Positief denken werkt niet. Dit wel.

Positief denken werkt niet, wel mental contrasting zegt mental coach en loopbaancoach foto vrouw koffie

Zo vaak lees ik in tijdschriftartikels en zelfhulpboeken de oproep om ‘positief te denken’. Bekijk alles van de zonnige kant, ook al is er tegenslag. En focus gewoon op je dromen.

Of je nu wil afvallen, succes wil hebben in je loopbaan, of dat boek wil schrijven: “focus op je wensen, denk positief, en het zal uitkomen”.

Zo simpel is het niet.

En opgelet: ik pleit niet om het dromen en positief denken af te schaffen.

Maar meer dan 20 jaar onderzoek naar de wetenschap van menselijke motivatie onthult dat de conventionele wijsheid van gewoon ‘positief denken’ tekort schiet.

De obstakels waarvan we denken dat deze ons tegenhouden om onze diepste wensen te vervullen, kunnen ons eigenlijk juist helpen ze te realiseren.

De truc zit erin om jouw fantasieën te benutten door ze te confronteren met wat we geleerd hebben om te negeren: de hindernissen die ons in de weg staan.

Positief denken werkt niet, wel mental contrasting zegt mental coach en loopbaancoach foto vrouw horden obstakels

Mental contrasting

De techniek die wél helpt om je doelen te bereiken heet mental contrasting en komt eigenlijk neer op vier stappen.

 1. Wens:
  Definieer je doel – wat wil je?

 2. Opbrengst:
  Welk voordeel heb je als je het doel bereikt? Stel je voor hoe het is om dat doel te verwezenlijken.

 3. Obstakel:
  Wat is het dat je kan tegenhouden om dat resultaat te ervaren?

  Je beperkt je daarbij tot factoren in jezelf, die je zelf kunt beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen hoe je dieetplannen steevast in het honderd lopen door de goesting in zoet die je overvalt als je na het einde van een werkdag thuiskomt, en de koeken, wafels en chocolade hoort zingen in het keukenkastje. Met als gevolg dat je jezelf laat gaan, en zeshonderd calorieën later constateert dat het je vandaag niet zal lukken… En na drie van zulke dagen leg je je afslankplannen voor het nieuwe jaar teleurgesteld in de diepvriezer.

 4. Plan:
  Na het zo helder mogelijk voorstellen en definiëren van je obstakel, formuleer je een plan waardoor je in staat zult zijn om het obstakel te overwinnen.

  Je kunt jezelf bijvoorbeeld voornemen om jezelf, als je thuis bent gekomen, te trakteren op een eiwitshake die je behoefte aan zoet bevredigt. Dus: als de obstakels zich voordoen, ga je “x” doen om ze te overwinnen en door te gaan.

Dit vierstappenplan gaat je helpen om doelen te stellen met een plan dat realistisch uitvoerbaar is, en om doelen te vermijden waarbij de obstakels onoverkomelijk of gewoon te ongewenst zijn. Het breekt ook elk doel op in kleinere delen die één voor één kunnen overwonnen worden.

Positief denken werkt niet, wel mental contrasting zegt mental coach en loopbaancoach foto vrouw klimmuur

Wat je verder nog moet weten

Je bent geen statisch wezen. Een vaste mindset betekent dat je gelooft dat je bent zoals je bent, en daarmee gedaan. Dat is niet waar, en het enige wat je hoeft te doen om over te stappen op een groeimindset is begrijpen dat je meer kunt worden. Dat je jezelf kunt ontwikkelen.

De doelen die jou een gevoel van zinvolheid geven, zijn meestal intrinsiek, of intern gemotiveerd. Je stelt die doelen omdat ze betekenisvol zijn voor jou, meer dan omwille van een uiteindelijke beloning, en dit zorgt voor persoonlijke groei waardoor je jouw beste zelf kan worden.

Als je iets alleen doet voor de uiterlijke voordelen van het eindresultaat, heb je een moeilijke weg voor de boeg. Met enkel jouw wilskracht om op te vertrouwen. Maar wanneer je gemotiveerd bent om het gewoon te doen (wat “het” ook is dat echt zinvol voor jou is), dan zul je je niet alleen beter voelen, je hebt ook meer kans van slagen.

Positief denken werkt niet, wel mental contrasting zegt mental coach en loopbaancoach foto vrouw ogen

Wanneer je je richt op het proces en op ‘beter worden’ – in plaats van op eindresultaten – ben je gewoon gelukkiger. Richt je je op het sporten in plaats van op het vermageren, of richt je je op het starten van een bedrijf in plaats van op het rijk worden, dan ben je gelukkiger. Het proces – het onderweg zijn – is dus belangrijker dan het eindresultaat.

Daarom is jouw focus op constante, stapsgewijze verbetering de meest effectieve manier om grote verandering te bewerkstelligen. Bepaal welke stappen je dient te zetten en welke obstakels er kunnen komen en eet dan de olifant hap voor hap op.

Eenvoudig,… maar niet per se gemakkelijk. Daarom ben ik er als mental coach voor jou want ik begeleid je naar een helder doel, met het in kaart brengen van obstakels en het overwinnen ervan.

Een geschikte coach kan je trouwens begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Zodat je jouw beste zelf kan zijn! Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching, Mental Coaching en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.