dat het is.

Stel je voor dat je op je 80ste of 90ste een ‘lifetime achievement award’ zou krijgen voor het bereiken van jouw missie. Raakt dat beeld een gevoelige snaar? Voelt dat aan alsof dat het meest zinvolle is wat je had kunnen doen? Dan ben je op de goede weg.

7. Neem je tijd

Vanuit jouw ‘kladversie’ van jouw missie bekijk je nu wat je dagdagelijks doet. Voelt jouw missie betekenisvol?

Denk eraan dat jouw missie ook mag wijzigen doorheen de fasen in jouw leven. Wanneer je 50 bent heeft de missie van toen je 30 was misschien een update nodig. Of misschien net niet.

Nog dit. Misschien vind je jouw missie niet door jouw huidige job. Misschien haat je jouw huidige job wel. Weet dat het vaak mogelijk is om die job om te bouwen naar een strategie waarin je wél jouw missie kan nastreven.

Lukt dat niet, dan is het tijd om een verandering van werk te overwegen. Of op zijn minst een activiteit in jouw leven te vinden die jou helpt met jouw missie. Doe het stap voor stap.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen jouw missie te vinden en te beleven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
3 leugens over succes die je nog steeds gelooft
Waarom je lui bent (en wat je eraan kan doen)
Bestaat er een gps voor jouw leven?

P.S. Wil je mij én jouw kennissen een plezier doen? Deel dan dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, zodat jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten kunnen profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.