3 destructieve gedachten die jouw geluk tegenhouden

Personal life coach helpt je gelukkiger worden.Jouw gedachten zijn krachten.

Een verandering of een positieve gewoonte in je denken kan dan ook een wereld van verschil maken.

Maar anderzijds: vastzitten in hetzelfde oude gedachtenpatroon kan je blokkeren en verlammen in plaats van je vooruit te helpen naar een gelukkiger en positiever leven.

Graag wil ik in dit artikel drie veel voorkomende destructieve gedachtenpatronen exploreren die ik als personal life coach en business coach bij klanten tegenkom.

En natuurlijk geef ik je tips mee om ze te overwinnen of op zijn minst om ze minder impact op jouw levensgeluk te laten hebben.

1. Je bent verslaafd aan je comfortzone

Als je je altijd volledig veilig wil voelen, dan is positieve verandering onmogelijk.

Het ongekende en verandering is oncomfortabel en brengt onzekerheid met zich mee. Je geest wil dat alles blijft zoals het is.

Tip van je coach: Neem kleine stapjes.
Want wat je vaak in je comfortzone houdt is angst van het gevoel om overweldigd te worden. Als je iets in kleine stappen doet, dan stretch je jouw comfortzone en maak je het minder oncomfortabel en angstaanjagend.

Nog een tip: Focus op wat werkte. Denk eens terug aan de momenten waarop je uit jouw comfortzone stapte, een kans greep, en welke positieve gevolgen dat met zich meebracht. Misschien heb je zo een interessante zaak gedaan, of een toffe relatie opgestart. En misschien herinner je je nog dat dat eigenlijk plezant en opwindend was, ook al was het nieuw.

2. Je ziet dingen zwart-wit

In plaats van het leven te zien zoals het is, met alle uitzonderingen op de regel, zie je de dingen in zwart en wit. Jij hebt gelijk en de ander is verkeerd. Deze manier van doen is goed en die manier is slecht. Het is zo of zo en er zijn geen uitzonderingen of grijs tussen het zwart en het wit.

Dit maakt het moeilijker om goede actie te ondernemen. En deze manier van denken maakt je steeds meer rigide. Je komt vast te zitten en naar andere mensen kan je heel kritisch en onrechtvaardig overkomen. Naar jezelf ook trouwens. Je bouwt muren in je geest en dit schept meer ongelukkige gevoelens dan nodig.

Tip van je coach: Wat kan je hieraan doen? Tracht de andere kant te verstaan. Bij je eigen gezichtspunt blijven is makkelijk. Maar je kan krachtige inzichten krijgen over de ander en over jezelf als je het gezichtspunt van de ander tracht te verstaan. Het wordt zo veel makkelijker om een overeenkomst te bereiken.

Nog een tip: Wees je bewust van deze denkwijze. Dat helpt je al om deze gedachtengang te stoppen en te veranderen waar je op focust.

Nog een tip: Vind de uitzondering. De gedachte dat jouw partner nooit helpt in het huishouden maakt je misschien heel boos. Vraag jezelf eens af: wat is de uitzondering? Misschien is hij een brood gaan kopen of heeft hij iets in huis hersteld. Zo voed je het zwart-wit denken niet verder, en kan je beter om met je emotie.

3. Je zit vast in afgunst

Je vergelijkt je voortdurend met een ander, of met verschillende anderen. En dat brengt negativiteit met zich mee. Je raakt vast in afgunst of jaloezie.

Tip van je coach: Wat je hebt vergelijken met wat anderen hebben is een snelweg om jezelf ellendig te voelen. En als je dan zelf een mooiere auto koopt of een betere job krijgt, dan voel je je eventjes fantastisch. Maar na een tijd merk je dat er iemand is die nog meer heeft dan jij. En dan voel je je alweer slechter. Dus je kan nooit “winnen”. Nuttiger is om jezelf met…jezelf te vergelijken. Kijk naar hoe je al gegroeid bent. Waardeer wat je al gedaan en bereikt hebt. Wees er dankbaar voor. Bedenk elke avond voor je gaat slapen drie dingen waar je dankbaar voor bent, ook al zijn het hele kleine dingen. Je zal je veel relaxter beginnen voelen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Meer lezen?
Hoe je leert om minder aan jezelf te twijfelen
Verander of sterf. Zou jij het kunnen?

Vond je deze tips nuttig? Deel ze dan met je netwerk.
Ik ben ook benieuwd naar jouw reactie op deze tips.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.