Hoe breng je jouw goede voornemens beter in de praktijk?

pexels-photo-3036525.jpeg

Een vriend van mij, laten we hem Rob noemen, besloot op een nieuwjaarsdag om te stoppen met roken, meer te bewegen en gezonder te eten. Hij begon vol goede moed, maar tegen het einde van januari had hij zijn oude gewoonten weer opgepakt. Waar ging het mis?

Net als Rob hebben velen van ons elk jaar wel een paar goede voornemens. En helaas, net als Rob, houden velen van ons die voornemens niet lang vol. Onderzoek toont aan dat de meesten onder ons het opgeven rond 19 januari. Vraag je je af waarom het zo moeilijk is om deze doelen vol te houden?

Volgens de Amerikaanse psycholoog Ellen Bratslavsky ligt het antwoord in onze wilskracht, die een beperkte capaciteit heeft. Bovendien, we eisen vaak te veel van onszelf, wat het nog moeilijker maakt. Bratslavsky illustreerde dit met een experiment waarbij deelnemers een stuk taart moesten weerstaan, en daarna een saaie taak moesten uitvoeren. Degenen die de taart hadden afgewezen, haakten veel sneller af bij de taak dan degenen die hadden toegegeven aan de verleiding. Het afwijzen van de taart had hun wilskracht uitgeput!

Dus, hoe kunnen we onze wilskracht behouden en onze goede voornemens in praktijk brengen?

1. Begin op dagen dat jouw wilskracht niet wordt beproefd: Plan je voornemens op dagen dat je minder geneigd bent om andere verleidingen te weerstaan. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om gezonder te eten, begin dan op een dag dat je niet wordt uitgenodigd voor een diner met vrienden.

2. Maak het haalbaar: Zorg ervoor dat je voornemens haalbaar zijn. In plaats van te proberen alles in één keer te doen, richt je op kleine, haalbare doelen. Probeer bijvoorbeeld eerst te minderen met roken voordat je helemaal stopt, of begin met één keer per week te sporten voordat je het opvoert.

3. Wees lief voor jezelf: Je zult ongetwijfeld een paar keer struikelen op je weg naar je doel. Dat is normaal en hoort bij het proces. Wees lief voor jezelf wanneer dit gebeurt, en zie het als een kans om te leren en je strategie aan te passen in plaats van het te zien als falen.

Goede voornemens zijn meer dan alleen maar wensen voor het nieuwe jaar. Het zijn stappen op weg naar de persoon die je wilt worden. Door je wilskracht te begrijpen en voor je te laten werken, in plaats van ertegen, kun je jouw voornemens omzetten in realiteit. Je hebt dit in je, dus ga ervoor en maak dit jouw jaar!

Als mental coach leer ik jou hoe je meester wordt over jouw goede voornemens en de beste versie van jezelf wordt, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

Lees verder:
7 goede voornemens die succesvolle mensen maken

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching, Mental Coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.