Wat zegt de wetenschap over goede voornemens?

goede voornemens coachDit is de tijd waarin veel mensen goede voornemens maken. Sommigen zullen succesvol zijn, en anderen weer heel wat minder. Of zelfs totaal niet. Wat kunnen we leren van onderzoeken naar het al dan niet welslagen van goede voornemens?

Mensen die er niet in slaagden om hun goede voornemens vol te houden, waren vooral gefocust op de “slechte dingen” die er zouden gebeuren als ze hun doel niet bereikten.

Ze verwijderden afleiding uit hun omgeving, richtten zich op rolmodellen, fantaseerden over succesvol zijn, en deden een beroep op wilskracht. Laten dit nu net zaken zijn die door veel zelfhulpboeken worden aangeraden! Onderzoek van professor Richard Wiseman toont aan dat deze tips gewoonweg niet werken, waardoor miljoenen mensen gewoon op het verkeerde pad worden gestuurd, weg van succes.

Wat doen mensen die wél succesvol zijn dan zo anders?

  1. Ze maken slechts één goed voornemen. Jouw kansen op succes zijn veel groter als je jouw energie kanaliseert om maar een aspect van jouw gedrag te veranderen.
  2. Wacht niet tot oudejaarsavond om dan raprap over je voornemen te denken. Besteed gerust een paar dagen om na te denken over wat je echt wil bereiken. Schakel bijvoorbeeld een personal coach in.
  3. Vermijd “vorige voornemens”. Een voornemen dat vroeger is mislukt opnieuw uit de gracht halen zorgt voor frustratie en teleurstelling.
  4. Loop niet mee met de massa en de gebruikelijke voornemens. Denk in plaats daarvan na over wat je echt uit het leven wil halen.
  5. Deel je doel op in een serie stappen, focus op subdoelen die concreet, meetbaar en tijdgebonden zijn.
  6. Vertel je vrienden en familie over je doelen, zodat je steun kan krijgen.
  7. Herinner jezelf regelmatig aan de voordelen die samenhangen met het bereiken van je doel: maak een checklist van hoe jouw leven beter zal zijn eens je jouw doel hebt bereikt.
  8. Geef jezelf een kleine beloning als je een subdoel hebt bereikt, zo hou je de motivatie en het gevoel van vooruitgang levend.
  9. Maak jouw plannen en vooruitgang concreet door een handgeschreven dagboek bij te houden, of een spreadsheet of een notitiebord.
  10. Verwacht dat je af en toe zal terugvallen in oude gewoonten. Beschouw elk falen als een tijdelijke terugval eerder dan een reden om op te geven.

Wat is jouw goed voornemen voor dit jaar?

Alvast bedankt om deze tips te ‘liken’ of te delen met je vrienden.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.