De plezantste manier om je leven te verbeteren

Lachen en humor maken gelukkig: tips van mental coach foto

Sorry, maar je lacht niet genoeg.

Nu laat je lachen aan het toeval over: wanneer het gebeurt, gebeurt het.

Het komt niet van mij. Wetenschappelijk onderzoek toont het aan: giechelen, schaterlachen en grappen maken zijn veel te belangrijk om aan het toeval over te laten.

Humor is eigenlijk een beloning van je hersenen – onder de vorm van dopamine – voor het vinden van fouten en inconsistenties in je denken. Humor ontstaat wanneer een perceptie van de wereld plotseling ons verkeerde vooroordeel corrigeert.

Overigens toont onderzoek aan dat humor een teken van intelligentie is.

Wat zijn dan de beste manieren om humor te gebruiken om je gelukkiger, gezonder en succesvoller te maken?

Humor maakt je gelukkig

In studies onder honderden volwassenen blijkt geluk gerelateerd te zijn aan humor. Het vermogen om te lachen, of het nu om het leven zelf is of om een goede grap, is een bron van levensvoldoening. Mensen die van flauwe humor houden, hebben zelfs een derde meer kans om zich gelukkig te voelen.

Meditatie en rustige muziek zijn goede manieren om te chillen, maar ze verbleken in vergelijking met grappen.  Als het gaat om ontstressen, blijkt komedie kijken drie keer zo effectief als ontspannen.

Als je veerkrachtig wil zijn, lach dan. Het helpt mensen door de moeilijkste momenten in het leven.

Er bestaat substantieel bewijs voor de effectiviteit van humor als een coping mechanisme. Studies met oorlogsveteranen, kankerpatiënten, en chirurgische patiënten tonen dat wanneer humor wordt gebruikt om de bedreigende aard van stressvolle situaties te verminderen, mensen meer veerkracht tonen en beter om kunnen met stress.

Lachen en humor maken gelukkig: tips van mental coach foto smiley

Humor verbetert het werk

Onderzoek toont dat humor teamleden helpt met elkaar te verbinden, de kwantiteit en kwaliteit van de communicatie verhoogt en vertrouwen schept.

Het kijken naar bloopers voordat men een probleem probeert op te lossen, maakt mensen creatiever. En in een recenter MIT-onderzoek genereerden improviserende komieken die werden gevraagd om te brainstormen over nieuwe producten gemiddeld 20% meer ideeën dan professionele productontwerpers, en de ideeën van de improviserende komiek werden 25% creatiever beoordeeld dan die van de professionals.

Wil je een betere leider zijn? Harvard professor John Kotter volgde 15 topmanagers. En wat ontdekte hij over hun vergaderingen? Ze zijn verre van serieus: “Deze discussies bevatten meestal een aanzienlijke hoeveelheid grappen en grollen en gaan ook over niet-werkgerelateerde zaken.”

Lachen en humor maken gelukkig: tips van mental coach foto kantoor vrouw lacht

Humor = Gezondheid

Mensen die spontaan humor gebruiken om met stress om te gaan hebben een bijzonder gezond immuunsysteem, hebben 40% minder kans op een hartaanval of beroerte, ervaren minder pijn tijdens een tandheelkundige ingreep en leven 4,5 jaar langer dan gemiddeld.

Proefpersonen die naar komische films keken, hadden minder zelf-gerapporteerde pijn dan degenen die naar drama’s keken. Ze voelden zich beter over hun postoperatieve toestand en vroegen 25 procent minder medicatie dan hun leeftijdsgenoten.

Toen onderzoekers de persoonlijkheid van 243 honderdjarigen beoordeelden, vonden ze kwaliteiten die duidelijk een positieve levenshouding weerspiegelen. De meesten waren optimistisch en gemakkelijk in de omgang. Ze beschouwden lachen als een belangrijk deel van het leven en hadden een groot sociaal netwerk.

Op basis van de resultaten raadden de onderzoekers mensen aan om elke dag minstens vijftien minuten te lachen.

Lachen en humor maken gelukkig: tips van mental coach foto lachende honderdjarige

Extraatje: humor verbetert relaties

Een studie vond dat gevoel voor humor de tweede meest gewenste eigenschap was, na intelligentie. Vrouwen rangschikten het op de eerste plaats. Voor mannen was het nummer drie, na intelligentie en een mooi uiterlijk.

Studies van gelukkige huwelijken, vooral die die meer dan een halve eeuw duren, vinden dat echtgenoten hun huwelijksgeluk vaak deels toeschrijven aan het samen lachen.

Simpel en duidelijk: meer lachen betekent minder ruzie. En partners die de kracht van humor kennen, kunnen zelfs samen lachen terwijl ze het toch een keer oneens zijn.

Lachen en humor maken gelukkig: tips van mental coach foto lachend kind

Tot slot, waarom is de kindertijd iets waar de meeste mensen zo’n fijne herinneringen aan hebben? Misschien is het omdat we toen meer lachten. Véél meer eigenlijk.

Studies van vijfjarigen hebben aangetoond dat ze gemiddeld 7,7 keer per uur lachen, terwijl de gemiddelde volwassene slechts achttien keer per dag lacht.

Wil je net zo gelukkig worden als je als kind was?

Het kan zo simpel zijn als meer lachen met vrienden.

En wist je dat er in mijn coachingpraktijk ook vaak gelachen wordt? Dat komt omdat we anders gaan kijken naar onszelf en wat zich voordoet. Een geschikte coach kan je trouwens begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Zodat je weer meer kan lachen! Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.