Zo neem je de beste beslissingen

Lifecoach geeft tips om te beslissenElke dag neem je meer dan 70 beslissingen.

Vooral de grote beslissingen hebben een enorme invloed op het vervolg van jouw leven.

Daarom loont het de moeite om deze 7 strategieën toe te passen.

Het zijn stuk voor stuk tips gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

1. Leid jezelf 2 minuten lang af

In een Carnegie Mellon studie deden beslissingnemers precies dat. Vooraleer ze een keuze maakten over bijvoorbeeld het kopen van een auto, leidden ze zichzelf af door een korte geheugenoefening waarbij ze cijfers in volgorde moesten onthouden.

Elke afleiding van 2 minuten werkt: een gedicht opzeggen, naar muziek luisteren, zelfs Angry Birds spelen.

Hersenscans onthullen dat – terwijl jouw bewuste geest zich focust op de afleiding – jouw onbewuste geest verdergaat met het afwegen van opties. Die kleine pauze verfrist jouw perspectief en zorgt ervoor dat je niet gaat over-denken, want dat leidt tot slechte beslissingen.

2. Drink water en… hou je in

Drink 5 glazen water vooraleer je een grote beslissing neemt, en hou het op gedurende 45 minuten. Als je jouw toiletbezoek kan uitstellen, kan je betere, minder impulsieve beslissingen nemen dan wanneer je blaas leeg is. Dat blijkt uit een studie met vrijwilligers aan de Universiteit van Twente.

De verklaring? De inspanning triggert een verhoogde controle op andere domeinen, inclusief het controleren van impulsen, en dat leidt tot minder haastig genomen beslissingen. (Vreemd genoeg leidt zelfs het dénken aan woorden als urine, toilet en blaas tot hetzelfde impuls-belemmerende effect).

3. Beperk jezelf tot 7 tinten grijs

Limiteer jouw opties (voor het kiezen van een vakantiebestemming, tandpasta, een appartement, eender wat) tot zeven, maximaal. Dat is het gemiddelde aantal eenheden dat ons werkgeheugen kan bemeesteren. Voeg je nog meer toe dan voel je je verlamd.

Zoals die deelnemers in de studie die gevraagd werden om te kiezen tussen zes soorten confituur versus 24 soorten (30% versus 3% kocht een potje).

Hetzelfde blijkt uit studies rond beleggingsfondsen (hoe meer opties, hoe minder inlage) en zelfs speeddates (te veel blijkt een afknapper).

Wanneer we een overdaad aan keuzes hebben, zijn de gemaakte keuzes ook risicovoller (gevonden in een studie over gokkers aan de Universiteit van Warwick), omdat onze vaardigheid om info te verzamelen verzwakt en we minder goede inschattingen kunnen maken.

4. Zorg voor zuurstof

Zet het raam open. Ga even wandelen. Zelfs een heel kleine toename van CO2 (wat we voortdurend uitademen) in de ruimte waar je zit, belemmert het nemen van beslissingen (cf. een studie in Environmental Health Perspectives).

Vrijwilligers namen gematigd slechtere beslissingen wanneer het CO2-niveau op 1000 ppm lag (= een gemiddeld drukbezet lokaal) en dramatisch slechtere besliCO2-meterssingen vanaf 2500 ppm (een nog voller lokaal waarin je de andere kan ruiken). Dit terwijl het niveau buiten op ongeveer 350 ppm ligt.

Hoe meer mensen in een ruimte, hoe meer CO2… bedenk eens welk effect dat heeft op het beslissen in een vergaderlokaal. Overigens kan je zelf een degelijke CO2-meter aanschaffen voor circa 193 euro.

5. Doe wat je zou doen bij het kopen van een nieuwe tv

Baseer jouw beslissing (minstens gedeeltelijk) op de opinies (en de wijsheid) van derden die er meer van weten. Net zoals je zou doen als je googelt naar een sushirestaurant. Dit is wat Chip and Dan Heath vertellen in hun boek ‘Beslist’.

Stel dat je moet beslissen of je al dan niet een jobaanbieding aanvaardt, raadpleeg dan mensen die die functie al vervuld hebben. Of stel dat je gaat verhuizen naar een totaal andere plek, check dan wat de lokale bevolking zegt over die plaats.

Meestal houden we er geen rekening mee, maar een ‘second opinion’ is vaak accurater dan ons eigen buikgevoel.

6. Pas “one-stop shopping” toe

Beschouw al jouw opties tegelijkertijd (simultaan) eerder dan één voor één (sequentieel), zegt Sheena Iyengar in De Kunst Van Het Kiezen.

In een voorbeeld vroeg haar onderzoeksteam mensen om hun favoriete praline te kiezen uit vijf verschillende. Wie alle opties tegelijkertijd zag voelde meer voldoening met zijn keuze dan wie ze één voor één zag en kon proeven – zij wisten niet wat er nog kwam en hoopten altijd dat er nog iets beters op komst was.

Deze les is ook toe te passen op schoenen, een fles wijn, online dating-profielen, noem maar op. Neem een beslissing met àl jouw opties voor jou. ‘One-stop shopping’ zeg maar.

7. Kijk in de toekomst

Denk aan elke optie en aan de gevolgen ervan over 10 minuten, 10 maanden en 10 jaar.

Op deze manier, zegt Suzy Welch in haar boek The 10-10-10 Rule schep je wat emotionele afstand.

Blijf je in die relatie of stop je ermee? Ga je voor nog een kind? Eet je vanavond een pizza?

Vergelijk de implicaties met jouw eigen waarden, dromen en doelen, schrijft Welch. En stel jezelf dan de brandende vraag: “Welke beslissing helpt me het best bij het creëren van mijn eigen leven?

Bonustip: Spendeer geld 

Wanneer je wil dat een beslissing iets wordt waaraan je jezelf moet houden – bijvoorbeeld een beslissing om meer te bewegen, gezonder te eten of jezelf te ontwikkelen, spendeer er dan geld aan. Dat adviseert de Harvard-filosoof Robert Nozick in zijn boek The Nature of Rationality.

Koop bijvoorbeeld een volledige yoga-set en neem een lessenabonnement wanneer je beslist om yoga te doen. Betaal al op voorhand voor jouw bio-groentenabonnement of koop alvast jouw tickets voor het komende cultuurseizoen

Jouw afkeer van het verliezen van geld helpt je om jouw goede voornemens door te zetten.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen beslissingen te nemen in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Denk ook aan deze 3 dingen wanneer je een beslissing neemt
Wat wil ik nu echt met mijn leven?
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.

P.S. Wil je me een plezier doen? Deel dan dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, zodat jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten kunnen profiteren.

BewarenBewaren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zo neem je de beste beslissingen

 1. katrn zegt:

  Toen ik begon te lezen, verwachtte ik me aan ‘tips die je best zelf ook weet’ maar niets was minder waar. Ik ga dit zeker uittesten.

  Je schrijft ook: “Wanneer je wil dat een beslissing iets wordt waaraan je jezelf moet houden – bijvoorbeeld een beslissing om meer te bewegen, gezonder te eten of jezelf te ontwikkelen, spendeer er dan geld aan. Dat adviseert de Harvard-filosoof Robert Nozick in zijn boek The Nature of Rationality.”
  Daar ben ik het volledig mee eens. Enkel zo werkt het voor mij. Lopen kost op zich geen tot weinig geld maar enkel met een (betaalde) begeleiding slaag ik erin mijn doelen (meer energie, afvallen en marathon lopen) te bereiken.

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, en het delen van jouw ervaring, Katrien!

  Geliked door 1 persoon

 3. Pessemier zegt:

  Het is inderdaad moeilijk om een beslissing te nemen, er is een overaanbod aan wasmachines ,juist daarom weet ik niet welke ik ga nemen, ben altijd aan het vergelijken en weet het na 3 weken nog steeds niet. Ik ben kwaad weggegaan bij Krëfel omdat de verkoper mij wou pushen om er ook een verzekering bij te nemen.Ik ga beter mijn man meevragen om een goede keuze te maken. Als het dan lukt.
  Bedankt voor de tips, ik heb nog niet alles gelezen, het is zoveel. Doorsturen kan niet ik zit niet op facebook of andere rommel.Het leven is te kort om daar mijn tijd mee te verliezen.
  Marie Louise

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Marie Louise.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.