De 6 meest gemaakte denkfouten die een dipje veroorzaken

Denkfouten_veroorzaken_dip._Een_coach_helpt.

Voor Bert is het ochtendgloren niets meer dan een mythe geworden. Wanneer hij naar zijn werk vertrekt, begraaft de duisternis de wereld in haar schaduw. Bij zijn terugkeer naar huis is het opnieuw diezelfde duisternis die hem begroet. “Ik word er helemaal depri van,” geeft Bert toe, zijn gezicht getekend door zichtbare uitputting.

Maar moet Bert simpelweg wachten tot het zonlicht zijn stemming terugbrengt? Gelukkig niet. Er zijn manieren om de greep van die neerslachtigheid te doorbreken, om actief naar betere gemoedstoestanden te streven.

Het is belangrijk te beseffen dat neerslachtigheid – buiten de duidelijke triggers zoals ziekte of verlies – vaak het resultaat is van een opeenstapeling van kleinere tegenslagen. Dit kan je weerbaarheid uitdagen, je uit balans brengen. Bovendien zijn het vaak irrationele gedachten die een depressieve stemming initiëren en voeden.

Daarom is het belangrijk om bewust te worden van die neiging tot irrationeel denken. Dit besef alleen al kan een grote stap zijn naar een betere gemoedstoestand. Laat me je meenemen op een reis door de denkfouten die deze sombere gevoelens kunnen aanwakkeren.

Denkfout 1: Zwart-wit denken. Het leven is vol nuances, maar soms zien we alles in extremen. Bijvoorbeeld, je maakt een fout op het werk en plots denk je: “Nu word ik zeker ontslagen.” Herken je deze denkwijze?

Denkfout 2: Selectieve waarneming. Een vlek op je broek kan de hele dag lijken te ruïneren, terwijl het maar een klein deel van je ervaring is. Kan je nog andere momenten herinneren waarin je focus versmald was tot één negatief detail?

Denkfout 3: Generaliseren. Je zakt voor een examen en verzucht: ‘Ik haal dat diploma nooit.’ Is het je opgevallen dat je soms een enkele gebeurtenis laat definiëren hoe je naar de toekomst kijkt?

Denkfout 4: Negatief denken. Je krijgt een compliment over je werk, maar in plaats van het te accepteren, denk je: ‘Ze zegt dat om te slijmen, ze wil zeker iets van mij.’ Beïnvloedt dit soort gedachten jouw interpretatie van positieve gebeurtenissen?

Denkfout 5: Gedachten invullen. Je collega geeft je ’s morgens geen hand en je denkt direct dat hij je dus niet mag. Herken je momenten waarin je de intenties van anderen hebt ingevuld zonder daadwerkelijk bewijs?

Denkfout 6: Je ziet je gevoelens als ‘bewijs’ dat je gedachte juist is. Bijvoorbeeld, ‘Ik heb het gevoel dat alles tegenzit vandaag, dus zit alles tegen.’ Besef je dat gevoelens slechts reflecties zijn van hoe je de feiten beleeft, niet van de feiten zelf?

Het opmerken van deze denkfouten kan een cruciale stap zijn om je stemming te verbeteren. Het is als het inbrengen van een lichtstraal in de duisternis van Bert’s ochtend- en avondroutine. Deze bewustwording stelt je in staat om de destructieve patronen te doorbreken en ruimte te creëren voor positievere, rationele gedachten.

Maar hoe ga je dan concreet om met deze denkfouten? Hoe verander je irrationele gedachten in constructieve denkwijzen die je welbevinden bevorderen? Dit onderwerp zal ik in het volgende artikel behandelen.

Als mental coach leer ik jou hoe je meester wordt over jouw eigen denken en de beste versie van jezelf wordt, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu in via deze link omdat je dan niet langer deze tips moet missen:

Lees verder:
Kan je jouw brein trainen om gelukkig te zijn?
Geluk: 9 fascinerende nieuwe onderzoeksresultaten die je moet weten
Wil je de negativiteit van je huidige job kwijt en op zoek naar een nieuwe uitdaging?

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevol artikel vindt, deel het dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching, Mental Coaching en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.