Hoe vind ik mijn talent?

Hoe vind ik mijn talent? Tips van loopbaancoach voor loopbaanbegeleiding en je passie vinden

Iedereen heeft een talent. En zelfs meer dan een. Maar helaas lopen veel mensen vast in het vinden van dat talent. Sommige mensen vinden het nooit omdat ze geloven dat ze er geen hebben, of ze hebben nooit geprobeerd om het te vinden.

En zoveel mensen zitten in een job die hen energie kost – die ze misschien zelfs haten – omdat ze hun talent niet hebben gevonden. Ze zijn wel goed in een aantal dingen, dingen die ze hebben geleerd, maar ze weten niet zeker wat dat talent is dat hen doet stralen.

Wat we vergeten is dat talent iets heel natuurlijks is en dat iedereen het heeft. Wanneer je hebt bepaald wat jouw talenten zijn, kan je er jouw job van maken en iets doen dat je passioneert, iets waar je goed in bent en dat jou energie geeft.

Dit zijn 7 manieren om jouw talent te vinden:

 1. Ga terug naar jouw kindertijd

Ga terug in jouw herinnering naar jouw jeugdjaren: wat was je in je verbeelding toen je aan het spelen was? Sluit je ogen, ontspan en denk zo ver mogelijk terug naar de tijd toen je zes of zeven jaar of jonger was, en nog niet te veel beïnvloed door je omgeving. Hoe speelde je, wat deed je, hoe besteedde je jouw tijd? Wat was het plezantste en welke ervaringen zorgden voor de fijnste herinneringen? Wat deed je vaak als kind? Wat vond je fijn? Waarvoor stond je bekend? Dit kan enkele van onze diepste talenten onthullen. Wat haal je hieruit om nu in te passen in jouw wereld als volwassene?

2. Vraag het de mensen rondom jou

Een manier om jouw talent te vinden is om het aan anderen te vragen. Misschien vertellen mensen rond jou al waarin je goed bent, maar luister je niet. Begin er aandacht aan te besteden. Vraag jouw familie, vrienden, collega’s of andere mensen die je vertrouwt wat zij denken dat jouw talenten zijn. Zij beoordelen jou op manieren waarop jij jezelf niet kan beoordelen omdat we onszelf gewoonlijk anders zien dan dat anderen ons zien. Vraag hen over wat jou anders maakt, wat jouw sterkten zijn, wat ze het meest waarderen en fijn vinden aan jou.

De grootste uitdaging met talenten is dat we onze eigen talenten zo gewoon zijn, dat we ze zelf als vanzelfsprekend beschouwen. Je vraagt het dus best aan zo veel mogelijk mensen en verzamelt de resultaten om jouw echte talent te ontdekken of er ten minste aanwijzingen voor te krijgen.

3. Ontdek wat je het liefste doet en waaraan je geld uitgeeft

Soms zijn onze verborgen talenten niet zo verborgen. Ze kunnen zich op verschillende manieren tonen. Jouw passies zijn verbonden aan waar je jouw geld en tijd aan besteedt. Denk eenvoudigweg aan wat je graag doet en stel jezelf deze vragen:

– zijn er onderwerpen waar je gewoon nooit genoeg van krijgt?

– waar geef je geld aan uit?

– zijn er boeken, websites, films of tv-series waar je van houdt?

– zijn er activiteiten die je zo interessant vindt dat je makkelijk de tijd uit het oog verliest?

Deze momenten waaraan je tijd en/of geld besteedt zullen jou leiden naar jouw bestemming en je helpen om jouw talent te vinden. Haast je niet: neem de tijd om jezelf echt te ontdekken.

talent vinden loopbaancoach

4. Wat gaat makkelijk voor jou?

Wat vind jij makkelijk wat een ander niet makkelijk vindt? Talent is iets dat bijna van nature komt, en dat is net de reden waarom je soms je eigen talenten niet opmerkt. Je moet het misschien nog verder ontwikkelen en eraan werken. Maar de basis is dat het jou makkelijk afgaat terwijl anderen het niet evident vinden. Dus kijk eens naar wat je doet en maak een lijst van alle dingen die belachelijk makkelijk zijn voor jou. Je zal versteld staan om te vinden waar je echt goed in bent.

5. Probeer dingen uit

Je kan niet zeggen of je iets graag doet als je het nog niet hebt uitgeprobeerd. Maak een lijstje van de dingen die je wil exploreren en start ermee. Volg cursussen, ga bij een vereniging, lees boeken, start een bijberoep, doe iets. Dit zal jouw horizon verbreden. Wacht er niet langer mee.

6. Doe persoonlijkheidstesten om jouw sterkten te vinden

Zelf ben ik sceptisch over de meeste persoonlijkheidstesten. Maar sommige kunnen jou wel helpen om jezelf beter te begrijpen, om jouw sterktes en dominante levenspatronen te vinden. Deze testen op zich zullen jou niet helpen. Gebruik de resultaten samen met zelfanalyse en inzichten van de mensen rondom jou. De combinatie van al deze stappen zal je helpen om jouw unieke talenten te vinden.

7. Neem een loopbaancoach onder de arm

Een ervaren loopbaancoach ziet bijna dagelijks mensen op zoek naar hun talent. In loopbaanbegeleiding zijn er diverse manieren om jouw talenten te vinden: bepaalde vraagstellingen en oefeningen helpen je daarbij. En voor de meeste mensen is loopbaanbegeleiding bijna gratis dankzij de loopbaancheques. Voor veertig euro heb je een cheque waarmee je vier uur (en voor de tweede cheque drie uur) loopbaancoaching krijgt.

Als erkend loopbaancoach help ik jou om te vinden wat jou energie geeft en te zien hoe je dat kunt ontwikkelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 loopbaanfouten die je moet vermijden
Wil je (bijna gratis) loopbaanbegeleiding?

P.S. Wanneer je tot hier hebt gelezen en dit een waardevolle tip vindt, deel deze dan nu via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop omdat je er zo jouw vrienden mee inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe vind ik mijn talent?

  1. shivatje zegt:

    Soms wordt iemands talent ook tegengehouden spijtig genoeg.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.