Doorzettingsvermogen ontwikkelen: de ultieme handleiding

Op een mooie lentedag besloot Sarah, een ambitieuze en creatieve grafisch ontwerper, een bezoek te brengen aan een inspirerende kunstgalerij in het hart van de stad.

Ze hoopte nieuwe ideeën op te doen voor haar werk en haar creativiteit te stimuleren, want ze voelde zich de laatste tijd vastzitten. Ondanks haar talent had ze het gevoel dat ze niet alles uit haar loopbaan en leven haalde.

mental coach grit doorzettingsvermogen schilderij vuurtoren (c) wim annerel

Bij het betreden van de galerij werd Sarah’s aandacht getrokken door een prachtig schilderij van een vuurtoren die standvastig op een klif stond, onverschrokken tegen de woeste golven en harde wind. Ze voelde zich aangetrokken tot de onverzettelijkheid en vastberadenheid die het kunstwerk uitstraalde en kon haar ogen er niet vanaf houden.

Terwijl ze het schilderij aandachtig bestudeerde, merkte ze een klein notitieboekje op, achtergelaten op een bankje naast het schilderij. Ze opende het notitieboekje en vond een verhaal geschreven door de kunstenaar van het schilderij. Het verhaal vertelde over de vuurtoren als een metafoor voor grit – het doorzettingsvermogen en de passie voor langetermijndoelen. De vuurtoren bleef standvastig en onwankelbaar, ongeacht zwaar weer, en diende als een baken van licht voor anderen.

Sarah was diep geraakt door het verhaal en besloot de lessen van de vuurtoren toe te passen in haar eigen leven. Ze zocht naar manieren om haar doorzettingsvermogen te vergroten en vastberadenheid op te bouwen. Ze begon haar interesses na te streven, een groeimindset te omarmen en zich te omringen met mensen die haar veerkracht en vastberadenheid deelden.

Langzaam maar zeker begon Sarah’s grit te groeien. Ze werd veerkrachtiger en meer toegewijd aan haar doelen, en uiteindelijk begon ze haar potentieel te bereiken.

Zometeen ontdek je hoe je net als Sarah je innerlijke kracht aanwakkert om succes te behalen en je leven ten volle te leven.

Want ken je dat gevoel? Je bent superenthousiast over een doel dat je wil bereiken.

En gedurende een paar dagen, of misschien zelfs weken, blijft je inspiratie je vooruit stuwen.

Maar na een tijdje neemt je motivatie af. Het wordt steeds moeilijker om aan de slag te gaan en het werk te doen. Je begint uit te stellen, en voor je het weet, ben je weer terug bij af.

Als je dit patroon herkent, voel je je waarschijnlijk een beetje ontmoedigd.

Maar volhouden bij je doelen hoeft geen strijd te zijn.

Het ontwikkelen van je doorzettingsvermogen, oftewel ‘grit’, kan het zelfs vrij eenvoudig en leuk maken.

Grit: De verborgen factor achter succes

Wat is grit? Grit is momenteel een van de populairste concepten in de psychologie. Onderzoekers bestuderen hoe sporters meer mentale weerbaarheid kunnen ontwikkelen, hoe leraren doorzettingsvermogen bij hun studenten kunnen bevorderen en hoe mensen zoals jij en ik doorzettingsvermogen in hun dagelijks leven kunnen opbouwen.

In het kort betekent grit “volharding en passie voor langetermijndoelen“. Passie geeft iemand energie en enthousiasme voor een activiteit, maar volharding is de kwaliteit die hen in staat stelt door te gaan ondanks tegenslagen en plateaus in de voortgang.

Angela Duckworth, een professor aan de University of Pennsylvania en een baanbrekend onderzoekster van grit, heeft in studie na studie ontdekt dat “waar talent één keer telt, inspanning twee keer telt.”

Om die bevinding te verklaren, gebruikt ze deze formule:

TALENT x INSPANNING = VAARDIGHEID

VAARDIGHEID x INSPANNING = PRESTATIE

Als je inspanning toepast op talent, ontwikkel je vaardigheid. En wanneer je inspanning toepast op die vaardigheid, krijg je prestatie.

Zonder inspanning zijn je talenten slechts onbenut potentieel voor vaardigheden. En zonder inspanning zijn je vaardigheden onbenut potentieel voor daadwerkelijke prestaties.

mental coach perfectionisme grit doorzettingsvermogen foto berg beklimmen

Ontgrendel je potentieel met grit

Duckworth heeft grit in verschillende gebieden bestudeerd. Uit haar onderzoek blijkt dat:

 • Deelnemers aan de nationale spellingswedstrijden presteren beter dan hun leeftijdsgenoten, niet vanwege hun IQ, maar vanwege hun doorzettingsvermogen en toewijding aan consistente oefening.
 • Studenten aan topuniversiteiten met meer grit hadden ook hogere cijfers dan hun leeftijdsgenoten.
 • Militairen met een hoog doorzettingsvermogen waren eerder geneigd dan hun leeftijdsgenoten om een veeleisende training te voltooien.
 • Bij het vergelijken van twee mensen van dezelfde leeftijd is het individu met meer grit waarschijnlijker om succesvoller te zijn op de lange termijn, ongeacht hun aangeboren talenten of vaardigheden.

7 stappen om je grit te ontwikkelen

Nu je weet hoe belangrijk grit is voor succes, vraag je je waarschijnlijk af hoe je het kan ontwikkelen. Hier zijn zeven stappen om je te helpen meer doorzettingsvermogen op te bouwen:

 1. Identificeer je passie

  Om doorzettingsvermogen te ontwikkelen, is het belangrijk om te weten wat je drijft. Wat zijn je diepste interesses en doelen? Investeer tijd en energie om je passie te ontdekken. Dit kan door middel van zelfreflectie, het verkennen van verschillende activiteiten en het vragen van feedback aan anderen. Ook in loopbaancoaching kom je je interesses te weten. Als je moeite hebt om je passie te vinden, probeer dan verschillende activiteiten uit, zoals vrijwilligerswerk, een nieuwe hobby, of deelnemen aan workshops en cursussen. Dit helpt je om je interesses en talenten te ontdekken, wat op zijn beurt je passie kan aanwakkeren.
 1. Stel langetermijndoelen vast

  Met je passie in gedachten, stel jezelf langetermijndoelen die uitdagend maar haalbaar zijn. Deze doelen moeten verband houden met je passie en je drijfveer, en je genoeg motiveren om door te zetten.

 2. Ontwikkel een groeimindset

  Geloof dat je je vaardigheden en talenten kunt verbeteren door hard te werken en te leren. Omarm uitdagingen en tegenslagen als kansen om te groeien. Schrijf bijvoorbeeld op wat je hebt geleerd na een mislukking en hoe je deze kennis kunt toepassen om je aanpak te verbeteren. Deze mindset stelt je in staat om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.

 3. Creëer een plan en houd je eraan

  Breng je langetermijndoelen in kaart door kleinere, haalbare tussenstappen vast te stellen. Creëer een actieplan en houd je eraan. Zorg ervoor dat je regelmatig je voortgang evalueert en indien nodig je plan bijstelt.

 4. Oefen zelfdiscipline

  Leer jezelf te motiveren, zelfs als je geen zin hebt om te werken aan je doelen. Dit kan betekenen dat je je eigen verplichtingen nakomt, zelfs als het ongemakkelijk of moeilijk is. Het ontwikkelen van zelfdiscipline helpt je om vol te houden, zelfs als je motivatie afneemt.

 5. Omring jezelf met positieve invloeden

  Zoek mensen die je steunen en inspireren, zoals vrienden, collega’s en een mental coach. Leer van hun ervaringen en laat je inspireren door hun succes. Een sterk ondersteuningsnetwerk kan je motiveren om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.

 6. Accepteer falen en leer ervan

  Falen is een natuurlijk onderdeel van het groeiproces en een onvermijdelijk aspect van het nastreven van je doelen. In plaats van ontmoedigd te raken, beschouw ze als leermomenten. Analyseer wat er mis is gegaan en pas je aanpak aan. Perfectionisme is een hinderpaal voor gezonde grit, want door perfectionisme en bevestigingsdrang ga je vaak ofwel uitstelgedrag vertonen ofwel te ver over je grenzen gaan.

Door het ontwikkelen van gezonde grit word je beter uitgerust om je doelen te bereiken en uitdagingen te overwinnen. Het kost tijd en inspanning, maar de beloningen zijn het waard.

Dus ga ervoor, ontdek je passie, omarm de groeimindset en zet je in voor het ontwikkelen van doorzettingsvermogen. Terwijl je je grit versterkt, zul je merken dat je zelfvertrouwen en veerkracht groeien, wat op zijn beurt je vermogen vergroot om succes te bereiken en te genieten van een vervuld leven.

Grit moedigt je aan om uitdagingen aan te gaan, ook al lijken ze moeilijk of onhaalbaar. Perfectionisme kan je ervan weerhouden om uitdagingen aan te gaan uit angst om te falen of niet perfect te zijn. Grit moedigt je aan om mislukkingen en tegenslagen te zien als leermomenten in plaats van persoonlijke tekortkomingen. Perfectionisme kan leiden tot een angst voor mislukking en een vermijding van situaties waarin je mogelijk niet perfect presteert. Gelukkig kan je je bevrijden van dit ziekmakend patroon. Lees hier verder over perfectionisme.

Ik herken het perfectionismepatroon en wil mezelf ervan bevrijden, wat doe ik best?

–      Wil je er eerst meer over lezen, lees dan het boek Zeg me dat ik oké ben
–      Wil je graag meer praktische info over een coachingtraject om jezelf te bevrijden van het perfectionismepatroon, neem dan contact op met mij.
–      Wil je voor jouw organisatie een gesprek, een workshop of lezing over perfectionisme, neem dan contact op.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om met minder zelfkritiek en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Stuur me tips

Lees verder:
Ga voor de job/loopbaan die je echt wil
Zo leef je meer in het nu (9 tips)
Leef meer als jouw toekomstige zelf

P.S. Verspreid deze info over grit en perfectionisme bij jouw kennissen en deel dit artikel gerust omdat je zo helpt mensen bewust te maken.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.