Negatieve gedachten omdraaien: een handleiding

negatieve gedachten positieve mindset coach

“Hoe kan ik positief en optimistisch zijn en blijven wanneer ik in het nieuws elke dag berichten hoor over wat mensen elkaar aandoen? Wanneer ik problemen heb met mijn gezondheid? Om nog maar te zwijgen van mijn familie?”

Ze zucht. En er klonk ook wat hoop in haar stem.

En terecht. Er zijn heel wat omstandigheden die je niet in de hand hebt. En je kan je daar druk over maken. Maar onderzoek toont aan dat je gelukkiger bent als je je concentreert op wat er goed gaat in je leven. Bovendien hebben studies bevestigd dat een optimistischere kijk op het leven jaren aan je leven kan toevoegen.

Want positieve gevoelens kunnen je helpen om langdurige stress te weerstaan, je bloeddruk te verlagen en je risico op chronische ziekten te verminderen. Het is zelfs besmettelijk. Dus als jij optimistisch en opgewekt bent, is de kans groot dat de mensen om je heen ook positiever worden.

Dit zijn alvast zeven strategieën om je gedachten te veranderen van een glas half leeg mindset naar een glas halfvol mindset.

1. Wanneer een negatieve gedachte in je opkomt, vermijd die dan niet. Merk ze op. Draai ze dan pas om naar het positieve. Dus in plaats van te zeggen “Ik spreek slecht Frans”, zeg “Elke dag boek ik vooruitgang met Frans”. Doe dit regelmatig en je creëert een breinfilter om negatieve gedachten te vangen voordat ze wortel kunnen schieten in je onderbewustzijn.

Wanneer je het idee volledig begrijpt dat je veel groter bent dan je gedachten, begin je te begrijpen dat je de macht hebt om te kiezen welke gedachten je denkt.

Probeer het maar eens uit:

Denk aan een paarse banaan

Denk aan een vliegende dolfijn

Denk aan een roze Eiffeltoren

Zie je? Je was in staat om beelden op te roepen van deze rare ideeën omdat je controle hebt over je geest. Je geest doet wat je hem vertelt te doen, dus het veranderen van je onderbewustzijn, en dus je leven, is niet moeilijker dan je geest te vertellen nieuwe dingen te doen – nieuwe dingen, zoals geloven in jezelf en je capaciteiten, ongeacht wat iemand anders denkt of zegt.

Je gedachten en overtuigingen zijn als het ware niets anders dan programma’s die op je harde schijf zijn geïnstalleerd, en aangezien zij de loop van je leven bepalen, is het verstandig om de meest weldadige programma’s te installeren die je kunt vinden. Het enige wat nodig is om je geest te herprogrammeren is het oprecht verlangen om dat te doen en er dag na dag aan vast te houden.

2. Wanneer er goede dingen gebeuren in je leven – een zonnige dag, een financiële meevaller, een compliment van een vriend of geliefde – druk dan op de pauzeknop. Maak een mentale foto van het moment, concentreer je op de meest fijne aspecten, en deel je ervaring met anderen. Jezelf onderdompelen in die gevoelens van plezier kan je helpen de ervaring terug te halen als je een opkikkertje nodig hebt.

3. Nadenken over waar je dankbaar voor bent werkt als een onmiddellijke stemmingbooster. Sommige mensen schrijven in een dankbaarheidsdagboek. Anderen bewaren een potje met dankbetuigingen in de keuken waarin ze waarderende briefjes voor familieleden achterlaten. Vraag jezelf dagelijks af: “Welke drie dingen zijn er vandaag goed voor me gegaan?” en beantwoord de vraag: “Waarom zijn deze goede dingen gebeurd?”

4. Als het op relaties aankomt, is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Identificeer de mensen in je leven die je opvrolijken en maak een afspraak om meer tijd met hen door te brengen.

5. Heb je moeite om positief te blijven? Begin met je lichaam. Want de geest en het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sta rechtop met de schouders naar achteren en jouw kin hoog. Lach dan. Jezelf gedragen met een assertieve, krachtige houding is een directe stemmingsverbeteraar. Je kunt zelfs een sociaal experiment doen en glimlachen naar vreemden. De kans is groot dat ze terug glimlachen. Dat kan leiden tot een positieve band, al is het maar voor even.

6. Geef iets terug. Studies tonen consequent aan dat mensen die teruggeven en anderen helpen, zelf gezonder en gelukkiger zijn. Probeer dit eens: Doe zeven dagen lang willekeurige vriendelijke daden en kijk welk effect het heeft op hoe je je voelt.

7. Neem de tijd om in het moment te zijn en focus op de dingen in het leven die je vreugde brengen. Zet wat muziek op en dans in jouw woonkamer. Neem een (bubbel)bad. Plan je volgende vakantie. Het belangrijkste is dat je jezelf wat ruimte geeft.

Als mental coach en gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om je te bevrijden van negatieve gedachten en emoties om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
De 2 woorden die jou geluk en succes brengen
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Kies voor jouw eigen geluk in je loopbaan

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching. Bookmark de permalink .

Een reactie op Negatieve gedachten omdraaien: een handleiding

  1. shivatje zegt:

    Spijtig genoeg is dat voor velen heel moeilijk. Blijven zo dan ook in een negatief spiraal hangen. Waardoor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen ook omlaag gaat.
    Je geeft goede handvaten aan. Zeker het beginnen met je eigen lichaam.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.