Eenvoudiger leven in 3 stappen

Tips van life coach om eenvoudiger te leven foto vrouw

“Mijn leven is zo rommelig, het is allemaal te ingewikkeld,” zucht Anja. Ze is in mijn coachingpraktijk terechtgekomen omdat ze af wil van enkele destructieve gewoonten die haar ongelukkig hebben gemaakt.

Ik mag van haar in dit artikel delen wat ook jij kunt doen om die fouten en gewoonten te vervangen door iets beters.

En daardoor ontdek je hoe je meer eenvoud in je leven brengt wanneer je merkt dat je het te ingewikkeld hebt gemaakt.

Dit zijn 3 dingen die je moet stoppen om een eenvoudiger leven te leiden:

1. Stop met over-denken

Anja: “Ik zit vaak vast in mijn denken, in piekeren over het verleden, over de toekomst. Over keuzes of beslissingen die ik moet maken. En door zoveel na te denken, verlam ik mezelf. Ik onderneem weinig actie op wat ik eigenlijk echt wil. En zo verspil ik massa’s tijd en energie.”

Wat Anja nu in de plaats daarvan doet:

> Stel korte deadlines

“Als je alle tijd van de wereld hebt om over iets na te denken, kan dat er vaak toe leiden dat je veel tijd besteedt aan het overdenken van de situatie vanuit elke denkbare hoek. Ik heb gemerkt dat het heel nuttig is om te leren korte deadlines te stellen, hoewel dat wel wat oefening vraagt.

Voor kleine beslissingen, zoals of ik de afwas ga doen of ga sporten, geef ik mezelf meestal 30 seconden of minder om een beslissing te nemen.

Voor grotere beslissingen, waar ik in het verleden dagen of weken over zou hebben nagedacht, stel ik een deadline in van 30 minuten of voor het einde van de werkdag.”

> Zeg stop wanneer je niet helder kunt denken

“Als ik honger heb, of ’s avonds laat, begin ik makkelijker te piekeren. En dus heb ik geleerd om gedurende die tijd niet aan iets belangrijks te denken. En als negatieve gedachten toch nog opduiken, dan zeg ik stop: nee, daar gaan we nu niet over nadenken. Want ik weet dat ik weer helder en optimistischer ga denken als ik maar wat eet of ga slapen.”

Tips van life coach om eenvoudiger te leven foto vrouw piekeren

2. Stop met je werk ingewikkelder te maken

Anja: “Het is heel gemakkelijk om op het werk in dezelfde sleur te blijven hangen. Om mijn uren daar door te brengen zoals ik gewoonlijk doe. Met veel tijd die ik besteed aan druk bezig zijn, uitstelgedrag en stress vlak voor een deadline.”

Wat Anja nu in de plaats daarvan doet:

> Adem eens diep en zoek uit wat echt belangrijk is op de lange termijn.

“Ik ga eerst eventjes zitten en haal een paar keer diep adem om te ontspannen en mijn gedachten te focussen. Dan vraag ik mezelf af: wat is het belangrijkste dat ik vandaag kan doen?

Ik denk na over wat er op de lange termijn het meest toe doet. En begin met die ene taak.”

Soms heb ik wel moeite om actie te ondernemen en glijd ik af naar uitstelgedrag. Dan verklein ik de taak en zeg ik tegen mezelf: Ik ga maar 5 minuutjes aan deze taak werken.”

Op die manier maakt ze het zichzelf zo gemakkelijk dat er weinig of geen innerlijke weerstand in haar geest is.

Want als je gewoon begint dan is het vrij gemakkelijk om nog een tijdje door te gaan en een serieus stuk van de taak uit te voeren of zelfs af te ronden.

Tips van loopbaancoach om eenvoudiger te leven foto vrouw werk

3. Stop met het overcompliceren van je relaties

“Twee van de fouten die ik in relaties vaak heb gemaakt, zijn proberen gedachten te lezen en drama creëren.”

Wat Anja nu in de plaats daarvan doet:

> Vraag

“Ik probeerde bijvoorbeeld de gedachten te lezen van mijn collega of mijn partner: wat zou hij nu denken? Dat leidde alleen maar tot vreselijke scenario’s in mijn geest. Want we kunnen geen gedachten lezen.”

Nu ben ik wat directer. Ik maak er een gewoonte van om door te vragen en duidelijker te communiceren om elkaar beter te begrijpen.”

> Stel je eigen drama in vraag

“Ik maakte dingen vaak iets groter of negatiever dan ze waren. Maar dat was destructief. Nu stel ik mijn eigen drama in vraag. Natuurlijk moet het probleem in kwestie misschien nog worden aangepakt, maar ik vereenvoudig het tot wat het werkelijk is om onnodige conflicten en gekwetste gevoelens te vermijden.”

Vraag jezelf eens af:  Zal dit er over 5 jaar toe doen? Of zelfs over 5 weken?

En denk eraan om ook het drama van anderen in twijfel te trekken door jezelf dezelfde vraag te stellen. Het is niet omdat zij drama willen creëren dat jij je erin moet laten meeslepen.

Een geschikte coach kan je trouwens begeleiden in het eenvoudiger maken van je leven, in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Zodat je jouw beste zelf kan zijn! Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eenvoudiger leven in 3 stappen

  1. shivatje zegt:

    De meeste mensen denken teveel dat maakt dat ze hun leven niet zo eenvoudig maken dan het kan zijn.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.