Hoe het verschil tussen engagement en interesse jouw leven bepaalt

Een personal life coach versterkt jouw engagement om je doel te bereiken.Een doel vooropstellen is een ding. Het echt waarmaken is iets anders. Eenmaal je duidelijk hebt wat jouw doel is, moet je beslissen om het waar te maken. En dat vraagt engagement. Maar je engageren om een doel te bereiken is niet zo evident tussen alle afleidingen, dringende zaken en drukte.

Karolien had zich voorgenomen om haar conditie te verbeteren. Door twee keer per week te gaan fitnessen. Vol goede moed nam ze een fitnessabonnement en ging ze twee keer per week naar de fitness voor de eerste twee weken en toen… kwam het leven tussen. Ze moest langer doorwerken of ze was te druk of te moe om te gaan fitnessen. Ze ging af en toe nog maar en de vooruitgang op weg naar haar doel kwam tot stilstand. Ze raakte gefrustreerd en vroeg zich af waarom haar doel bereiken zo lastig was.

Engagement is 100%

Eenmaal je een doel hebt bepaald moet je jezelf ook 100% verplichten om het resultaat te bereiken als je ECHT wil dat het gebeurt. Niet 50% of 60%. Zelfs geen 90%.

100% engagement of noppes.

Stel jezelf deze vraag: “Ben ik geëngageerd om dit te bereiken of ben ik alleen maar geïnteresseerd?”

Wat gebeurt er als je beslist om geïnteresseerd te zijn in je doelstelling?

 • Je neemt inconsistente actie: alleen als je eraan denkt of als je “in de stemming” bent.
 • Je vind makkelijk excuses om het niet te doen.
 • Je wordt ’s ochtends wakker met stemmetjes in je hoofd: doe ik het vandaag of niet? Of start ik morgen?
 • Je vindt tijdens de dag uitvluchten om je gebrek aan engagement te rechtvaardigen: “Ik heb geen tijd”, “Het is mijn fout niet”, “Ik ben te moe”, “Ik verdien een rustdag…”
 • Je onderneemt aarzelende pogingen om te starten maar je geeft op.
 • Je voelt je gefrustreerd omdat je weet wat je zou moeten doen, maar je doet het niet!

Wat gebeurt er als je 100% geëngageerd bent?

 • Als je jezelf verplicht tot je doel dan zijn er geen excuses, alleen resultaten.
 • Je hebt discipline – het is gewoon een deel van je dagelijkse bezigheden.
 • Je hebt de beslissing genomen, je hoeft er niet meer over te twijfelen of te onderhandelen. Je doet het gewoon.
 • Er is geen debat in je hoofd. Het is einde discussie.
 • Het leven is makkelijker en je bent gefocust.
 • Je staat er elke dag ondanks belemmeringen of “niet in the mood zijn”.

De waarheid is dat als je alleen maar geïnteresseerd bent in je doel, dan zal je het niet bereiken. Het moet 100% engagement zijn!

Hoe blijf je geëngageerd om je doel te bereiken?

1. Schrijf het op. We raken allemaal wel eens afgeleid en dan vergeten we makkelijk wat belangrijk is als er zoveel drukte rond ons is. Je doelen neerschrijven geeft je een referentiepunt. Je kan ze regelmatig herlezen en zo je focus behouden.

2. Maak het doenbaar. Als je denkt dat je doelstelling te hoog gegrepen is, is het makkelijk om overweldigd te worden. Splits je einddoel daarom op in doenbare acties. Noteer de volgende stap in je agenda met een datum en tijdstip per week. Zo creëer je momentum: je bent in beweging en dat helpt je om gemotiveerd te blijven want je boekt vooruitgang.

3. Denk aan je waarom. Waarom wou je dit resultaat? Hou voor ogen welke waarde jouw resultaat zal brengen in je leven. Als het een waardevol doel is, dan blijf je makkelijker gefocust en heb je veel meer kans om het te bereiken. Als het niet waardevol is, doe het dan gewoon niet.

4. Stop met excuses. Iedereen kan zeggen dat hij het te druk heeft. Zorg voor een “geen excuses”-afspraak met jezelf als het over dit doel gaat. Dit is wat je wil. Verspil geen energie aan zagen en klagen erover.

5. Zorg voor een accountability partner. Iemand hebben bij wie je geregeld verantwoording aflegt maakt echt een verschil. Hij/zij helpt je om op het juiste spoor te blijven op weg naar je resultaat. Als je jouw intentie verwoordt tegenover iemand anders en je spreekt bijvoorbeeld een week later weer af, dan is er veel meer kans dat je je doel bereikt. Het voordeel van een personal life coach is dat deze niet alleen jouw doel helpt scherpstellen, jouw ‘waarom’ naar boven haalt, een actieplan helpt opstellen, jouw excuses analyseert maar ook jouw engagement levend houdt. Zodat je jouw doel bereikt.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen beslissingen te nemen in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Meer lezen?
3 stappen om te focussen op het belangrijkste in jouw leven
10 manieren om jezelf weer te motiveren
Deadline of fun: hoe bereik je een doel?

Vind je dit artikel inspirerend? Deel het dan met je vrienden.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.