De 5 vragen om jezelf te stellen bij elke belangrijke beslissing

Lifecoach geeft tips om beslissingen te nemenLuc kreeg in dezelfde week twee verschillende jobaanbiedingen.Welke kies ik best?’ vraagt hij, ‘mijn vrienden zeggen: ga gewoon op je gevoel af. Maar is dat dan het beste? Ik weet toch niet of mijn gevoel gelijk heeft?

En ook Ine staat voor een keuze. Haar functie werd geschrapt bij een reorganisatie. ‘Nu kan ik een heel andere wending geven aan mijn loopbaan. Ik lees veel artikels en boeken die me zeggen dat ik mijn hart moet volgen. Maar wat als ik niet weet wat mijn hart echt wil?

Als coach ontmoet ik dagelijks mensen zoals Luc en Ine die voor een belangrijke beslissing in hun leven staan. En daarbij komen het hoofd (het verstand), het buikgevoel en het hart niet altijd overeen.

Wat helpt is even afstand nemen, en met coachende vragen een nieuw perspectief krijgen. Zo houden we rekening met belangrijke factoren die we anders zouden missen.

Dit zijn 5 vragen die je hiervoor kan gebruiken. Zodat je de beslissing kan nemen die goed is voor jou.

1. Wat zijn mijn langetermijndoelen voor dit domein in mijn leven?

Met deze vraag kijk je hoe de beslissing past in het grotere plaatje. In het ideale geval heb je zinvolle langetermijndoelen voor elk domein van jouw leven vooraleer je een grote beslissing moet nemen.

Ook als je dat nog niet hebt, is het nooit te laat om te denken aan wat je op een termijn van één, vijf of tien jaar wil bereiken op het vlak van jouw loopbaan, relatie, financiën, gezondheid, sociaal leven, zelfontplooiing,….

2. Brengt dit mij dichterbij of verder weg van mijn langetermijndoelen voor dit domein?

Doordat je de beslissing in de context van jouw langetermijndoelen plaatst, help je jezelf met de vraag waarom je iets wil doen, en waarom het nu belangrijk is voor jou.

3. Hoe zal een bepaalde beslissing een invloed hebben op mijn langetermijndoelen in andere domeinen van mijn leven?

Bij een belangrijke beslissing is het noodzakelijk om rekening te houden met al jouw wensen en behoeften. Ook die op andere terreinen in jouw leven.

Zo heeft een  beslissing over jouw loopbaan ook impact op jouw gezin, jouw financiën, jouw persoonlijke ontwikkeling, enzovoort.

4. Zijn er alternatieven waaraan ik nog niet heb gedacht?

Vaak kijken we naar een grote beslissing vanuit een alles-of-niets perspectief. ‘Moet ik het nu wél of niét doen?’

In werkelijkheid hebben we veel meer mogelijkheden dan we in eerste instantie zien.

5. Wanneer ik over 10 jaar terugkijk, hoe zal ik me dan voelen bij elke mogelijke beslissing?

Stel jezelf 10 jaar in de toekomst voor terwijl je denkt over één mogelijke beslissing. Hoe voel je je hierbij? Welke impact was er op jouw leven? Was deze beslissing in jouw beste belang?

Herhaal dit proces voor een andere mogelijke beslissing, tot je alle mogelijke beslissingen hebt overlopen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen beslissingen te nemen in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Denk ook aan deze 3 dingen wanneer je een beslissing neemt
Wat wil ik nu echt met mijn leven?
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, omdat jouw vrienden en kennissen zo óók van deze inzichten kunnen profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De 5 vragen om jezelf te stellen bij elke belangrijke beslissing

 1. shivatje zegt:

  Niet te snel op antwoorden als je zo een belangrijke beslissing moet nemen of wilt gaan nemen. Alle voor en nadelen ook bekijken. Hier moet je ook je huidige situatie bekijken, ook dat kan een belangrijke rol spelen in de vraag van 5 naar jezelf toe.

  Aum Shanthi

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor de toevoeging!

  Geliked door 1 persoon

 3. Marina zegt:

  Ik ging online een cursus volgen en dat heet: Vergeven! Vergeven is ook een beslissing. Maar die maak je niet zo maar. Ik volg dan de weg die ik gaan moet om alle dingen te verwerken voor je de weg kan in slaan om te vergeven.

  Geliked door 1 persoon

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Marina!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.