3 redenen waarom we uitstellen en wat eraan te doen

foto uitstellen coach uitstelgedrag coaching procrastinatie time management

Heb je de opruimtips ook gelezen? “Heel interessant om te leren hoe ik efficiënt kan opruimen,” kreeg ik te horen van heel wat lezers. “Maar ik stel dat opruimen altijd uit.”

En niet alleen dat opruimen, is mijn ervaring als life coach en business coach. Hoeveel zaken zijn er nog die op je to-do-lijst (op papier of in je hoofd) staan? En die je maar niet doet?

Iedereen stelt uit. Ook ik. De verleiding om toch nog maar even niet te beginnen, een koffie te drinken of even Facebook te raadplegen is groot. Maar waarom stellen we eigenlijk uit? En met welke inzichten ga je wél aan de slag?

Bepaal altijd een eindpunt

Een grote oorzaak van uitstel is het gevoel dat er veel te veel werk op je ligt te wachten. En dat het dus niet uitmaakt wat je er op korte termijn aan doet. Die angst ga je te lijf door een duidelijk eindpunt te bepalen voor je werk.

Met een eindstreep in zicht, is het veel gemakkelijker om even een sprintje te trekken en een taak gedaan te krijgen. Stel jezelf dus een duidelijk en bereikbaar doel. En begin!

Denk in taken in plaats van uren

Een tweede reden van uitstel ligt in het feit dat we vaak rekenen in het aantal uren dat we moeten besteden aan een klus. Dat is dan een berg waar je enorm tegenop kunt zien. D

enken in taken of opdrachten maakt het gemakkelijker om ergens aan te beginnen en iets af te maken. Je ziet dan letterlijk het resultaat van je werk.

Focus op nu

Een derde uitsteloorzaak is dat je denkt aan wat je nog moet doen. Terwijl volledige focus op wat je nu doet, net zorgt voor meer energie en betrokkenheid. Daardoor ben je sneller klaar. Daarna kun je even uitrusten, voor je weer met volledige focus aan je volgende taak begint. Het is goed om voor de week die komt een lijst te maken met doelen voor die week.

Maar zorg dat je per dag ook een lijst maakt. Focus vervolgens alleen maar op de lijst van die dag. Dat maakt het makkelijker om eraan te beginnen en zorgt ervoor dat je taken overzichtelijk blijven. En gedaan worden. En het voordeel: als je klaar bent voor die dag kun je even ontspannen. En dat is ook nodig.

Als coach leer ik jou hoe je meester wordt over jouw leven en de beste versie van jezelf wordt, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Business Coaching, Coaching, Doelen coaching, Life Coaching, Time management en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op 3 redenen waarom we uitstellen en wat eraan te doen

 1. Ok, fair enough, ik maakte deze voormiddag mijn takenlijstje en zit sinds het middageten op Facebook rond te toeven. Dat betekent dus exit Facebook. Een tas koffie halen én erin vliegen 🙂
  Bedankt Wim!

  Like

 2. Klopt allemaal. Maar wat met wat je voelt om te doen? Waar je zin in hebt? Ik krijg het schijt van al die lijstjes, maar ik geef ook toe dat het wel werkt.

  Like

 3. Roy De Caster zegt:

  Nice! enkel, ik vind dat er is niets zo verschikkelijk als ‘daily todo lists’. In ‘Getting Things Done’ legt David Allen een goed alternatief uit. Fantastisch boek trouwens.

  Like

 4. Aart Brezet zegt:

  Er bestaat ook de theorie van ‘Self-handicapping’. Deze theorie stelt dat uitstelgedrag voordelig is voor de attributie van de oorzaak achter succes of falen. Als ik op tijd begin en faal,dan ben ik kennelijk dom. Als ik op tijd begin en ik slaag, dan ben ik op tijd begonnen. Als ik te laat begin en ik faal, dan ben ik te laat begonnen. Maar als ik te laat begin en ik slaag, dan ben ik briljant! Kortom, als ik voor mijzelf een handicap creëer, dan kan ik falen daaraan wijten en succes aan mijn kwaliteiten toekennen. Dat maakt het zeer aanlokkelijk…

  Like

 5. wimannerel zegt:

  Ja, precies, Aart. Een pervers effect dat ervoor zorgt dat uitstellen ons op korte termijn psychologisch voordeel kan opleveren. Maar op iets langere termijn nefast blijkt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.